kontakt (pošlji eMail)
Ali ste vedeli - podatek 65
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Anketa
Koliko let se ┼że ukvarjate z diskusi?predhodne ankete
Novice
┼Żelite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 

6/18/2010
Dokon─Źno pojasnilo glede diskusov - drugi del
objavil: rg
Število ogledov: 872
Dokon─Źno pojasnilo glede Diskusov - drugi del


Heiko Bleher pojasnjuje, kako se med seboj razlikujejo vse tri vrste diskusov in opredeljuje njihove naravne prehranske potrebe. ─îeprav so bile natan─Źne razdelitve treh vrst in razli─Źic diskusov ┼że omenjene v prej┼ínjem ─Źlanku, obstajajo razlike znotraj vsake od teh vrst.

Symphysodon diskus ali Heckel-ov Diskus, je sicer ena vrsta, vendar je ugotovljeno, da v naravi pogosto tudi hibridizirajo. To je opaziti na vsaj treh lokacijah: ena je v bli┼żini ustja Rio Nhamund├í kjer je voda zelo kisla in skrajno mehka in reka vstopi v skoraj nevtralen (pH 7) Lago Nhamund├í, kjer ┼żivijo razli─Źne variante rjavih in modrih diskusov (S. haraldi).

Ti dve vrsti (S.discus in S. haraldi) imajo tako mo┼żnost, da se na tej to─Źki sti─Źi┼í─Źa dveh razli─Źnih voda, ob izjemnih poplavah sre─Źata.

Prav tako je ugotovljeno, prekrivanje habitatov reke Jatapu, kjer ┼żivi S. discus, na mestu kjer vanjo vstopa reka Uatum?, kjer ┼żivi S. haraldi.

Tam je tudi Rio Marimari kot pritok rio Abacax├şs. Na to─Źki kjer se zdru┼żi z reko Canum? se med hudimi poplavami prav tako sre─Źata Heklov in Haraldijev Modri ali Rjavi diskus.

AmazonrivermapAmazonske reke in pritoki

Naravni hibridi tako nastanejo le v primerih ve─Źjih poplav, kasneje pa se ti hibridi razmo┼żujejo le enkrat ali dvakrat. Zanimivo je, da so skoraj sterilni (nesposobni razmno┼żevanja).

Naravnih hibridov zelenih diskusov (Symphysodon aequifasciatus) pa do sedaj v naravi ┼íe niso zabele┼żili. William Crampton je leta 2008 sicer objavil, da po njegovih ugotovitvah Modri in Zeleni diskusi, ┼żivijo v nekaterih delih jezera Amana prakti─Źno skupaj. Ti so bili zbrani na skoraj istem mestu - vendar hibridov med njimi ni bilo zaznati. Pred ─Źasom je bilo v tem jezeru najti samo modre diskuse.

4c18b7809e261Biotop ureditev (Heiko Bleher)

V ve─Źini zahodnih predelov Zelenega diskusa, je najti v ni┼żjih predelih jezera Juru├í, le nekaj primerkov, ki ka┼żejo podobnosti z Modrim diskusom.

Symphysodon haraldi (Modri in Rjavi diskus) se ob─Źasno kri┼żata v naravi z Zelenim diskusom, ob izjemnih poplavah, ko se zdru┼żijo na navedenih podro─Źjih. Vendar naravni kri┼żanci S. haraldi in S. aequifasciatus niso bili znani do danes - razen odkritja Cramptona na sti─Źi┼í─Źu Modrega in Zelenega diskusa.

To je podobno kot pri Rio Grande Coari in Rio Uruc├║, kjer se ti dve vrsti lo─Źita samo z velikim Lago do Coari. Zeleni diskusi so samo v Uruc├║, Modri diskusi pa v Rio Grande Coari. Vendar tudi tam ni bilo najti nobenega naravnega hibrida.


Katere ribe ┼żivijo z Diskusi?


Spremljevalci diskusov

"Kadar sem lovil diskuse, sem vedno bele┼żil katere vrste rib so se zna┼íle v mre┼żi, skupaj z diskusi", pravi Heiko Bleher. Prav tako sem vedno poskusil dovolj globoko pod vodo ugotavljati katere ribe so diskusovi pravi spremljevalci, le ob─Źasni obiskovalci in kateri so njihovi sovra┼żniki.


Rodovi in vrste, ki ┼żivijo z njimi so najpogosteje Pterophyllum scalare in P. leopoldi, Geophagus spp. (na sliki zgoraj) in Acarichthys heckelii, Satanoperca spp. in Biotodoma spp.

scalare210P. scalare
pterophyllum leopoldiP. leopoldi
4c18b60693812Geophagus spp
Acarichthys heckeliiAcarichthys heckelii
satanoperca1Satanoperca
biotodoma wavriniBiotodoma wavrini

Tudi Heros spp je bil v skoraj vseh mre┼żah, pa tudi Hypselecara spp.

