kontakt (pošlji eMail)
Ali ste vedeli - podatek 53
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Anketa
Koliko let se ┼że ukvarjate z diskusi?predhodne ankete
Novice
┼Żelite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 

6/11/2009
Priprava artemije
objavil: rg
Število ogledov: 524
Priprava artemie

O artemiji smo pisali ┼że na veliko in ┼íiroko, strokovno in manj strokovno. Kako pa na najbolj enostaven na─Źin pripravimo nauplije artemije za hranjenje mladic skoraj vseh vrst rib in diskusov pa bom posku┼íal nazorno prikazati v tem ─Źlanku.

Pogosto so akvaristi za─Źetniki mnenja, da je priprava nauplijev precej zahtevno in zapleteno opravilo vendar temu ni tako. Potrebujemo naslednje:

 • Dva kozarca za kumarice 3/4 litra
 • Morsko ali kameno sol
 • Jaj─Źeca artemie saline
 • Zra─Źno ─Źrpalko ali kompresor
 • Cev fi 5-6 mm
 • Razpr┼íilec ali trdo cev
 • Injekcijsko brizgo

PC270188Vse potrebno za pripravo nauplijev artemije


Postopek za pripravo:

V kozarec nalijemo navadno vodo iz pipe in vanjo damo dve ─Źajni ┼żli─Źki soli.
PC270185

Dodamo potrebno koli─Źino jaj─Źec artemia (odvisno od ┼ítevila in velikosti mladic)

PC270186

V kozarec vtaknemo cev z razpršilcem, lahko pa namesto njega uporabimo le 20 cm dolg kos trde cevi fi 5-6 mm, ki ga nataknemo na konec mehke cevi namesto razpršilca. Tako bo cev lepše stala v kozarcu.
PC270190

Jaj─Źeca v slani vodi z razpr┼íilcem pustimo 24-36 ur, da se iz jaj─Źec izle┼żejo li─Źinke oz. naupliji artemije.

Preden pri─Źnemo z naupliji hraniti mladice moramo razpr┼íilec umakniti iz kozarca, da se voda, naupliji in lupinice jaj─Źec umirijo.

PC270184Levi kozarec - ┼że izle┼żena artemija (po 36 urah), desni kozarec - ┼íe neizle┼żena jaj─Źeca (po parih urah)

Ko se vsebina kozarca popolnoma umiri, se na dnu (oran┼żna barva) skoncentrirajo ┼żivi naupliji, na vrhu pa se zberejo lupinice jaj─Źec in neizle┼żena jaj─Źeca.
PC270191

Jaj─Źeca iz kozarca potegnemo s pomo─Źjo injekcijske brizge na katero smo nataknili trdo, 20 ali ve─Ź cm dolgo cev debeline 5-6 mm. Nauplije posesamo na mestu, kjer so v kozarcu najboj gosto skoncentrirani (najbolj oran┼żna barva).

PC270192 Nauplije s pomo─Źjo brizge, brizgnemo direktno v akvarij z mladicami.
Pri ob─Źutljivih vrstah mladic lahko nauplije tudi precedimo s posebnim mikronskim cedilom ali kar skozi kos bomba┼żne tkanine (kos starega perila).

Ker se na notranjih stenah kozarca zaradi razkroja jaj─Źnih lupinic in mo─Źno povi┼íanih nitritov in bakterij, naredi tenka plast bakterialne sluzi, je potrebno kozarec po porabi vseh nauplijev s posebno, doma pripravljeno gobico o─Źistiti.
PC270194Visoko tehnolo┼íka naprava za ─Źi┼í─Źenje kozarca :)

Zanimivosti:

 • Dva kozarca potrebujemo zato, da bomo pripravljali artemio v dnevnem ali dvodnevnem ─Źasovnem razmiku in tako imeli nauplije na voljo vsak dan.
 • Temperatura v prostoru naj bo vsaj 22 stopinj sicer se bo artemija pri ni┼żji temperaturi valila slab┼íe in dalj ─Źasa.
 • Artemia v enem kozarcu po─Źaka max. 2-3 dni, kasneje pa dobesedno razpade in se spremeni v gmoto smrde─Źe vode z nitriti in bakterijami. ─îe ┼żelimo podalj┼íati ┼żivljenjsko dobo izle┼żenih nauplijev lahko z injekcijsko brizgo z vrha posesamo jaj─Źne lupinice in dolijemo nekaj sve┼że slane vode. Tako razpadanje lupinic ne bo dodatno pove─Źevalo onesna┼żenje vode z naupliji.
 • Artemijo ki jo pri─Źnemo valiti "danes zve─Źer" bomo ┼że lahko hranili mladicam pojutri┼ínjem zjutraj (odvisno je tudi od temperature vode, vrste artemije in kvalitete jaj─Źec).
 • Pri zelo majhnih vrstah rib bodimo ┼íe posebej pozorni, da skupaj z naupliji v injekcijsko brizgo ne posesamo preve─Ź neizle┼żenih jaj─Źec oz. lupin, saj se lahko mladice na njih tudi zadu┼íijo.
 • Pri malenkost ni┼żji koli─Źini soli se bodo naupliji izvalili malo prej, pri ve─Źji pa kasneje.
 • Artemia nauplije lahko opazujete s pove─Źevalnim steklom ali celo mikroskopom s katerim boste lepo videli gibanje in obliko nauplijev.


Pa veliko uspeha pri valjenju artemije.

Roman Gril


Ponudba:

Jaj─Źeca artemije imam vedno na zalogi in jih lahko naro─Źite tudi po po┼íti na moj e-mail naslov.

 
Obiskovalec ┼ít. 1486273, od 18.03.2004, danes smo 5.12.2020, 23:29:14, va┼í IP naslov: 75.101.243.64, ©2007 Roman Gril
izdelava spletnih strani sloHOST | lektoriranje diplom in seminarskih nalog