kontakt (pošlji eMail)
Ali ste vedeli - podatek 37
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 

10/17/2007
Riba "tarča" - target fish
objavil: rg
Število ogledov: 4146
Riba "tarča" - target fish


Včasih nas jezi ker ves svoj napor, vložen v parček rib ne obrodi sadov pri drsti in razmnoževanju. Kljub temu, da imaš pripravljene perfektne in idealne parametre vode in drstni akvarij, dobro vzdrževane in zdrave ribe, se uspeh noče in noče pokazati. Če gre za ribe, ki so po vedenju teritorialne, potem bomo mogoče uspeli z dodatno ribo, ki jo lahko imenujemo tudi "riba tarča" ali v angleščini "target fish"

Riba "tarča" predstavlja nekaj, kar bo teritorialna riba videla kot svojo konkurenco. Tako bo pokazala več zanimanja za svojo družico in svoj teritorij. Metoda je bila preverjena na mnogih primerih, tudi pri diskusih.
tarca

Riba tarča mora ribjemu paru pradstavljati "grožnjo", čeprav to ne sme biti resnična grožnja. Izbrati moramo ribo, ki bo najmanj verjetno pojedla ikre teritorialnemu paru. Če se recimo drsti parček ostrižnikov, ki okorno plava in odlaga ikre na dno je primerna tarča riba, ki živahno plava in se zadržuje v višjih predelih akvarija, kot je recimo cebrica ipd. Nobena riba pa seveda nobeno ne sme poškodovati.

P8230229Novo formirani par lastne vzreje star dve leti
P8270007Par je položil ikre 24.9.2007
P9030014Mladice so splavale 29.09.2007
P9130038Mladiči pri svojih dveh tednih starosti

Pri diskusih so bile kot "tarče" že uporabljeni ancistrusi ali podobni somi iz rodu plecostomus. Za tarčo lahko uporabimo tako ribo druge vrste kot ribo enake vrste. V poštev pri drsti diskusov pride tudi tretji diskus. To tudi prepreči, da se par tepe med sabo. Seveda pa obstaja tudi nevarnost, da "diskusa tarčo" parček potolče do konca. Lahko ga tudi izrineta iz akvarija, ali pa ga preganjata tako dolgo in permanentno da podleže stresu, posledično močno shujša, kar lahko privede tudi do pogina. Ribe je zato potrebno večkrat in dalj časa opazovati, da lahko preprečimo morebitne posledice, ali pa uporabimo metodo s tretjim diskusom tarčo v sosednjem akvariju.

V primeru večjih in agresivnih južnoameriških ostrižnikih kot je recimo Nandopsis managuensis pa je kakršna koli riba tarča lahko v resnih težavah. V takšnem primeru lahko izberemo učinkovito in zelo preprosto metodo. Ribo tarčo enostavno damo v drug akvarij zraven drstnega v katerem je par agresivnih ostrižnikov. Tako lahko par ribo tarčo vidi, ne more pa je poškodovati.

In za konec še to. Če ste pomislili, da bi lahko bila riba tarča v gostujočem akvariju pod stresom, so nekateri prepričani, da ne. Recimo cebrice se v primeru gostovanja v akvariju s parom ostrižnikov baje lahko zdrstijo še prej kot sami ostrižniki.

P8280012P9130050P9130048P9130047
Diskusi lastne vzreje za prodajo:
  • Red turquuoise
  • Rose Red - brown
  • Snow drops
  • Rising sun

Na voljo tudi mladi diskusi stari 2 meseca, velikosti 4-5 cm, vrste marlboro in red turquoise po 10,50 eur.
Za ponudbo hrane, filt. materiala, vitaminov in tonikov za pripravo vode pošljite mail.

Roman Gril 
Obiskovalec št. 1436191, od 18.03.2004, danes smo 30.5.2020, 22:31:19, vaš IP naslov: 18.232.38.214, ©2007 Roman Gril
izdelava spletnih strani sloHOST | lektoriranje diplom in seminarskih nalog