HerosHeros
hypselecaraHypselecara


Spremljevalci Heclovega diksusa
S Heckel-ovim diskusom so bili ve─Źinoma Hoplarchus Psittacus in Uaru amphiacanthoides.

Hoplarchus psittacusHoplarchus Psittacus
uaruUaru amphiacanthoides

Ob─Źasni spremljevalci zgornjih plasti vode
Za Mesonauta spp. je bilo ugotovljeno, da skoraj ves ─Źas plava nad diskusi, nato pa sledi Chaetobranchus in Chaetobranchopsis spp.

mesonauta insignisMesonauta insignis
ChaetobranchusChaetobranchus
Chaetobranchus1Chaetobranchus
ChaetobranchopsisChaetobranchopsis


Top plavalci zgornjih regij, ki obi┼í─Źejo diskus habitate v skupinah, so: Boulengerella spp., Chalceus spp., Triportheus spp., Bryconops spp. in Hemiodus spp., redko tudi gol┼íarice Gasteropelecus in Carnegiella ali Thoracocharax spp.

4c18b6f063341Boulengerella spp
ChalceusChalcheus
TriportheusTriportheus
Bryconops caudomaculatusBryconops
hemiodus gracilisHemiodus

gasteropelecusGasteropelecus
CarnegiellaCarnegiella
ThoracocharaxThoracocharax

Ob─Źasni spremljevalci diskusov
Med miroljubne obiskovalce - skupine ali posamezne rib, ki se v─Źasih pridru┼żijo skupini Diskusov lahko najpogosteje uvr┼í─Źamo Crenicichla spp. Ve─Źinoma so to ve─Źji primerki, ki se ob─Źasno pome┼íajo med diskuse, prihajajo pa v majhnih skupinah. Najpogostej┼íe so C. marmorata ., C. albopunctata, C. geayi, C. Johanna, reticulata in C. saxatilis.

Crenicichla marmorataC. marmorata
Crenicichla albopunctataC. albopunctata
crenicichla geayiC. geayi
crenicichla johannaC. Johanna
Crenicichla reticulataC. reticulata
Crenicichla saxatilisC. saxatilis

Med obiskovalce diskusov lahko uvr┼í─Źamo tudi Leporinus spp., predvsem L. fasciatus, L. affinis, L. agassizii, L. Arcus in L. friderici, in Laemolyta Proxima, L. taeniata in L. petiti.

Leporinus fasciatusL.fasciatus
Leporinus affinisL. affinis
Leporinus agasizisL. agasizis
Leporinus arcusL. arcus
Leporinus fridericiL. friderici


Laemolyta petitiLaemolyta petiti
Laemolyta taeniataLaemolyta taeniata
ProximaLaemolyta proxima

Talni ob─Źasni spremljevalci diskusov
Potem so tu ┼íe pogosti obiskovalci diskusov, ki se zadr┼żujejo na dnu, kot so mirni sladkovodni skati Potamotrygon spp. in Paratrygon aierba.

Potamotrygon-castexi158Potamotrygon
PParatrygon aierba.

Obstajajo tudi miroljubni obiskovalci diskusov, somi kot je Hypostomus spp., (─Źeprav jih nikoli ne naseli z diskusi v akvariju), Pimelodus spp. (P. blochii in P. ornatus), Liposarchus spp., Pterygoplichthys spp., Squaliforma spp., Rineloricaria spp. in Spatyloricaria spp.

P645Pimelodus blochii
P964Pimelodus ornatus

Liposarchus sppLiposarchus
PterygoplichthysPterygoplichthys
SqualiformaSqualiforma
Rineloricaria lanceolataRineloricaria lanceolata


Spremljevalci diskusov, posameznih habitatov
V nekaterih habitatih se pojavijo tudi Leporacanthicus, Pseudacanthicus, Pseudancistrus in Panaque spp.,

Leporacanthicus triactisLeporacanthicus
PseudacanthicusPseudacanthicus
PseudancistrusPseudancistrus

Vendar z diskusi zelo redko opazimo manj┼íe somi─Źe kot so Peckoltia in Hyancistrus spp.

PeckoltiaPeckoltia
PanaquePanaque

Sovra┼żniki in plenilci diskusov
Manj┼íe vrste rib le redko ┼żivijo skupaj diskusi, saj je zanje pregloboko, poleg tega se v globjih vodah nahajajo tudi ve─Źji plenilci kot so Pristobrycon spp., Pygocentrus spp., in Serrasalmus spp., ki obi─Źajno posku┼íajo ugrizniti alfa ┼żival, medtem ko s svojo skupino be┼żijo in posku┼íajo najti zato─Źi┼í─Źe.

PygocentrusPygocentrus
PristobryconMaculipinnisPristobryconMaculipinnis
serrasalmus gibbusSerrasalmus gibbus


Acestrorhynchus Spp. in Catoprion s svojimi kot igle ostrimi zobmi, še posebej napadajo spodnji del repa in analne plavuti diskusov. To je razlog, zakaj so divji diskusi v naravi tako pogosto poškodovani.

