kontakt (pošlji eMail)
Ali ste vedeli - podatek 51
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?







predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 

5/12/2009
Artemia
objavil: rg
Število ogledov: 293
ARTEMIA

Škrgonogi raki Artemia, v večini primerov razvrščeni kot Artemia salina, so v preteklem desetletju postali najbolj priljubljena hrana za slano in sladkovodne ribe, gojene v domačih akvarijih, ribnikih ali ribniški industriji. Ta neverjetna vrsta je osvojila svoj ugled, ne le zaradi njene prehranske vrednosti, ampak tudi zaradi njihovega načina razmnoževanja in sposobnosti za preživetje v najbolj ekstremnih pogojih.

Artemia krogRazvojni krog artemije

Uradno je bila Artemia salina razglašena za izumrlo. Artemia je razvrstil Carl von Linné - 1758, švedski biolog in botanik ter ustanovitelj klasifikacije živalskih in rastlinskih vrst.

Trenutno v svetu živi sedem vrst:

1. Artemia tunisiana (Evropa in Severna Afrika);
2. Artemia species (Amerika, del Evrope, Azija);
3. Artemia franciscana (America, del Evrope);
4. Artemia parthenogenetica (Evropa, Afrika, Azija, Avstralija);
5. Artemia sinica (Centralna Azija, Kitajska);
6. Artemia persimilis (Argentina);
7. Artemia urmiana (Iran).
8. Razne hibridne vzgojene vrste.

A večina artemij, imenovanih tudi Urzeitkrebse, Salinenkrebse, Salzkrebse, Feenkrebse in Brine Shrimp, s habitata v vzhodni Evropi in Aziji spadajo v eno od naslednjih vrst: Artemia tunisiana, Artemia ali sp. Artemia parthenogenetica. Zadnja vrsta vključuje številne populacije z nekaterimi genetskimi razlikami, vključno z zmožnostjo reprodukcije brez sodelovanja moških vrst.

jajcecaJajčeca artemije
NaupliNaupli artemije ali ličinka
samecOdrasel samec
samica z jajceciSamica z jajčeci
artemijeOdrasle artemije

Z vidika hranilne vrednosti, ni nobene razlike med vrstami, in v mnogih primerih je težko razvrstiti zlasti vrste in pod-vrste saj lahko rakec Artemia spremeni svoj videz, glede na okolje.

Biologija

Artemia spada v deblo Arthropoda, poddeblo Branchiata, razred Crustacea, podrazred Branchiopoda , red Anostraca, družino Arterniidae, rod Artemia.

Odrasli dvospolni raki lahko dosežejo dolžino od 10 milimetrov, medtem ko nekateri hermafroditi zrastejo o 20 milimetrov. Njihova barva variira od zelene do svetlo rdeče, odvisno od hrane in koncentracije kisika v vodi.

Obstajata dve vrsti Artemije. Ena se razmnožuje spolno in druga dvospolno (v smislu reprodukcije brez sodelovanja moških primerkov, ko se embrionalni razvoj prične takoj, ko prispejo jajčeca do maternice). Če so pogoji ugodni, celoten cikel razvoja poteka znotraj maternice, izvalijo se živi naupliji. Če se življenjske razmere poslabšajo, rakci odložijo jajčeca - ciste, ki so v trdi lupinici in imajo izjemno sposobnost za preživetje.

V skladu s preskusi, o preživetju jajčec artemije so ugotovili da preživijo ionizirajoče sevanje, vakuum in temperature med -196 ° in 103 ° ? . Ciste so sposobne preživeti v stiku z agresivnimi tekočinami, v ekstremni suši, brez kisika in pod vplivom pesticidov in produktov presnove izdelkov. Na primer, v ZDA so leta 1976, so našli jajčeca artemije, med vrtanjem na območju jezera Salt Lake v Utah, v tleh, med dvema plastema soli. Radiokarbonska analiza je pokazala, da je starost cist 10.000 let.

Suhe ciste lahko prenaša veter iz enega vodnega vira v drugega. V ugodnih pogojih se iz cist izvalijo Artemia naupliji. V prvih 24 urah, ko je cista v vodi, absorbira 1,4-krat več vode od njene začetne teže. Potem je zarodek oživljen in njegov razvoj se nadaljuje. Po določenem času zarodek zapusti cisto skozi razpoko, ki nastane na lupinici jajčeca. Povprečna dolžina na novo izvaljenega nauplia je 0,45 milimetrov, tehta pa 0,01 miligramov. Njegova barva variira od bledo rožnate do svetlo rdeče. Ko se naupliji popolnoma odtujijo od svoje lupine in membrane, se začnejo precej hitro premikati po vodi . Pred prvo izobrazbo 10-12 ur po izvalitvi, naupliji ne jedo. Po določenem časovnem roku, nauplij vstopi v drugo fazo razvoja ličinke in prične filtrirati in uživati enocelične alge, bakterije in detrit. Artemia ima življenjsko dobo največ šest mesecev.

