kontakt (pošlji eMail)
Ali ste vedeli - podatek 57
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?







predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 

1/9/2010
Ali ste vedeli, kako sem začel...
objavil: rg
Število ogledov: 945
...kako sem začel!



Diskus, Discus ali grško Discos, pomeni disk ali krožnik, ki so ga na atletskih tekmovanjih uporabljali za metanje v daljavo. Nanaša se na na plosko in okroglo obliko zame najlepše in najelegantnejše sladkovodne ribe.

Očarale so me pred leti, ko sem še intenzivno razmnoževal karacinide in mnogo drugih vrst zelo lepih rib. Skalarke so bile trinajsta uspešno razmnožena vrsta v moji dotedanji akvaristični karieri. Diskusi so v tistih časih "plavali" nekje v ozadju. Iz fotografij in trgovskih akvarijev me niso preveč privlačili. Zanimivo je, in ko sedaj analiziram sam sebe ugotavljam, da večina akvaristov nekako mora skozi obdobje raznovrstnosti. Privlačijo ga različne oblike, predvsem pa barve ter vrste rib in rastlin. Ko se v trgovini pojavi nova vrsta, jo hočeš imeti. Imel bi kar vse. Ne moreš se brzdati, akvaristika te počasi vleče vase, te golta in ti požiraš raznovrstnost tega prelepega podvodnega sveta.

Amazon tonikPrva ureditev 450 lit z diskusi

V nekem trenutku pa se zaveš, da so ribe del narave, da vse vrste ne živijo skupaj, v istem potoku, reki, jezeru ali morju. Prihajajo iz različnih področij sveta in kot ljubitelj narave ugotoviš, da je tvoj akvarij lahko, le delček določenega biotopa v katerem živi le ena ali nekaj vrst rib in organizmov. Kot dozorijo plodovi na palmi Leopoldinia pulchra, dozori tudi akvarist, ki počasi opusti mešanico organizmov iz vsega sveta in se loti posnemati habitat njemu priljubljene vrste.

Total tonikPrve ikre

O diskusu sem prebiral v edinih knjigah, ki sem jih premogel, V svetu akvaristike, Riharda Jeriča, pa tudi v knjigi Sladkovodni akvarij - Dominika Cotiča & Dušana Vrščaja. Internet se je šele uvajal. V teh dveh knjigah sem črpal in vsrkaval podatke, ki so mi izredno veliko pomagali pri razmnoževanju vseh vrst rib, pa čeprav nekateri omenjeni literaturi pripisujejo napake in nestrokovnost.

Alge granulatV mojem prvem 108 lit akvariju so plavale tudi skalarke

Nekega dne sem ga zopet zagledal. Tokrat v živo, v razstavnem akvariju znane trgovine za male živali v Ljubljani. Discus Symphysodon Aequifasciatus, se je bleščal v svojih prečudovitih barvah, velikosti in eleganci. Rekel sem si: "Diskuse moram imeti in jih tudi razmnožiti"!

Diskus algae granulatUreditev 300 lit akvarija z ogromno Limnophylo in Echinodorusom

Ob misli na razmnoževanje so se mi naježile dlake. Symphysodon namreč prihaja iz grške besede SYM(syn), kar pomeni "skupaj". Beseda physis pomeni "rast". Če preberemo skupaj symphisys, dobimo pomen "rasti skupaj", kar lahko povezujemo z najlepšim prizorom v naravi: Odraščanjem mladic ob boku roditeljev in hranjenjem z mukusom s staršev.

Safe tonik300 lit s skupino prvih diskusov. Zraven 180 lit akvarij v katerem sem prvič uspešno zdrstil Super Red Turquois samca in Pigeon samico. Ikre sta položila na starinski lončen lonec, ki zdaj razbit z rožami krasi skalnjak.

