kontakt (pošlji eMail)
Ali ste vedeli - podatek 30
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?







predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 

12/29/2006
David Webber v Tefe
objavil: rg
Število ogledov: 872
David Webber v Tefe

Written by D. Webber
(za DISKUS RoManijA prevedel Roman Gril)


V oktobru leta 2000 sem se odločil obiskati brazilsko Amazonko, da bi si ogledal naravno okolje diskusov in kako divje diskuse tudi lovijo.

DavidDavid Webber


Predstavljen sem bil skupnemu prijatelju lastnika največjega veletrgovca v Manausu, z družinsko tradicijo, ki je poslal svojega brata z nami na Tefe, da bi poiskali ekipo lokalnih ribičev na tem območju.

Brez tega družinskega priporočila to potovanje nebi bilo mogoče, saj pogosto območja, kjer lovijo diskuse najboljše kvalitete, ljubosumno skrivajo.

Iz Manausa smo poleteli z lahkim letalom v majhno mestece na Tefe, kjer smo dobili sobo v edinem hotelu.

Ulica v Tefe Tefe ulicaUlica v Tefe (hmmm...)

Čez kakšen dan smo našli čolnarja, ki je vedel kam bi naša ekipa rada prišla. Naslednje jutro ob zori smo pripravili dolg ozek aluminijast čoln z motorjem. Čez nekaj ur smo prišli na jug jezera Tefe s polno hitrostjo, dokler nismo prišli na ribiško lokacijo in naslednjih nekaj ur iskali njihov večji čoln v zaraščenem rokavu v skritem v gozdu.

David - nori anglezDavid

Ribiči so prišli iz Manausa z večjim čolnom, s katerim so vlekli njihove kanuje in "kamp" za par tednov v skriti stoječi vodi.

Ribici na barkiRbiška druščina na večji barki

Ko so prišli so nas gledali precej sumničavo. Ko pa je familija opazila, da imamo s sabo precej veliko zalogo piva, pa so se na njihova lica naselili široki nasmehi.

Po predstavljanju in spoznavanju smo preverili vsebino ograd, ki so jih ribiči postavili in skril v vodo že prej. Bil sem presenečen nad živimi barvami že pri čisto navadnih zelenih diskusih. Bili so zelo lepo zeleno škrlatni, z intenzivno barvo po celem telesu in mnogo zelo velikih divjakov z rdečimi pikami. Potem smo se vrnili na čoln, da bi se pripravili za večerni ribolov.

David v colnuRibič in David v kanuju

Eno uro pred nastajajočo vlago smo se povzpeli v kanu in ribič se je vsedel na sprednji del s stopali zavitimi pod oporno desko v kanuju. Njegova moč veslanja je bila izredno impresivna, ko smo se naglo in komaj slišno premikali med potopljenim drevjem in grmovjem. Noč je bila izjemno temna. Kako je mož izvajal navigacijo med drevesi in grmovjem, ki so bila zame vsa enaka, še posebej pri blagi svetlobi bakle, brez zvezd na nebu, pri rahlem osvežujočem dežju, je zame še zdaj skrivnost.

Selecting fishSelekcija divjakov

Nekajkrat smo se prerinili skozi tako gosto zaraslo podrast, da nisem videl niti moža na sprednjem delu mojega lastnega kanuja. Zaradi izredno strupenih kač, ki tam visijo iz drevja in grmovja, je moral biti ribič pozoren tudi na to in ne samo na dogajanje v vodi.

HabitatVčasih se je za diskusi potrebno zavleči v gosto grmovje, kjer lebdijo med koreninami

Zaradi svetlobe, ki jo je oddajala naša svetilka je bilo na površini vode opaziti rdeče oči tisočih mladih Kajmanov, katere si z lahkoto ujel kar z rokami vendar so tudi umetniki za pobege, saj do naslednjega jutra ni bilo v našem boxu več nobenega, ker so pobegnili nazaj v reko.

Tefe Tefe

Med ribolovom so ribiči uporabljali luč manjše moči, ki so jo držali v eni roki, v drugi pa široko tkano mrežo. Včasih je izgledalo kakor, da bo ribič vsak čas padel v vodo, saj je bil nagnjen nad gladino vode tako močno, da je imel roke v vodi skoraj do ramen, z nosom pa se je domala dotikal vode, v želji da bi dosegel diskuse, ki so lebdeli globoko v vodi pod kanujem. V bistvu je to izjemno težka veščina, tako viseti čez kanu, zagozden s stopali za rob deske. V temi, diskusi zaradi oddaljenosti v vodi izgledajo izjemno majhni. Velikokrat, ko se je ribič sklanjal nad vodo sploh nisem opazil rib - vendar je nenadoma iz vode potegnil velikega tolstega "Zelenca" in mi ga pokazal (češ; a bo vredu?), preden ga je položil v vedro na kanuju.

RibicZnačilna "poza" ribiča pri izlovu diskusov

Po nekaj urah izlova, je vedro polno rib, zato se vrnemo k našemu večjemu čolnu. Vrnemo se nazaj ravno takrat, ko se začne nebo svetliti. Preoblečemo se v suha oblačila, popijemo toplo sladko brazilsko kavo, da se ogrejemo zaradi kar hladnega pršenja dežja. Celo v tropih ti je lahko hladno. Nato se vzpnemo v svoje viseče mreže in utonemo v prijeten spanec.

