kontakt (pošlji eMail)
Ali ste vedeli - podatek 37
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?







predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 

10/17/2007
Riba "tarÄa" - target fish
objavil: rg
Å tevilo ogledov: 4170
Riba "tarÄa" - target fish


VÄasih nas jezi ker ves svoj napor, vložen v parÄek rib ne obrodi sadov pri drsti in razmnoževanju. Kljub temu, da imaÅ¡ pripravljene perfektne in idealne parametre vode in drstni akvarij, dobro vzdrževane in zdrave ribe, se uspeh noÄe in noÄe pokazati. ÄŒe gre za ribe, ki so po vedenju teritorialne, potem bomo mogoÄe uspeli z dodatno ribo, ki jo lahko imenujemo tudi "riba tarÄa" ali v angleÅ¡Äini "target fish"

Riba "tarÄa" predstavlja nekaj, kar bo teritorialna riba videla kot svojo konkurenco. Tako bo pokazala veÄ zanimanja za svojo družico in svoj teritorij. Metoda je bila preverjena na mnogih primerih, tudi pri diskusih.
tarca

Riba tarÄa mora ribjemu paru pradstavljati "grožnjo", Äeprav to ne sme biti resniÄna grožnja. Izbrati moramo ribo, ki bo najmanj verjetno pojedla ikre teritorialnemu paru. ÄŒe se recimo drsti parÄek ostrižnikov, ki okorno plava in odlaga ikre na dno je primerna tarÄa riba, ki živahno plava in se zadržuje v viÅ¡jih predelih akvarija, kot je recimo cebrica ipd. Nobena riba pa seveda nobeno ne sme poÅ¡kodovati.

P8230229Novo formirani par lastne vzreje star dve leti
P8270007Par je položil ikre 24.9.2007
P9030014Mladice so splavale 29.09.2007
P9130038MladiÄi pri svojih dveh tednih starosti

Pri diskusih so bile kot "tarÄe" že uporabljeni ancistrusi ali podobni somi iz rodu plecostomus. Za tarÄo lahko uporabimo tako ribo druge vrste kot ribo enake vrste. V poÅ¡tev pri drsti diskusov pride tudi tretji diskus. To tudi prepreÄi, da se par tepe med sabo. Seveda pa obstaja tudi nevarnost, da "diskusa tarÄo" parÄek potolÄe do konca. Lahko ga tudi izrineta iz akvarija, ali pa ga preganjata tako dolgo in permanentno da podleže stresu, poslediÄno moÄno shujÅ¡a, kar lahko privede tudi do pogina. Ribe je zato potrebno veÄkrat in dalj Äasa opazovati, da lahko prepreÄimo morebitne posledice, ali pa uporabimo metodo s tretjim diskusom tarÄo v sosednjem akvariju.

V primeru veÄjih in agresivnih južnoameriÅ¡kih ostrižnikih kot je recimo Nandopsis managuensis pa je kakrÅ¡na koli riba tarÄa lahko v resnih težavah. V takÅ¡nem primeru lahko izberemo uÄinkovito in zelo preprosto metodo. Ribo tarÄo enostavno damo v drug akvarij zraven drstnega v katerem je par agresivnih ostrižnikov. Tako lahko par ribo tarÄo vidi, ne more pa je poÅ¡kodovati.

In za konec Å¡e to. ÄŒe ste pomislili, da bi lahko bila riba tarÄa v gostujoÄem akvariju pod stresom, so nekateri prepriÄani, da ne. Recimo cebrice se v primeru gostovanja v akvariju s parom ostrižnikov baje lahko zdrstijo Å¡e prej kot sami ostrižniki.

P8280012P9130050P9130048P9130047
Diskusi lastne vzreje za prodajo:
  • Red turquuoise
  • Rose Red - brown
  • Snow drops
  • Rising sun

Na voljo tudi mladi diskusi stari 2 meseca, velikosti 4-5 cm, vrste marlboro in red turquoise po 10,50 eur.
Za ponudbo hrane, filt. materiala, vitaminov in tonikov za pripravo vode pošljite mail.

Roman Gril



 
Obiskovalec Å¡t. 1766389, od 18.03.2004, danes smo 28.3.2024, 17:28:54, vaÅ¡ IP naslov: 54.163.200.109, ©2007 Roman Gril
izdelava spletnih strani sloHOST | lektoriranje diplom in seminarskih nalog