Kaj kmalu sem iz vseh možnih virov pridobil akvarijsko literaturo, ki je opisovala diskuse. Tudi internet je ponujal vedno več vsebin. Podatki o diskusih so deževali, požiral sem članke iz revij, knjig, predvsem pa sem se lotil internetnega raziskovanja, kjer sem od velike želje po novih in novih skrivnostih od silnega razburjenja tudi dodobra obnovil angleščino. Pozno v noč sem prebiral članke v nemščini, poljščini, ruščini tudi madžarščini, čeprav o nobenem od naštetih jezikov nimam niti pojma. Pa četudi sem iz celotnega članka izvrtal vsaj kakšno smiselno poved, drstni trik, latinsko ime, tujko ali mednarodno ime aktivne zdravilne substance sem bil zadovoljen, potešen, predvsem pa bogatejši.

Safe tonicEden prvih parčkov v 300 lit akvariju

Ker živim v Slovenski Bistrici, kjer vodovod napajajo vode iz Pohorja, ugotovim, da imam že v pipi skoraj idealno vodo za diskuse. Pohorska voda se pretaka in izvira iz trdnih in zelo slabo topnih tonalitov in skriljavcev, zato je njena karbonatna in prav tako skupna trdota med 0 in 3. stopinjami, kar me pri mehkovodnih ribah takoj postavi v veliko prednost. Potrebujem samo primerno skladišče za staranje in pripravo vodovodne vode. Ugotovil sem, da je najbolj primeren prostor za skladiščenje vode, kurilnica s centralno pečjo, kjer lahko izkoristim toplotne izgube peči za gretje vode v posebnih sanitarnih sodih. V teh lahko skladiščim vodo za moje bodoče ljubljence, v 24. urah pa se v tako toplem prostoru voda ogreje na 28-30 stopinj C.

Diskus RomanijaMoji prvi zares veliki diskusi
Najcenejsa hrana za ribeKorenina savana, valisnerije, dva orjaška Pigeon blood-a iz mojega prvega legla

Ker sem imel tisti čas akvarijev različnih velikosti več kot dovolj, sem si za začetek uredil 54 lit akvarij, ga dekoriral samo z nekaj koreninami in šel na lov za diskusi. Rejcev po Sloveniji nisem poznal kaj prida, zato sem svoje prve diskuse Blue Cobalt v velikosti 5-7 cm dobil v lokalni trgovini. Ker sem ravno takrat imel več legel mladih mečkov xiphophorus heleri, sem 200 kom že kar lepo velikih primerkov v trgovini zamenjal za 7 mladih diskusov.

DactylobacSkupnina Blue turkiz in Pigeon blood iz mojih prvih legel

Led je bil prebit. Poln adrenalina sem pripeljal diskuse domov in jih po primernem prilagajanju naselil v pripravljen akvarij. V samem začetku me je najbolj presenetil njihov način prehranjevanja, saj so hrano med pobiranjem z dna najprej "pihnili" predse in jo šele nato pobrali, večkrat tudi izpljunili, zdrobili in jo nato v manjših koščkih pogoltnili. Zelo zanimiva je ugotovitev, da v akvaristiki relativno velika riba lahko golta tako majhne koščke. Seveda diskus, kar sem ugotovil kasneje, hrano drobi v ustih tudi s pomočjo dveh "zob", latinsko odont (iz besede odont), ki so locirani tam, kjer sta spodnja in zgornja čeljust povezani skupaj.

Hrana za ribeUreditev v času zanetkov akvarističnih forumov v Sloveniji

Ker sem imel v akvaristiki precej izkušenj z gojenjem in razmnoževanjem ostalih rib, sem svoje prve diskuse kar hitro osvojil, jih hranil z res najboljšo hrano, pridno menjaval vodo, se veliko izobraževal. Kmalu sem jih dopolnil še z diskusi pigeon, red turquoise super, red spotted cross, marlboro fire red.

Amazon tonicUreditev z ogromno smerkovo korenino z vrh Pohorja

Zanimiva je bila tudi ugotovitev, da so imeli moji prvi diskusi pokončne proge, ki sem jih kasneje prvi v slovenščini poimenoval plašnice, saj so praviloma vidne le kadar je riba preplašena, pod stresom (v angl. stress bar), ali celo bolna. Omenjene plašnice pa so seveda v zgodovini diskusa vplivale tudi na njegovo latinsko vrstno ime aequfasciatus, ki prihaja iz latinske besede aequus, kar pomeni enakovreden. Fascia pomeni trak, ki se navezuje na 9 pokončnih plašnic ali temnejših trakov, v enakovrednem razmiku, ki jih diskus pokaže ko je vznemirjen. Plašnice so posebej vidne pri diskusih ulovljenih v naravi ali takoimenovanih divjih diskusih (wildfang- zeleni, modri, rjavi in pravi diskus heckel) ter tudi pri naravnejših vrstah hibridnih ali vzgojenih diskusov (blue turkiz, red turkiz, rjavi).

