kontakt (pošlji eMail)
Ali ste vedeli - podatek 3
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?







predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 

4/20/2004
Ali ste vedeli...
objavil: Roman Gril
Število ogledov: 1251
...da si lahko z malo domišlije izdelamo filter kar sami.

DOMAČA IZDELAVA STEKLENEGA FILTRA

CLASSIC

Clasic292

Classic filter je eden izmed najosnovnejših izvedb zunanjega filtra. Ima le dva prekata. Manjši za potopno črpalko, ki naj vodo obrne vsaj dvakrat v eni uri, večji za filtrirne medije. Pri tem je seveda nunjo potrebno upoštevati tudi višino črpanja in padec moči, če vodo potiskamo v višino.

Prednost Classic filtra je v tem, da ima prekat za filtrirne medije izredno velik, kar preprečuje zamašitev medijev in pretok skozi filter ostaja dober kljub nerednemu vzdrževanju in čiščenju mehanskega dela filtra. Primeren je za postavitev ob stransko stranico akvarija, ki je praviloma krajša od zadnje stranice. Volumen filtra naj bo vsaj 10% akvarija, vendar se za akvarij z diskusi priporoča vsaj 20 ali 30% volumna. S tem dosežemo večjo kapaciteto za namestitev predvsem biološkega dela filtrirnih medijev.

Slabost
Classic izvedbe filtra je v tem, da lahko natege iz akvarija v filter speljemo le do filtrirnega materiala, tako da v primeru večje menjave vode iz nateg izteče vsa voda. To pomeni, da moramo natege, ponovno napolniti z vodo ob skoraj vsaki menjavi. Slabost se kaže tudi v tem, da ga ne moremo uporabiti kot notranjega.

IZRAČUN PRETOKA POTOPNE ČRPALKE V ODVISNOSTI OD VIŠINE

Graf pumpe359 Graf količine pretoka v odvisnosti od višine črpanja

Pri izbiri potopne črpalke moramo biti pozorni na dva podatka, ki igrata ključno vlogo v smislu pretoka vode skozi filter. To je max. količina pretoka (Q/h) in max. višina črpanja (h). Šteje samo višina črpanja nad vodno gladino. Če torej potiskamo vodo v višino nad gladino vode je to potrebno upoštevati in si nabaviti črpalko večje moči.

Na grafu lahko nazorno vidimo kako variira količina pretoka v odvisnosti od višine, do katere črpalka potiska vodo nad gladino. Višina med črpalko, ki je nameščena običanjo na dnu steklenega filtra in do gladine vode se ne šteje v dejansko višino črpanja. Šteje samo višina od gladine vode naprej v višino.

Graf prikazuje pet različnih moči črpalk, z močjo potiskanja do višine 0,5 metra. Črpalke
imajo pretok 40 l/h, 120l/h, 180l/h 240l/h in 300l/h. Če gledamo krivulje ugotovimo, da imajo vse
črpalke pri potiskanju vode na višino 0,5 metra pretok enak nič. Maximalen pretok črpalke je seveda
le na višini 0 m, kar pomeni le takrat ko vode ne potiskamo v višino.

Če vzamemo za primer črpalko z močjo 240 l/h in višino črpanja 0,5 m (predzadnja krivulja iz leve proti desni) opazimo, da ima črpalka pri potiskanju vode do višine 0,2 metra le še 200 litrov pretoka na uro, pri višini 0,4 m pa le še 100 litrov pretoka/h. Ko nabavljamo črpalko za naš akvarij moramo to tudi upoštevati, v nasprotnem primeru bo črpalka in pretok vode preslab in efekt filtriranja ne bo tak kot smo ga načrtovali.

CLASSIC Z USEDALNIKOM

Clasic z usedalnikom597


Veliko boljša izvedba Classic filtra je z usedalnikom. Voda se iz akvarija najprej pretoči v poseben prazen prekat iz katerega nato teče oz. kroži po filtrirnih medijih z vrha navzdol in nato v prekat s črpalko.

Prednosti. Ker ima filter usedalnik lahko natege iz akvarija v filter speljemo skoraj do dna filtra. Zaradi tega bo voda kljub 90% menjavi vseskozi ostala v nategah, kar zagotavlja manj dejavnosti in opravkov v samem akvariju in posledično manj stresa za ribe. Tudi voda iz nateg ne teče direktno na filtrirni medij ampak se umiri v usedalniku. Zaradi dodatnega usedalnega prekata, ga lahko uporabimo tudi kot notranji prekatni filter, pri katerem lahko namesto nateg izdelamo izvrtine na spodnjem delu usedalnega prekata. S tem se izognemo sistemu nateg, ki ni najbolj praktičen.

