kontakt (pošlji eMail)
Ali ste vedeli - podatek 31
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?







predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 

2/15/2007
Trdota in izdelava trdotnih testov...
objavil: rg
Število ogledov: 1227
Trdota vode, izdelava testerjev in program za pretvorbo trdote

Kalcijeve in magnezijeve soli, ki so raztopljene v vodi, povzročajo trdoto vode. Ca(HCO3)2 in Mg (HCO3)2 povzročata karbonatno ali temporarno trdoto. Sulfati, nitrati in kloridi kalcija ter magnezija povzročajo nekarbonatno, to je stalno ali permanentno trdoto.

Poznamo še eno klasifikacijo trdote, glede na kation. Trdoto, ki jo povzročajo kalcijeve soli imenujemo kalcijevo trdoto, tisto pa, ki jo povzrofiajo magnezijeve soli, imenujemo magnezijevo trdoto.

Tako vsota karbonatne in nekarbonatne trdote kot tudi vsota kalcijeve in magnezijeve trdote nam da totalno trdoto. Trdota vode je definirana kot vsota koncentracij kalcija in magnezija, obeh izraženih v mg CaO/1.

Trdoto vode merimo v trdotnih stopinjah. Nemška trdotna stopinja odgovarja 10 mg CaO v enem litru vode. V Angliji in Ameriki trdoto podajajo v mg Ca CO3/l.

Karbonatna trdota vode


Določitev karbonatne trdote

V 300 ml erlenmajerico odmerimo 100 ml vzorca vode in po dodatku dveh kaplic indikatorja metiloranz titriramo z 0,1 N HC1 do preskoka barve iz rumene v čebulnorjavo.

Reagenti

Klorovodikova kislina, HC1,0,1 N, Metiloraž, 0,1 % vodna raztopina.

Izračun

Karbonatna trdota (mg CaO/1) = (a x N x 28 x 1000)/V

a = poraba 0,1 N HC1 pri titraciji (ml)
N = normaliteta HC1
V = volumen vzorca (ml)

Če vsebuje voda poleg Ca(HCO3)2 in Mg(HCO3)2 tudi NaHCO3, oziroma druge alkalne snovi, ne moremo govoriti o karbonatni trdoti, ker porabi tudi Na HCO3 in druge alkalne snovi klorovodikovo kislino, V tem primeru ne moremo direktno določiti karbonatne trdote, ampak določmo le alkaliteto. Alkaliteta vode je merilo njene kapacitete, da nevtralizira kisline. Izražamo jo v mg HCO32- ali mg CaO/1.



Totalna trdota

Etilendiaminotetraocetna kislina (EDTA) ali njena natrijeva sol (komplekson) tvori močno stabilen kelatni kompleks s Ca2+ in Mg2+ ioni:

M2+ + EDTA - (M. EDTA)kompieks

Ko dodamo majhno količino barvila eriokromčrno T (modre barve) v trdo vodo s pH okrog 10,0 se veže s Ca2+ in Mg2+ ioni v šibek kompleks, ki je rdeče barve:

M2+ + eriokromčrno T - (Meriokromčrno T)rdeč kompieks

Pri titraciji z EDTA se Ca2+ in Mg2+ ioni vežejo v stabilnejši kompleks po prvi enačbi, sprosti se indikator eriokromčrno T in barva se spremeni iz rdeče v modro.

Nekateri ioni povzročajo nejasen preskok ali stehiometrčno porabo EDTA. Te motnje odstranimo z dodatkom dolodenih inhibitorjev pred titracijo.

Reagenti

Puferna raztopina NH4Cl , NH4OH Indikator eriokromčrno T Standardna raztopina EDTA, 0,01 M Klorovodikova kislina, HC1,0,1 N Indikator metiloranž, konc.amoniak.


Postopek

V erlenmajerico odmerimo 100 ml vzorca in ga najprej nevtraliziramo z enakim volumnom 0,1 N HC1 kot smo jo porabili pri dolocitvi karbonatne trdote.

Dodamo še 0,5 ml prebitka in premešamo, da izženemo CO2, da se ne obori CaCO3. Dodamo 1 ml koncentriranega amoniaka in 5 ml puferne raztopine (NH4Cl /NH4OH). Po vsakem dodatku vzorec dobro premešamo. Nato dodamo še za noževo konico indikatorja eriokromčrno T. Titriramo z 0,01 M EDTA. V ekvivalentni točiki se spremeni barva indikatorja iz vinsko rdeče v turkiznomodro. Titracijo moramo izvršiti v 5 minutah po dodatku pufra, da se ne obarja CaCO3.


Izračun

Skupna trdota (mg CaO/1) = (a x N x 5 6 x 10009)/ V

a = poraba 0,01 N EDTA (ml)

N = normaliteta EDTA

V = volumen vzorca (ml)

ali

Skupna trdota (n°) = (a x 0,01 x 56 x1000) / (Vx10)


Ker nekateri testerji za trdoto izražajo francoske namesto nemških stopinj, ki smo jih bolj navajeni si lahko v priponki izvedete download enostavnega excellovega programčka za pretvorbo nemških in francoskih stopinj.

Trdota

Pa veselo pretvarjanje!


Roman Gril




Pripone: Pretvorba_trdote.xls
 
Obiskovalec št. 1774765, od 18.03.2004, danes smo 24.4.2024, 18:52:3, vaš IP naslov: 13.58.150.59, ©2007 Roman Gril
izdelava spletnih strani sloHOST | lektoriranje diplom in seminarskih nalog