Artemia živi v slani vodi, ki jo sestavljajo natrijeve soli (magnezijev klorid, kalijev sulfat in kalcijev klorid). Koncentracija soli v vodi, kjer živijo ti rakci, je lahko različna in doseže tudi do 300 gramov soli na 1 liter vode. Vendar pa je artemia zelo prilagodljiva in lahko za nekaj časa, živi tudi v sladki vodi. To omogoča, da jih uporabljamo kot živo hrano za sladkovodne akvarijske ribice.

Artemia lahko preživi tudi v vodi z velikim pomanjkanjem kisika. Najnižja koncentracija kisika za odrasle vrste je zelo nizka - 0,5 miligramov na en liter, za nauplia pa celo manj kot 0,3 miligrama na liter. Artemia lahko preživi tudi do dve uri v okolju brez kisika. V nekaterih vodnih virih, kjer so extremne razmere, je lahko Artemia edini predstavnik favne, ker tam ne preživi nobena druga vrsta.

Artemia je odporna na okoljske spremembe kot posledica onesnaževanja. Zaradi tega je Artemia v mnogih primerih edina vrsta sposobna preživeti v nekaj vode, onesnažene z vodikovim sulfidom. Čeprav vrsta nima kakšnih posebnih obrambnih mehanizmov pred sovražniki, anatomskih ali vedenjske narave, njeno varstvo temelji izključno na življenju v okolju, ki ni primerno za sovražnike in tekmece.

Leta 1982 je bil rakec Artemia izbran za poskuse, ki ga je izvajala sovjetsko-francoska posadka v vesolju. Posadka je opravila raziskave o vplivu vesoljskih sevanj na Artemia ciste in rastlinska semena.

V naravnih pogojih se Artemia prehranjuje z mikroalgami, bakterijami, mikro elementni in detritom. V domačih pogojih pri vzreji mladic pa lahko za hranjenje artemij uporabimo tudi kvas in mikroalge.

Artemia se hrani z aktivnim filtriranjem. Ti rakci nimajo sposobnosti ločevanja in izberanja hranilnih delcev. Če hrana v vodi ni v obliki suspenzije ampak vsebuje tudi večje delce bo Artemia pogoltnila oboje. Opazili so tudi da trdi delci celo spodbujajo požiranje.

Če so artemije izpostavljene velikim hranilnim količinam, lahko z iztrebki ustvarjajo zelo visoko koncentracijo organskih snovi. Artemia si ustvarja rezervo za primer pomanjkanja hrane. To počnejo z mešanjem planktona s svojimi nožicami in filtriranjem suspenzije.


Artemia in akvaristika

Artemia se lahko uporablja kot hrana za akvarijske ribe, v vseh treh fazah svojega življenjskega cikla.

  • Artemia jajčeca brez lupine (dekapsulirana artemia), so odlična hrana, saj vsebujejo visoko koncentracijo beljakovin za mladice in majhne ribe.
  • Naupliji so začetna hrana za mnoge akvarijske mladice.
  • Odrasla Artemia je odlična krma za večino odraslih vrst rib.
Glavna korist Artemie je, da se lahko vzreja kadarkoli v letu in uporabljajo v katerikoli fazi njihovega razvoja. Kljub veliki odpornosti za preživetje, pa moramo suhe ciste (jajčeca) skladiščiti v vodoodporni embalaži, drugače lahko zarodki umrejo. Ciste so zelo hidroskopske in absorbirajo vlago, kadar so izpostavljene na prostem to povečuje notranjo presnovne procese. Kot rezultat tega učinka je da cista izčrpa svoje energetske vire.

Pred inkubacijo, je potrebno ciste obdelati, da prekinemo mirovanje. S hranjenjem cist v koncentrirani raztopini soli v zamrzovalniku pri -25 ° ? za obdobje, ki traja od enega do dveh mesecev dosežemo najboljše rezultate. Vendar pa je priporočljivo, da sledite navodilom za ciste "proizvajalcev, ker so v večini primerov ciste obdelane s posebnimi aktivatorji, ki zahtevajo edinstveno tehnologijo priprave za inkubacijo. Poleg tega se Artemia jajčeca pogosto prodajajo v dekapsulirani obliki, saj tako dosežemo večjo hranilno vrednost, saj zarodek ne porablja energije za valjenje. Tako obdelane ciste pa so bolj zahtevne glede pogojev skladiščenja.

