kontakt (pošlji eMail)
Ali ste vedeli - podatek 6
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?







predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 

7/26/2004
Gojenje Artemie...
objavil: Roman Gril
Število ogledov: 1197
Ali ste vedeli da nekatera podjetja po svetu gojijo artemia nauplije tudi takole...

artemia1742

..takole... artemia47

...ali pa tudi takole artemia2456

Še nekaj napotkov za gojenje majhnih rakcev z imenom ARTEMI SALINA, ki se lahko gojijo do stadija NAVPLIJ (za hranjenje mladic), ali do odraslih primerkov za hranjenje vseh vrst rib.



ARTEMIA (artemia salina)
Artemia nauplije gojimo v posebnih posodah, ki jih lahko kupimo ali naredimo sami. Odvisno od potrebe si nastavimo kulture artemije v dnevnih ali dvodnevnih zamikih, da imamo dovolj hrane vedno pri roki. Navpliji lahko v teh razmerah v posodi preživijo največ dva dni, kar pomeni, da je treba kulturo v tem času tudi porabiti. S prečiščenimi naupliji lahko hranimo mladice diskusov oz. jih dohranjujemo še ko so skupaj s starši. Nauplije privlači svetloba, kar lahko s pridom izkoristimo tako, da jih gojimo v posodi s pregrado. Ena stran naj bo zaprta za svetlobo in druga odprta in živalice se bodo zbirale le na odprtem delu, kjer je svetloba.

1 velika žlica soli - 14,79 ml ali 3 čajne žličke


Razvojni stadij artemie saline

Cista - jajčece jajčeca876

Ličinka (larva) ali naupli naupli667

Odrasla Artemia samec samec809

Odrasla Artemia samica samica56


V litrsko posodo nalijemo vodo, dodamo veliko žlico soli. Temperatura v posodi naj bo od 24-30 stopinj. Pri višji temperaturi lahko pričakujemo hitrejši izleg in večji odstotek izvalitve. V tako pripravljeno vodo dodamo jajčeca artemie po potrebi in vodo v posodi prezračujemo z zračno črpalko. Po preteku 24-48 ur se bodo iz jajčec izvalile ličinke artemie saline imenovane tudi naupliji. Ker ob izvalitvi ostanejo v posodi tudi lupinice jajčec moramo zračenje za nekaj časa prekiniti, da se lupinice dvignejo na površino, naupliji pa koncentrirano zberejo na dnu posode. Te koncentrirane nauplije nato s podaljšano injekcijsko brizgo posesamo iz posode in jih precedimo preko goste tkanine ali namenske mrežice, ki jo lahko kupimo skupaj s posebnimi kompleti za gojenje artemie.

enostavna varianta s kozarci402 Najenostavnejša metoda gojenja nauplijev.

Navodilo za pripravo gojilnice navplijev

1. Pripravimo si gojilno steklenico in jo postavimo na primerno mesto. Steklenica naj bo prozorna z namenom, da lahko v njej opazujemo dogajanje .

2. Napolnimo gojilno steklenico z vodo ter dodajmo morsko sol Optimalna valilna temperatura je 28 stopinj Celzija.

3. V tako pripravljeno vodo dodajmo suha jajčeca v razmerju 1 gram na liter. Dodajmo cevko z zračenjem zaradi preprečitve sprijemanja in dodajanja kisika.

4. Odvisno od temperature, se jajčeca izvalijo v 18-36 urah.

5. Ko so naupliji izleženi, odstavimo ali izklopimo zračenje ter počakamo par minut, da se skoncentrirajo na dnu stožca, jajčeca pa gladini posode.


6. Nato skoncentrirane navplije posesamo iz posode z injekcijsko brizgo, če pa imamo na dnu ventil, jih počasi spustimo iz posode, kjer jih prestrežemo z zelo drobno mrežico ali kar kosom goste tkanine. Preden jih hranimo je dobro, da nauplije speremo v čisti vodi. Na koncu posodo speremo v vroči vodi in postopek ponovimo.