Dactylo-bacSmreka se ni obnesla saj je zelo mehak les - sedaj korenina krasi skalnjak

Med posebnosti prav tako štejemo, da imajo diskusi snake skin form 14 in ne 9 plašnic, kot je to običajno pri naravnih, ter zanimivost, da ima pravi diskus Heckel močno poudarjeno samo sredinsko ali 5 plašnico, delno poudarjeno zadnjo repno in prvo sprednjo, ki poteka preko očesa. Ostale pri Hecklu pa se pokažejo primerno počutju ribe. Gojitelji pa so v svojih genetskih igrah vzgojili tudi hibridne vrste, katerih plašnice se nikoli ne pojavijo. Običajno gre za svetlejše vrste kot so snow white diamond, pigeon blood, blue diamond, marlboro, red monk ipd.

Mladi diskusiPohorsko "drvo"

Drst in razmnoževanje

Diskusi so pridno rastli in preselil sem jih v večji 300 lit, dekoriran akvarij, v katerem sem imel kremenčevo podlago, ogromno korenino, ki jo imam še danes, res orjaško suličarko (echinodorus bartii) in gigantsko limnophylo sessilifloro, ki je občasno prerasla več kot pol akvarija. Ko so diskusi dosegli odraslo velikost, so se pričeli kazati prvi znaki parjenja.

Diskusi so si v jati poiskali svoje partnerje in nekega dne, ko sem v akvariju popravljal juwelovo dekorativno 3d ozadje, ki mi je zlezlo iz peščene podlage, sem v akvariju zaradi premeščanja podlage stran od stekla, nevede simuliral pravo podvodno neurje. Voda je bila zaradi premeščanja podlage kalna in rjava od mulja v pesku. Rib v akvariju nisi videl niti na 10 cm. Ob nejevolji zaradi kalnega akvarija, pa se po parih urah po zbistritvi vode zgodi prvič! Mlad par Cobalt blue samica in samec Red spotted cross na list suličarke prvič položita ikre. Ikre so seveda v dveh dneh izginile, iz kasnejših polaganj pa ugotovim, da samec iker sploh nikoli ni oplajal. Ob času drsti so se prvič pojavili dobro vidni znaki spolnega dimorfizma, ki se pri diskusu kažejo v več pogledih, skoraj vsi gojitelji pa smo mnenja, da je spol najzaneslivejše določiti resnično šele ob drsti.

DactylobakPigeon in Blue

Telesnih znakov, ki so značilni za samce ali samice je veliko, vendar se občasno znaki značilni za samce pojavljajo tudi pri samicah, tako da so le ti dokaj nezanesljivi. Zanesljiva značilnost samcev je tako; tanjša in koničasta spolna papila ob drsti.

Prodaja diskusov mladihEna od ureditev z valisnerijami, mopani korenino in diskusi

Manj zanesljive značilnosti spadajo:

  • visoko čelo
  • relativno ravna trikotna glava
  • močnejše in robustno telo
  • močnejši in večji gobček
  • daljši tanki prsni plavuti
  • koničasto zaključena hrbtna plavut (ki se lahko pojavi le pri mlajših osebkih, kasneje pa se zaobli - leopard diskus)
  • daljša analna plavut, ki sega čez repno plavut

Zanesljiva značilnost samic je daljša, debelejša ovalna spolna papila ob drsti.

