kontakt (pošlji eMail)
Ali ste vedeli - podatek 60
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?







predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 

2/20/2010
Kaj je v sluznici diskusov?
objavil: rg
Število ogledov: 188
Kaj je v sluznici Diskusov?


Diskusi in nekateri drugi ostrižniki proizvajajo sluzast izloček s katerim se hrani njihov zarod. Toda, zakaj to počnejo in kakšna je snov, ki pomaga mladicam rasti?

Turkiz-z-mladici
Foto: Neil Hepworth

Diskusi in več drugih južnoameriških ostrižnikov, kot je Uaru, proizvajajo sluzast izloček, s katerim se hranijo njihove mladice. Ta mlečni izloček nastane v času drsti, vendar so znanstveniki šele pred kratkim ugotovili kakšne snovi ta izloček vsebuje. Mukus izloček proizvajajo celice kožne povrhnjice, samcev in samic diskusov iz rodu Symphysodon.

Nedavne študije so pokazale, da je v sluznici kožne povrhnjice prisotnih 18 različnih beljakovin, ne glede ali se diskus drsti ali ne. V času drsti in odraščanja mladic, pa se v mukusu proizvaja še dodatnih 17 proteinov, ki so potrebni za uspešno rast mladic.

Beljakovine v sluzi vsebujejo fruktozo bifosfatne aldolaze, nukleozid difosfat kinazo, beljakovine in stresne proteine, ki zagotavljajo energijo za proizvajanje in popravljanje celic, uravnavajo stres in zagotavljajo odpornost v času drsti in skrbi za zarod. Prav tako so prisotni antioksidanti.

Ključna stvar pa je najverjetneje prisotnost sladkorja vezanega na beljakovine, za kar verjamejo, da zagotavlja zaščito pred bakterijskimi okužbami, tako staršev in zaroda.


Roman Gril
 
Obiskovalec št. 1766687, od 18.03.2004, danes smo 29.3.2024, 14:46:26, vaš IP naslov: 35.175.232.163, ©2007 Roman Gril
izdelava spletnih strani sloHOST | lektoriranje diplom in seminarskih nalog