Slabost
Classic filtra z usedalnikom se kaže v tem, da z dodatnim usedalnim prekatom zmanjšamo volumen filtrirnega prekata, posledično pa manjšo površino mehanskega ter predvsem biološkega filtrirnega medija.

PREKATNI KOMBI FILTER

Clasic Prekatni combi350

Pri tej izvedbi gre za večje poljubno število prekatov, v katere lahko poljubno vstavljamo filtrirne medije. Primerni so za večje akvarije, z daljšimi stranskimi stranicami ali za manjše, kjer pa filter namestimo po celotni dolžini zadnje stranice.

Prednosti filtra so v tem, da imamo na razpolago večje število prekatov v katere lahko poljubno kombiniramo filtrirne medije. Tudi dostop, je recimo do šote ali oglja, enostaven, saj pri tem ni potrebno premeščati drugih filtrirnih medijev. Lahko se uporabi tudi kot notranja izvedba z izvrtinami.

Slabost
prekatnega kombi filtra je v tem, da voda prehaja skozi prekate izmenično od spodaj navzgor in od zgoraj navzdol, kar pomeni, da se mediji morajo čistiti v celoti saj se umažejo enkrat spodaj drugič zgoraj. Če pa je filter prekratek in z manjšimi prekati se ti prekati tudi radi zamašijo.

PREKATNI TURBO FILTER

Clasic Turbo112

Pri tej izvedbi gre za skupino prekatov pri katerih so eni večji in drugi vmesni manjši. V večje namestimo filtrirne medije, manjše ožje pa pustimo prazne le za pretok vode.

Prednosti tega filtra se prav tako odražajo v lahki dostopnosti do materiala, še posebej ob menjavi ali čiščenju. Dobra lastnost pa je tudi v tem, da voda vstopa v prekat s filtrirnimi mediji le od zgoraj, kar pomeni, da se mediji tudi najbolj umažejo samo zgoraj, kar pomeni zelo enostavno vzdrževanje. V prazne pretočne prekate lahko pred prekatom z biološkimi mediji namestimo razpršilec, ki dodatno dovaja kisik O2 bakterijam (nitrosomonas in nitrobacter), ki porabijo veliko kisika za pretvorbo NH3/4 v NO2 in NO2 v NO3. S tem omogočimo max. Izkoristek biološkega dela filtra. Lahko se uporabi tudi kot notranja izvedba z izvrtinami.

Slabost
te izvedbe je v težavnosti izdelave, večji porabi materiala za filter. Izvedba je uporabna samo za daljše filtre, saj bi se pri premajhnih prekatih material hitro zamašil, kar bi privedlo do zmanjšanja pretoka skozi filter, lahko pa se zgodi, da se zaradi preslabega pretoka izprazni prekat s potopno črpalko, ki deluje v tem primeru na suho in se pregreje.

TURBO OXY HEAT

Clasic oxy-heat206

Ta način je zelo podoben prejšnji izvedbi, le da je prazen prekat na sredini večji, kar omogoča namestitev grelca in razpršilca. S tem se izognemo tlačenju grelca v akvarij in biološki del dodatno močno prezračujemo.

Prednosti so v izkoristku prostora, saj grelca ni v akvariju ampak v filtru. Enostavno čiščenje materialov saj voda kot v prejšnjem sistemu vstopa v medije le od zgoraj. Zaradi manjšega števila prekatov pa ga je možno uporabiti tudi pri ne preveč dolgih filtrih. Lahko se uporabi tudi kot notranja izvedba z izvrtinami.

Slabost
omenjene izvedbe je v tem, da se lahko zaradi okvare potopne črpalke greje voda le v filtru, akvarij pa se počasi ohlaja, kar je lahko škodljivo za ribe.

MOŽNOST DENITRIFIKACIJE


Dodatno lahko v vse prekate, ki so prazni in brez filtrirnega materiala naselimo plavajoče rastline, ki preko korenin iz vode črpajo Amoniak, Nitrate (NO3) in Fosfate ali pa v prekat vtaknemo korenine plezalke Potos (Scindapsus), za katero je ugotovljeno, da iz vode izredno močno črpa omenjeni spojini. Seveda lahko rastline naselimo le v primeru če je filter odprt in je prisotna svetloba.

Rastlina Potos naj bo že ukoreninjena, ker sokovi sveže odrezanega vršička menda ribam ne odgovarjajo.

potos379 Potos (Scindapsus)

Potos v filtru mojega akvarističnega kolega
Slike 017627 Slike 018380

Slike 018981 Slike 019200

Slike 010497 Potos v filtru paludarija (skrajno desno)

Roman Gril





 
Obiskovalec št. 1775122, od 18.03.2004, danes smo 25.4.2024, 23:46:10, vaš IP naslov: 3.144.77.71, ©2007 Roman Gril
izdelava spletnih strani sloHOST | lektoriranje diplom in seminarskih nalog