Toniki za pripravo vodeKombinacija z ogromnimi koreninami Savana

Manj zanesljive značilnosti:

  • nizko čelo,
  • relativno zaobljena glava
  • šibkejše telo v primerjavi s samcem
  • manjši gobček
  • krajši prsni plavuti
  • zaokrožena hrbtna plavut
  • krajša analna plavut, ki ne sega preko konca repne plavuti

Na vrsto so prišle še druge vrste vzgojenih diskusov kot so snow white diamond, blue diamond, red marlboro, kasneje pa sem se navdušil tudi nad divjimi tefe green in heckel blue face, ki jih ima tudi še danes. Ob porajanju novih parov sem v 160 lit. akvarij prvič ločil samca red turquoise super in samico pigeon, ki sta v prvem poizkusu vzgojila leglo 130 mladičev in jih tudi pridno vzredila. Prvič sem se v času odraščanja mladičev pri starosti enega do dveh mesecev srečal s tako imenovanim "4 week sindrome", ko so mi začeli mladiči dnevno poginjati zaradi škržnih parazitov. Takrat tega še nisem vedel, vendar običajna zdravila, ki so se dobila za zdravljenje akvarijskih rib niso in niso pomagala. Iskal sem pomoč tudi pri največjih strokovnjakih za akvaristiko v Sloveniji, ki prav tako niso znali bolj pa verjamem, da niso hoteli predlagati primernega zdravila.

Najboljsa hrana za diskuseSnake skin

Ves obupan in zatopljen v internet končno odkrijem prazikvantel, ki pa ga slovenska veterina zaradi preozkega antihelmintskega delovanja že umika iz programa. Nekaj ga še dobim pri veterinarju, ki ga je že skoraj odvrgel v smeti. Uspeh je fantastičen. V enem dnevu zajezim pogin in ostane mi 30 dragocenih diskusov mojega prvega težko pričakovanega legla. Zaradi omenjene problematike in neprimernosti, neučinkovitosti komercialnih zdravil za škržne parazite in bakterije na škrgah, sem po mnogih letih raziskovanja razvil izredno učinkovito sredstvo Dactylo-Bac, ki prvo in edino po mnogih letih resnično pomaga pri težavah škržnih parazitov, bakterij in plesni na škrgah.

Diskusi domace vzrejeUreditev v času zelo slabe vegetacije...

Zanimivost, ki se je pojavila pri mojem prvem leglu pa je ta, da so mladiči svojo barvno značilnost podedovali izključno po samici pigeon. Pri vseh 130 ribah ni bilo niti enega turkiza. Dva od mladičev sem si obdržal zase in ju vzgojil v 17 cm orjaka.

Diskusi in hrana...ki se je stopnjevala

Od takrat naprej so se legla in pari vrstili. Zelo marljiv in priden par Blue Turquoise in samica Red marlboro sta mi uspešno vzgojila 14 legel. Največje je bilo njuno zadnje leglo in je štelo natanko 200 mladic. Pogina pri vseh nadaljnih leglih, praktično več ni. Do danes pa se je zvrstilo že več kot 60 uspešnih legel, diskusov. S ponosom lahko predstavim izredno čiste primerke Pigeon blood, Pigeon spotted, pa edino leglo snow white diamond in Marlboro white pearl v Sloveniji, naravne rjave ter modre in rdeče turkize, ki se lahko postavijo ob bok svetovnim rejcem iz Azije in Nemčije z razliko, da v moji gojilnici vsi diskusi zagledajo luč sveta ob starših in se prehranjujejo s kožnim izločkom ali mukusom. Leta in leta pa se rejci tudi sprašujejo, katere snovi vsebuje to skrivnostno "mleko", ki je tako ključnega pomena za rast in razvoj mladic.

Najcenejsi tetra granulatRed - White kombinacija

Drsteč samec in samica diskusa (Symphysodon aequifasciata), tako kot še nekaj južno ameriških ostrižnikov izločajo mlečni mukus izloček v času drsti in čuvanja mladic, katerega mladice pridno "strgajo" z njunih bokov in se tako prehranjujejo v prvih dnevih svojega življenja. Že dolgo se je domnevalo, da mukus vsebuje nekaj pomembnega za razvoj mladic, toda točna sestava mukusa se v preteklosti še ni raziskala do letošnjega leta.Skupina znanstvenikov na šoli bioloških ved na univerzi v Maleziji v Penangu je uporabila visoko molekularno tehniko s katero je določila sestavo izločka drstečega diskusa in ugotovila da vsebuje v času drsti posebne proteine. Hkrati je skupina ugotovila razliko in vsebnost izločka drstečega in nedrstečega diskusa.Za gojitelje diskusov je precej zanimivo odkritje, da mukus vsebuje tudi Lectin tipa-C za katerega verjamejo, da zagotavlja zaščito pred bakterialnimi infekcijami tako staršev kot mladic.

