kontakt (pošlji eMail)
Ali ste vedeli - podatek 39
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?







predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 

11/17/2007
David Lim - Singapur
objavil: rg
Število ogledov: 4043
David Lim - Singapur


Med največje svetovno znane vzreditelje diskusov zagotovo spada David Lim iz Singapurja. Z Davidom sva postala internetna akvaristična prijatelja letošnje poletje in od takrat, ko sva ugotovila, da sva oba velika ljubitelja diskusov, ki živiva za te prekrasne ribe, si kar pogosto dopisujeva in izmenjujeva izkušnje pri vzreji in gojenju diskusov.

big trophy David Lim s svojim orjaškim grand championom v ozadju

David Lim živi v Singapurju, otoški državi na jugovzhodu Azije skoraj ob ekvatorju, ki se prav tako imenuje Singapur in je eno največjih vzrejnih destinacij okrasnih rib na svetu. Njegovo podjetje se imenuje AVA (Agri-food and Veterinary Authority) in je priznan rejec in izvoznik diskusov in drugih tropskih rib.

getmap1getmapsingapur map400
Singapur v Aziji

singapur mapSingapur - otoška država na koncu malezijskega polotoka

022745 g022712 gSingapur

Star je komaj 29 let, s hobijem pa se ukvarja že 24 let, kar pomeni, da je pričel z gojenjem rib že pri svojih rosnih 4 letih in od takrat tega nikoli več ni prenehal početi. Zase pravi, da je težak diskus fanatik.

shopDavidova gojilnica in trgovina

Spominja se kako je pomagal na ribji stojnici, ki še danes stoji v njegovi stari rojstni hiši v Singapurju. Tam je pakiral in prodajal črve za ribe, krmilnike in podobno. Ob koncu dneva za plačilo ni dobil denarja ampak nekaj brezplačnih črvov ali par navadnih rib, ki jih je gojil zase.

Nekega dne je na stojnici zagledal nekakšne okrogle ploščate ribe, ki so mu bile predstavljene kot diskusi. Niso imele več kot 1.5 inča (slabe 4 cm), bile so rjave barve s sedmimi pokončnimi črtami, z nekaj modrimi črtami po zatilju. Pričel je spraševati starejše rejce, kdo jim je prodal te diskuse in kakšne vrste so. Povedali so, da so to vzgojeni rjavi diskusi in da so to najbolj zahtevne akvarijske ribe, ki potrebujejo utečen filter s šoto in dnevno menjavo vode. Kljub vsem parametrom vode pa naj bi bili diskusi tudi precej podvrženi različnim boleznim.

Za članek na DISKUS RoManija pa je dejal:

"Da sem si lahko privoščil te rjave diskuse sem moral delati na stojnici po pouku par tednov. Vsak diskus je namreč stal 3 ameriške dolarje. Zelo so bili dragi za tisti čas in ni bilo veliko ljudi, ki so jih bili sposobni obdržati, da ne govorim o razmnoževanju.

V dveh dneh so mi ribe poginile zaradi nekakšne bakterijske infekcije. Vsepovsod okrog sem iskal starejše rejce rib in spraševal o zahtevah diskusov, si sposojal knjige v knjižnici v želji po informacijah. Kakorkoli, nobeden od diskusov, ki sem si jih kupil ni preživel več kot teden dni. Poskušal sem znižati pH na 6,5, poskušal mehčati vodo, dodal tudi grelec, uporabljal aktivno oglje, nadaljeval s šoto, vendar brez uspeha.

Vsake toliko časa mi je poginilo veliko diskusov. Ob neki posebni priložnosti pa sem si sposodil 7,5 dolarjev od mojega otroškega prijatelja Jacksona Chana, ki je danes moj poslovni partner, da bi si nabavil Modrega Turquoisa velikega 2 inča (5cm). Pripravil sem si akvarij z idealnimi parametri, to drago ribo pa sem obdržal skoraj dva tedna in kasneje ko je poginila ugotovil, da je bil vzrejen s hormoni.

david partnerDavid in njegov partner Jackson Chan

To se je dogajalo nekje okrog mojega 10. leta starosti. Končno se mi je posrečilo z diskusi napredovati do odrasle starosti. Kakorkoli; bolezenske diagnoze niso prinesle rezultatov, ko je riba prenehala jesti je bilo konec zgodbe.

Z malo sreče na moji strani, sem si končno uspel vzgojiti par turkizov iz lastne kolekcije. To je bil začetek moje lastne vzreje. Končno sem lahko zamenjal nekaj svojih juvenilčkov za Red Turquoise in tako je moj hobi stekel kot po maslu.

