kontakt (pošlji eMail)
Ali ste vedeli - podatek 50
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 

3/22/2009
Capillaria spp
objavil: rg
Število ogledov: 131
Capillaria spp.

Te nematode so intestinalni paraziti, ki predstavljajo precej pogosto okužbo diskusov in povzročajo pogost pogin rib, podobno kot hexamita. Odrasli črv je zelo tanek in živi v notranjosti črevesja diskusa. Hrani se s črevesno krvjo in tkivom gostitelja.

Življenjski cikel je preprost in brez vmesnega gostitelja. Samice ležejo veliko jajčec, ki potujejo po črevesju in se izločijo z iztrebki.

Ko druga riba brska po podlagi za hrano lahko ta jajčeca pogoltne in okužba se prične. Blaga okužba diskusa se prenaša brez večje reakcije.

Če okužba postane močnejša, riba izgubi apetit, redko plava okrog, večino časa pa je obrnena k zadnji steni akvarija in miruje.

Nato sledi pogost beli iztrebek, ki je posledica izločanja iz poškodovanega črevesja. Odkrivanje je mogoče, s pregledom izločka z mikroskopom.

Jajčeca nematode so ovalne oblike z odebeljeno lupino na obeh koncih.

capillaria169

Zdravljenje je možno s trichlorofonom (0.0 - Dimethy l 2,2,2, - trichloro - 1 - hydroxyethyl phosphate) ki je insekticid in antihelmintik širokega spektra

capilaria odrasla231 capilaria samec443

Za preprečevanje in pri blagih okužbah si lahko pomagamo z medicinsko hrano. Uporabimo žive črvičke enhitreje ali zamrznjene rdeče larve, ki jih za minuto namočimo v majhno količino vode v kateri smo raztopili triklorfon. Ko enhitreji poginejo pričnemo z njimi hraniti diskuse.

Pri močnejši infekciji uporabimo dolgotrajno kopel za 3-4 dni v koncentraciji 4 ppm. Temperatura vode ne sme biti nad 28 stopinj C, sicer zdravilo nima želenega učinka. Po zdravljenju substanco odstranimo z dodatkom aktivnega oglja ali z 2-3 kratno dozo sredstva Total Tonic, ki veže in razgradi aktivno substanco triklorfon.

Zdravilo ima dva stranska učinka. Prvi je razbarvanje diskusov, drugi pa je izguba apetita. Vendar ribe v enem do nekaj dneh po zdravljenju spet postanejo aktivne. Ko ponovno pridobijo apetit skrbimo za raznoliko in kakovostno prehrano na katero jim v prvem tednu po zdravljenju na hrano pokapamo vitamine Vita-tonic za ribe, s pomočjo katerih bodo ponovno v vrhunski kondiciji.


Roman Gril

Zdravljenje se priporoča le izkušenim gojiteljem in na lastno odgovornost!
 
Obiskovalec št. 1436207, od 18.03.2004, danes smo 30.5.2020, 23:36:5, vaš IP naslov: 18.232.38.214, ©2007 Roman Gril
izdelava spletnih strani sloHOST | lektoriranje diplom in seminarskih nalog