Hrana za diskuseSnow white diamond izpred let

Iz omenjene študije lahko ugotovimo, da je za mlade diskuse izrednega pomena, da so vzrejeni naravno pri starših, saj bodo le z mukusom pridobili naravno zaščito in krepak imunski sistem za celo življenje.


Ureditev akvarija

V tistem času sem pripravljal teren za akvarij dimenzij 150 x 60 x 50 cm, ki bo stal v kotu dnevne sobe, kasneje pa mi ga je izdelal moj stari akvaristični prijatelj in mojster, ki je na Šmartnem na Pohorju v predelani garaži razmnoževal veliko vrst rib in izdeloval akvarije. Tisti čas je imel približno 60 akvarijev in po zelo starih akvarističnih prijemih razmnoževal veliko vrst rib. Imel je svojevrsten način centralnih steklenih filtrov, montiranih na začetku vrste ob vsaki polici. Grelcev sploh ni uporabljal. Prostor je namreč ogreval s pečjo na drva in na tak način zagotavljal toploto v akvarijih, ki je seveda precej nihala med dnevom in nočjo, še posebej v zimskih mesecih. S tem si ni belil glave, ribe pa so se mu množile kot kobilice.

Domaci diskusi450 lit akvarij s precej ponesrečenimi Red White diskusi kljunate oblike

Ko sem uresničil idejo o večjem 450 lit akvariju sem ga pripeljal domov, ga na terasi preizkusil in kasneje s težavo namestil na masivno omaro iz smrekovega lesa, ki sva jo izdelala z mojim, žal že pokojnim očetom, ki mi je nesebično uresničeval mnoge moje akvaristične želje, od regalov, omar, pokrovov in gojilnice za artemijo. Omara je izdelana iz petih pokončnih ploskev, debeline 5 cm, povezanih med sabo s polnim lesenim hrbtiščem in naležno, prav tako 5 cm ploskvijo. Na to ploskev sem pred postavitvijo akvarija namestil še 3 cm stiropor, ki izenačuje morebitne neravnine na leseni ploskvi, s tem preprečuje, da bi počilo dno akvarija.

Iz masivnega lesa sva izdelala tudi pokrov. Pri pokrovu je uporabljen les končne debeline 20 mm. Pokrov ima na naležnem delu utor, s katerim omogočiš, da rob pokrova sega približno 4 cm pod rob vrha akvarijskega stekla. Pri tem gre tudi za estetski vidik, saj z robom pokrova zakrijemo vzdolžne in prečne opornice, ki preprečujejo ukrivljenje dolgega akvarijskega stekla podolžno in prečno. S pokrovom pa se tudi doseže, da se ne vidi roba vode, ki je nalita v akvarij. Ker se tisti čas še niso dobili originalni odsevniki za fluorescentne žarnice sem v pokrov montiral kar originalno pisarniško luč z dvema fluorescentnima žarnicama, ki ima v sami luči že nameščene izredno kvalitetne odsevnike. Z omenjenimi odsevniki se moč svetlobe izboljša trikratno.

Najboljsa hrana za diskuseSnake skin

Namestil sem žarnici grolux in daylightstar znamke Sylvania. Z žarnico grolux sem dosegel živahno obarvanost rib, rastlin, korenin in podlage, z žarnico dnevne svetlobe pa sem ustvaril malce svetlejše okolje. Svetloba žarnice grolux kot edinega barvenga spektra daje akvariju za moj okus preveč mračen izgled. V kombinaciji delujeta fantastično.