Po letih vzreje, se trudim gojiti diskuse na najbolj enostaven način. Zame je vzreja diskusov kot vzreja gupijev. Kakor dolgo bom vzdrževal vodo in čistočo v akvariju tako dolgo bom imel mir pred poginom in boleznimi.

Danes moja gojilnica premore 119 akvarijev v celoti. Gojim diskuse v vodovodni vodi, ki vsebuje Klorin, Kloramin in ima pH od 7,8 - 8,2. Ne vidim razloga, da bi moral vodo starati saj vemo, da se Kloramin iz vode ne izloči s staranjem tako kot Klorin. Mora se nevtralizirati.

fishtank1gojilnica diskusov

V smislu lažjega življenja in manj stroškov navajam vse svoje ribe, ki jih gojim: Arowane, stingraye, divje altume, tekmovalne bette in gupije, da prenesejo 100% menjavo vode dnevno. Seveda to ne drži za diskuse. Njim menjam 200% vode dnevno.

To gre le če si v strogi kondiciji kot v mojih rosnih letih, drugače pa postaneš suženj svojim ribam.

V letu 1998 sem pričel križati mojega Golden Snakeskina z divjim Red Spotted Green v upanju, da bi vzgojil nekaj novih spotted variant. V letu 2001, ko sem se odločil komercializirati v vzreji diskusov sem povedal svojim strankam, kaj poskušam. Vsi so bili mnenja, da križanje ne bo uspelo in da je to nemogoče.

Po večletnem vztrajanju sem v Diskus industriji končno ustvaril novi imeni diskusov. Poimenoval sem ju Crimson Spotted in Scarlet Spotted, s katerima sem se zavihtel na 1, 2 in 3 mesto na 6. nacionalnem Diskus tekmovanju v letu 2003. Najboljši od mojih Crimson Spotted ki je pristal na 1. mestu je bil proglašen za Grand Championa na tekmovanju. Tam se je moje ime vpisalo kot "Najmlajši Grand Champion". Istega leta je moj Scarled spotted osvojil 1.mesto v spotted kategoriji in je bil ponovno kronan za Grand šampiona med 180 primerki.

class41stprvo mesto
class42nddrugo mesto
class43rdtretje mesto

accomplishment win smprizespriznanja in nagrade z razstav s celega sveta

V upanju da spoznam veliko ljubiteljev diskusov sem pogosto potoval v druge dele sveta, kjer sem se udeležil mnogih tekmovanj in dosegel veliko nagrad.

big spore1big spore2big spore3

Zadnje tekmovanje, ki sem se ga udeležil je bil 5. internacionalni diskus championship 2004 v Duisburgu v Nemčiji. Moj 9,5 inčni (24 cm) Scarlet Spotted je dobil nagrado za Najbolj Superiornega Diskusa tekmovanja in prav tako 3. mesto v spotted kategoriji. Veliko ljubiteljev verjame, da spotted variante ne zrastejo tako velike, vendar sem to dokazal z mojo gigantsko spotted formo.

big scaletspottedScarlet spotted
2003 gcgrand champion 2003

Čeprav sem odšel na diskus tekmovanje kot udeleženec, sem zelo ponosen, da sem bil tam častni govornik za Italjanski Diskus klub in Britanski UK Discus Association, kjer sem predstavil diskuse ljubiteljem, tokom njihovega nastopa na tekmovanju. Deliti mojo strast do diskusov z drugimi ljubitelji, pa so vedno bile moje sanje."
open solidOpenSolid3rd
3rd spottedOpenspotted3rd

crimson spottedgolden snakeJuvenileCrimsonSpottedLeopardSkinsnow white
Crimson spotted, Golden snake, Mlad Crimson spotted, Leopard skin, Snow wite
pure goldenredspotted greenred white02ScarletSpottedwhiteface solidred
Pure golden, Redspotted green, Red white, Scarlet spotted, White face solid red

Davidu se zahvaljujem za njegov čas, ki ga je namenil moji strani in s tem tudi vsem slovenskim ljubiteljem tega prelepega ostrižnika - Diskusa.
Special thanks to my Singapore discus friend David Lim!

Roman Gril

http://www.juergen-reichmann.de/asien/sgp/index.html

http://www.juergen-reichmann.de/asien/sgp/stadt/stadt_022712.html





 
Obiskovalec št. 1775035, od 18.03.2004, danes smo 25.4.2024, 17:35:25, vaš IP naslov: 13.58.150.59, ©2007 Roman Gril
izdelava spletnih strani sloHOST | lektoriranje diplom in seminarskih nalog