Tefe habitatHabitat diskusov

Tokom naslednjega dne ribiči pripravijo hrano in sprostitev. Naslednje jutro si sposodim kanu od ribiča in odveslam naokrog, ne preveč drzno in daleč, da se nebi izgubil kljub kompasu, ki ga imam s sabo. Našel sem si peščeno obalo in si privoščil kopel v čajno obarvani vodi. Nato sem izmeril temperaturo, pH in prevodnost na nekaj različnih točkah reke, da vidim "kje smo". Temperatura zraka je bila okrog 90F, temperatura vode 82F-84F (28-29oC), pH 5,8 - 6,2 (odvisno od točke meritve), prevodnost 8 microsiemens. To je precej nizka prevodnost in kaže na velike količine padlega dežja, ki tod pade iz oblakov. V Amazoniji je izjemno: v sušnem obdobju je dež vsak dan, v deževnem obdobju pa dežuje cel dan, vse dni.

Meritev vodeDavid je parametre vode izmeril na nekaj različnih mestih

Ob povratku iz Tefeja, z izbranimi ribami smo zapadli v dramatično nevihto, v kateri je padlo blizu 3 inče dežja v eni sami uri. Našli smo si zaklonišče v tradicionalni barki, dokler se nevihta ni umirila. Iz majhnih čolničkov zelo težko spraznijo vodo v neurju, in nenaden sunek vetra te lahko kaj hitro obrne. Vsako leto potone veliko čolnov in ljudje utonejo.

TefelakeDomovina diskusov

Vrnemo se v Tefe in vzamemo izbrane ribe v velik brod, ki gre v Manaus. Dvodnevno potovanje vzdolž reke Tefe, kjer svoje ribe transportiramo k prijatelju našega veletrgovca. Ob pristanku ribe osvežimo z menjavo vode, preden jih naložimo na priročni voz, s katerim jih odpeljemo približno 30 km v džunglo, kjer ima urejenih veliko ribnikov in akvarijev s konstantnim pretokom iz njegove lastne manjše reke. Tukaj lahko naše ribe počakajo nekaj tednov preden jih odpravim na precej stresno mednarodno odpravo. Diskusi v Braziliji predstavljajo 1% veletrgovinskega ribjega posla. Večina obsežne trgovine je v Rdečih neonkah in Plekotih in manjših ribah, ki zasedejo manj prostora in jih je lažje loviti ter transportirati.

Barka TefeBarka ki pelje v Manaus

V Manausu v tem trenutku ni najboljša sezona za ribolov na diskuse v Rio Negro, toda vseeno sem obiskal nekaj točk ob reki in izmeril parametre vode. Temperatura je bila 84F, prevodnost 14 uS, pH 2,8. Bil sem presenečen nad tako nizkim pH-jem, toda tako nizek pH, lahko potrdim tudi s tem, da so me stopala, ki sem jih vtaknil v vodo zaradi nekaj prask pekla, kot bi jih polil s kislino. Lupine (čolni) s katerimi se prevažajo po Rio Negru, morajo biti pobarvana zelo pogosto ravno zaradi razjedljivostne narave vode. Ravno zaradi tega jih veliko raje potegnejo iz vode, kot pa da jih pustijo privezane v reki.

Tefe-habitatZnačilen prizor v domovini diskusa

Od lokalnih domačinov sem slišal, da Heckle ne najdemo prav v strugi Črne reke, ravno zaradi tako močne kislosti, ampak jih lahko najdemo ob ustju različnih pritokov Rio Negra, kjer je voda precej manj kisla.

Sotna voda TefeŠotna voda

Iz Manausa smo kasneje odpluli v Belem (kjer se amazonka izliva v ocean), v center Rjavega diskusa (Rio Xingu) in še posebej Plecota, kjer sem obiskal še enega veletrgovca kjer sem izvedel še nekaj meritev. Nižje v Amazonki je pH 6,5 prevodnost pa 12 uS, voda je rjava in blatnega videza. Izposodili smo si Cessno (manjši hidroplan) v lokalnem aeroklubu in preleteli nad gozdovi in rekami v nekaj urah. Vsa letala so pobarvana v pisanih barvah, da jih lažje najdejo če v sili strmoglavijo ali pristanejo v tropski gozd. Ta let je bil izredno lep in vznemirljiv, Amazonka pa mi bo za vedno ostala globoko v spominu.

WholesalerVeletrgovec z zavidljivimi kapacitetami in odličnimi pogoji

Objavil Roman Gril:
za DISKUS RoManijA - s prijaznim dovoljenjem David-a Webber-ja iz Anglije.


Special thanks to mr. David Webber from England.

http://www.freshwaterstingray.com/discus.html






 
Obiskovalec št. 1774774, od 18.03.2004, danes smo 24.4.2024, 19:48:42, vaš IP naslov: 3.147.104.120, ©2007 Roman Gril
izdelava spletnih strani sloHOST | lektoriranje diplom in seminarskih nalog