Primer gojilnice nauplijev961

Primer doma izdelane gojilnice nauplijev



Še nekaj strokovnih napotkov:

Koncentracija soli naj bo 25 delčkov na tisoč, kar pomeni približno 1 veliko žlico in pol na liter vode. To ustreza gostoti vode okrog 1018, če izmerimo z hidrometrom, ki ga uporabljamo v morski akvaristiki.

Vrednost Ph je pri valjenju artemije zelo pomembna in naj znaša vsaj 8 ali raje več. Če je Ph vaše vode nižji od 7 je potrebno dodati na liter vode polovico čajne žličke magnezijevega sulfata oziroma takoimenovane grenke soli.


Optimalna temperatura vode za popolno izvalitev v 24. urah je med 26 in 28 stopinjami. Nižja temperatura bo podaljšala čas izvalitve nauplijev. Temperatura nad 30 stopinj C ni primerna in vpliva na odstotek izvalitve.

Svetloba je potrebna za vspodbudo izvalilnega mehanizma embria v času prvih par ur inkubacije. Kasneje se svetloba priporoča za optimalne valilne rezultate in hkrati kontrolo temperature.

Zračenje mora biti konstantno, da se jajčeca ne sprimejo in imajo hkrati dovolj kisika za razvoj in kasneje življenje. Minimum je 3 ppm raztopljenega kisika v vodi. Če zračimo močneje se s tem ne povzroči nobene škode in prav tako s tem ne poškodujemo nauplijev.

Količina jajčec se priporoča v višini 1 gram ali približno pol čajne žličke na liter vode. Večja količina jajčec privede do nižjega odstotka izvalitve.

Valilna posoda, ki je na dnu ravna se odsvetuje. Najboljša je posoda v obliki stožca ali narobe obrnjena steklenica, saj omogoča, da jajčeca ves čas valjenja ostajajo v vodi. Med dvema nastavitvama je potrebno posodo dobro umiti in jo posušiti na zraku preden jo ponovno napolnimo z vodo. To omogoča, da se jajčeca ob valovanju ne oprijemajo sten in ostajajo zunaj vode.

Inkubacijski čas je optimalen 24 ur. Jajčeca, ki so skladiščena v embalaži že dalj kot 2-3 mesece pa se lahko izvalijo šele po 30-36 urah. Nekatere manjše vrste artemie se izvalijo tudi pri 18 urah.

Za boljši odstotek izvalitve je dobro, da nekajkrat v prvih 4-6 urah s prstom ali paličico zavrtimo vodo v valilni posodi naokrog in s tem speremo nazaj v vodo neizležena jajčeca, ki so se oprijela stene posode izven vode. Po 6 urah so jajčeca običajno že dovolj navlažena, da ne silijo več iz vode.

Skladiščenje jajčec naj bo v zaprtih posodah, zaščiteno pred vlago. Temperatura skladiščenja naj bo pod 10 stopinj, za kar se priporoča hladilnik. Nizka temperatura namreč zavira metabolično aktivnost.

Izpiranje nauplijev v sveži vodi pred hranjenjem mladic je obvezno, saj je visoka inkubacijska temperatura vode in presnove valilnega medija idealna za razcvet bakterij. Prav tako se v vodi pojavi visok odstotek nitritov.

Gojenje odrasle Artemie

Z artemijo pa lahko hranimo tudi odrasle ribe, vendar moramo navplije gojiti do odraslih primerkov. V tem primeru moramo navplije stare dva dni prenesti v večjo pet litrsko posodo ali poseben akvarij v katerega damo:

• 350 g nejodirane soli (kamena ali morska)
• 60 g magnezijevega sulfata (grenka sol)
• 10 g sode bikarbone

artemia odrasla98 Odrasla Artemia Salina

Temperatura v posodi se naj giblje med 24 in 28 stopinjami. Artemije hranimo podobno kot vodne bolhe s kvasom ali evglenami.

 
Obiskovalec št. 1773446, od 18.03.2004, danes smo 20.4.2024, 15:49:16, vaš IP naslov: 3.15.6.77, ©2007 Roman Gril
izdelava spletnih strani sloHOST | lektoriranje diplom in seminarskih nalog