Inkubacija poteka v posebnih objektih - inkubatorjih ali reaktorjih. To so plastični valji stožčaste oblike, ki so pritrjeni neposredno v akvarij ali na zunanji steni. Druge komponente vključujejo: slano raztopino, aerator, svetlobo in, če je potrebno, napravo za ogrevanje. Optimalna temperatura inkubacije je 28 ° do 30 ° ? . Valjenje se prične v roku 24 ur po trajni temperaturi 28 ° ?, celotno število nauplijev pa se izvali v obdobju 30-48 ur. Pri višjih temperaturah proces poteka hitreje in bolj istočasno.

V normalnih pogojih en gram visoke kakovosti jajčec proizvede 200-300 tisoč nauplijev. Idealna produktivnost jajčec, je 95 odstotkov, v domačih razmerah pa je 40 odstotna stopnja produktivnosti že kar dobra.

Prednosti hranjenja z naupliji Artemia izhaja iz njene enostavne proizvodnje, možnosti rednega valjenja jajčec v inkubatorju, visoka koncentracija proteinov, maščob, karotenoidnih pigmentov in vitamina B12 (do 7,2 kgm / g) in enostavno požiranje ribjih mladic zaradi relativno mehke strukture lupine rakca.

Industrijska uporaba

Znano je, v nekaterih primerih, Artemia služi tudi kot hrana za ljudi. Ameriški Indijanci ki živijo v bližini Utah v Salt Lake smatrajo te rakce za zelo okusne. Arabci, ki so se v preteklosti selili proti zahodu od reke Nil, so našli Artemio v slanih jezera in iz nje pripravljali pasto. Tudi znani nemški geograf Avgust Peterman (1822-78), je jedel Artemia namesto mesa.

Susenje jajcecSušenje jajčec
ValilniceValilnice
Pranje cistPranje jajčec (cist)

Vendar pa se Artemia trenutno uporablja izključno kot ribja hrana in je ena izmed najbolj priljubljene hrane v industrijski ribogoji. Artemia je odlična, zelo hranljiva hrana za industrijske ribe in kozice, vzgojene v ribogojnicah.

Mladi Jesetri, ki so prikrajšani za normalno reprodukcijo in življenjsko okolje zaradi velikega števila hidroelektrarn in drugih umetnih nasipov, se nekaj časa hranijo v posebnih bazenih, preden so ribe dovolj močne, da živijo v naravnem okolju. Jedo le žive živali in kalorično bogato Artemio. Zaradi svoje kemične sestave, se je Artemia izkazala, da je eden najboljših hran za jesetrove mladice.

Od sredine osemdesetih let zaradi svetovnega širjenja gospodarsko pomenbnih konzumnih rib in kozic, se je letna poraba Artemia jajca povečala na več sto tisoč ton. V zadnjih nekaj letih se je gojenje nekaterih vrst vodnih živali uresničilo le zahvaljujoč Artemiji. Na primer, bum v morski kulturi rib v Sredozemskem morju, v 1970 je v glavnem temeljila na uporabi Artemie.

Valjenje artemijeValjenje artemije
Zbiranje jajcecZbiranje jajčec

Ta razcvet je bil prav tako povezan z vzrejo velikega obsega "komercialnih" oblik Artemie, imenovano Sea Monkeys ali Artemia NYOS, v ameriškem laboratoriju New York Ocean science. Vendar večina znanstvenikov, le teh ne priznajo kot biološko pod-deblo, čeprav je ta Artemia trenutno na voljo na trgu, ki predstavlja glavni del ZDA Artemia proizvodnje.

Zanimivosti

  • Artemia izvira iz dobe dinozavrov in je živela na zemlji že pred približno 100 milijoni let. Z razliko od velikih plazilcev pa očitno nima namena izumreti. Znanstveniki vedo le eno. Rak, ki je starejši od Artemie - Triops cancriformis se je pojavil pred več kot 220 milijoni let.
  • Maternice ene same ženske Artemia lahko vsebuje več kot 200 jajčec.
  • Artemia ima tri oči. Eno preprosto oko se razvija v fazi larve, v odrasli fazi pa razvije še dodatni dve, bolj zapleteni očesi.
  • Artemia nikoli ne spi. Mora biti stalno budna, da lahko diha in se hrani.
  • Samec Artemie ima dva reproduktivna organa.
  • Ali veš, kako prepoznati samca Artemie in samico? Samec Artemie ima dve veliki anteni na glavi, samica pa le eno majhno, vendar je samica večja ker ima maternico.

Roman Gril
 
Obiskovalec št. 1773229, od 18.03.2004, danes smo 19.4.2024, 22:46:4, vaš IP naslov: 18.222.10.9, ©2007 Roman Gril
izdelava spletnih strani sloHOST | lektoriranje diplom in seminarskih nalog