Najboljse zdravilo za skrzneUreditev z Mopani lesom in valisnerijami

Akvarij je seveda v večletnem obdobju doživljal mnoge preobrazbe, vedno je bil poligon za moja dekoracijska izživljanja čeprav v akvariju nikoli ne izvajam generalke v smislu popolnega razdora akvarija in ponovne sestave. Podlaga in filter tudi pri temeljitem posegu in preureditvi, vedno ostaneta na svojem mestu.

Skrzni paraziti diskusovRed, White in Pigeon kombinacija

Akvarij sem velikokrat preurejal, spreminjal in pri tem usvojil tudi nekaj tehnik vodne kompozicije. Predvsem se navdušujem nad trikotno kompozicijo, čeprav mi tudi sedlasta in kopasta nista tuji. Pri ureditvi se vedno držim zlatega reza, v akvariju pa poskušam poudariti globino tretje dimenzije. Izogibam se gredičenju, vrstičenju in podobnim geometričnim razporeditvam dekoracijskih elementov. Pri kompoziciji vedno uporabljam izključno naravne materiale od katerega ne sme manjkati ogromna korenina, nekaj kamenja tonalitnega izvora, ki ni topno in je podobne barve kot kremenčev pesek granulacije 2-3, ki mi predstavlja edino podlago v akvariju. Ker moj akvarij z diskusi ni prvenstveno rastlinski nikoli ne uporabljam hranilne podlage ali dodanega co2, saj sem mnenja, da je za rastlinsko ne preveč zahteven akvarij dovolj hranil in ogljikovega dvokisa s strani diskusov, dodatno gnojenje in hranilna podlaga pa samo še dodatno obremenjuje vodo, ki je bistvenega pomena pri gojenju diskusov.

Naravno gojeni diskusiUreditev s črnim reliefnim ozadjem

Pri debelini kremenčeve podlage nisem varčeval, saj debel sloj podlage predstavlja ogromen medij za naselitev nitrifikacijskih bakterij (nitrossomonas NH3/4 - nitrobacter No2), v globjih plasteh pa se v anaerobnih pogojih zadržujejo tudi denitrifikacijske bakterije, ki opravljajo funkcijo denitratorja (No3-). Prav tako v debelejši podlagi peska rastline lažje ustvarjajo svoj koreninski sistem, lažje jih je saditi, hitreje se ukoreninijo. Če pri nasutju podlage uporabimo različne višine (spredaj nižje - zadaj višje), s podlago še dodatno ustvarimo globino tretje dimenzije.

Pesek za diskuseRed white, snake skin in skladovnica Savana korenin v ozadju

Čeprav sem v več letih in pri različnih ureditvah uporabljal precej vrst rastlin, sem ugotovil, da pri temperaturi 29oC, ki je idealna temperatura za odrasle diskuse najlepše in brez vsakršnega truda uspeva vallisneria gigantea. V smislu vzdrževanja je zelo enostavna, hitro rastoča in izredno primerna za akvarij z diskusi. Dobro prenese temperature nad 30oC, bogato se razrašča tudi na gladini in daje ribam občutek varnosti. V naravi so namreč ribe velikokrat ogrožene prav iz zraka (ptice, čaplje, tudi pescivori sesalci ipd), zato rade poiščejo zavetje pod koreninami in rastlinjem, ki se razrašča po gladini vode. V preteklosti so mi odlično uspevale tudi različne suličarke (echinodorus), vodoljube (polysperma, corymbosa), hygrophila sessiliflora, aphonogeton in različne kriptokorine.

Filtracija

Ker je za diskuse zelo pomembna dobra filtracija, sem se odločil za zunanji stekleni filter, ki po volumnu dosega 20% celotnega akvarija. Filter je dvoprekatni, čeprav sem v kasnejšem obdobju ugotovil, da se najboljše obnese notranji triprekatni, stekleni filter. V prvem, večjem je ogromna količina filtrirnega materiala kot je modra goba srednje in grobe strukture (20 in 10 por/cm2), lava, keramični obročki in šota. V drugem prekatu, ki je minimalne dimenzije, je vstavljena potopna črpalka winds sachem s pretokom 960l/h, s katero sem zadovoljen saj je izredno zmogljiva in tiha. Edini poseg, ki sem ga napravil na njej je ta, da sem s sekundnim lepilo zlepil lopatice in rotor, s čimer sem preprečil tresljaje in ropot omenjenih delov.

Tonik za kisanjeSkupina diskusov v 450 lit

Menjava vode

Menjava vode v tako velikem akvariju je s časom postala precej nadležno opravilo. Vedro in cev pri menjani količini 150 litrov vode tedensko praktično ne pride v poštev, zato sem si menjavo vode uredil s pomočjo 12 m dolge cevi, po kateri sem vodo iz akvarija najprej po sistemu natege prečrpal v kopalnico, nato sem po isti poti prečrpal s pomočjo črpalke za vino, vodo iz sodov v kurilnici nazaj v akvarij.

Prodaja hrane za diskuseGojilnica 2500 lit

Kasneje, ko sem si v pritličnih prostorih hiše uredil 2500 lit. gojilnico z 12 akvariji in regal za razmnoževanje diskusov, sem ugotovil, da tako zamuden in zapleten sistem menjave vode ne bo vzdržal. Po mnogih improviziranjih in ugotavljanjih kaj pravzaprav najbolj potrebujem, sem si končno izdelal sistem enostavne menjave vode in tudi našel primeren material za izdelavo cevnega sistema gojilnice, skladišča vode in hkratne povezave do okrasnega akvarija v dnevni sobi. S pomočjo fiksnega omrežja, ki pripelje do prav vsakega akvarija ločeno sem si uredil hitri izpust vode, sesanje - sifoniranje podlage in dotok vode v vsak akvarij posebej iz skladišča vode v kurilnici. Tako poenostavljeno menjavo vode lahko danes izvajam samo z obračanjem ventilov in pritiskom na gumb pretočne črpalke.

DSC 7332Akvarij z diskusi je bil objavljen v reviji Akvarij

Ker je voda iz pipe sicer mehka ne pa tudi kisla, sem z leti razvil lasten naraven pripravek za kisanje vode iz izvlečkov hrastove skorje in treh vrst šote imenovan Amazon Tonic in mi še danes predstavlja nepogrešljiv dodatek za kisanje vode.

Akvarij450Ena zadnjih ureditev z ognjenimi barvami Pigeonov, Marlborov in Snow white-ov

V času akvarističnega dozorevanja sem počasi dosegel določeno samodisciplino, ki mi veleva, da v akvariju gojim organizme ene vrste. Samo diskuse in samo rastline vallisnerie gigantea. Trenutno imam v akvariju diskuse vrste Red Leopard, Pigeon blood, Blue Turquoise in Blue Cobalt, v gojilnici pa še mnoge druge. Skoraj vsi izhajajo iz mojih lastnih legel. Trenutno so mi pri srcu modre barve in Oranžni Pigeon Blood, ki daje prekrasen kontrast modrim kot Leopard diskuksom. Orjaška korenina in valisnerije nudijo zavetje vin varnost, nekaj netopnih ovalnih kamnov pa povečuje pestrost in zmanjšuje tenzijo trikotne akvarijske kompozicije.

PC110004PC110005-1PC110010PC110012PC110014PC110017PC110021PC110028-1PC110032PC110034PC110043PC110047745

PC050006-2Trenutna ureditev (2010) z Red Leopard, Blue turkiz in Cobalt ter Pigeon Blood diskusi, ki si jo lahko pogledate tudi na:

DISKUS RoManijA - YouTube

Kaj kmalu se bo v akvariju pojavil spet val, ki bo iz daljnih eksotičnih krajev s sabo prinesel drugačne barve in odtenke, mogoče se bo ukorenila drugačna zel, naplavil še kos korenine, ki se bo ustavila na pol zakopana v pesek in ustvarila še kakšno kompozicijo. Tudi sedlasto, kopasto... Nekaj pa vem zagotovo. Še naprej bom ostal zvest - Symphysodonu Aequifasciatusu Diskusu.


Roman Gril




 
Obiskovalec št. 1773181, od 18.03.2004, danes smo 19.4.2024, 19:28:33, vaš IP naslov: 18.221.15.15, ©2007 Roman Gril
izdelava spletnih strani sloHOST | lektoriranje diplom in seminarskih nalog