AcestrorhynchusAcestrorhynchus Spp
Catoprion MentoCatoprion mentos

S ─Źim se diskusi prehranjujejo?

Heiko Bleher navaja, da je v mnogih letih pregledal na stotine osebkov ter vsebino njihovega ┼żelodca in ─Źrevesja. Pri prosto ┼żive─Źih diskusih se vrste hrane ka┼żejo v naslednjem vrstnem redu: detrit, rastlinski material (cvetje, sadje, semena, listi), alge in mikro alge, vodni nevreten─Źarji ter kopenski in drevesni ─Źlenono┼żci.

Ribe so se v tiso─Źletjih evolucije prilagodile Amazonki in naravi. Rastline tropskega de┼żevnega gozda imajo malo vode in ne morejo razviti cvetov med suho sezono, saj ne smejo potro┼íiti energije za rast in obstoj. Podobno je pri sladkovodnih amazonskih ribah.

Med su┼íno dobo, z veliko ni┼żjo stopnjo vodne gladine je razen za plenilce, dobrodo┼íel skoraj vsak vir hrane, tudi detrit.

Diskusi in mnoge druge ribe jedo v sušni dobi, kar lahko dobijo, vendar se morajo neprestano zavedati mesojedih plenilcev.

Med ┼íest do devet mese─Źnimi poplavami, imajo skoraj vsa drevesa, grmovje in ro┼że plodove in semena, ki je glavna prehrana pribli┼żno 75% vseh amazonskih rib.

Odrasle in mladice, ki rastejo pri odraslih v tem obdobju, si lahko napolnijo svoje ┼żelodce in ─Źrevesje. Za mesojede plenilce pa poplavljeno obdobje predstavlja pomanjkanje plena, saj ga v veliki vodni masi te┼żje ulovijo.


Kolik┼íen dele┼ż prehrane?

Ugotovil sem, da je naslednji odstotek prehrane prisoten v prehrani vseh treh vrst:

Symphysodon discus - nizki vodostaj: 55% detrita; 15% rastlinske snovi, 12% alge in mikro alge, 10% vodni nevreten─Źarji; 8% kopenski in drevesni ─Źlenono┼żci.

Med visokim vodostajem: 28% detrita; 52% rastlinske snovi, 12% kopenske in drevesni ─Źlenono┼żci, 5% alge in mikro alge, 3% vodni nevreten─Źarji.

Symphysodon aequifasciatus - nizki vodostaj: 52% detrita; 18% rastlinske snovi; 15% alge in mikro alge, 13% vodnih nevreten─Źarjev; 2% kopenski in drevesni ─Źlenono┼żci.

Visoki vodostaj: 8% detrita; 62% rastlinske snovi, 8%, alge in mikro alge, 5% vodnih nevreten─Źarjev; 17% kopenski in drevesni ─Źlenono┼żci.

Symphysodon haraldi - nizki vodostaj: 39% detrita; 9% rastlinski material, 25% alge in mikro alge, 22% vodnih nevreten─Źarjev; 5% kopenski in drevesni ─Źlenono┼żci.

Visok vodostaj: 6% detrita, 44% za rastlinske snovi; 12% alge in mikro alg, 16% vodnih nevreten─Źarjev; 22% kopenski in drevesni ─Źlenono┼żci.


Roman Gril
(povzeto po Heiko Bleher)


Foto:

http://fc01.deviantart.net/fs41/f/2009/016/8/3/Acarichthys_heckelii_by_junkpile.jpg
http://www.simulationeight.net/fish/jan16/leuco.jpg
http://www.neonfisken.dk/uploadedImages/4282-biotodoma_wavrini.jpg
http://media.photobucket.com/image/wild%20Heros%20fish/peathenster/Heros_notatus/Heros_notatus_122809_02.jpg
http://media.photobucket.com/image/hypselecara%20temporalis/frogmistic/DSC01836.jpg?o=6
http://www.u2u.idv.tw/stone/photo/BIG/Hoplarchus%20psittacus-003.jpg
http://img201.imageshack.us/i/14tt3.jpg/
http://www.american.cichlids.ru/images/fishes/mesonauta_insignis_(a_vedeshin).jpg
http://pikecichlid.com/marmoratapage.html
http://www.elacuario.org/pecesOrnamentales/pecesdecolombia/n/crenicichlageayi.jpg
http://www.c-u-w.net/fische/crenicichla_johanna.htm
http://forum.aquagora.fr/7/photothque-grands-cichlids-sud-amricains/0/
http://www.fischreisen.de/uploads/Crenicichla_saxatilis2.jpg
http://www.israquarium.co.il/FishPhoto/Leporinus%20fasciatus.jpg
http://www.amtra.de/images/affinis425.jpg
http://www.nanfa.org/akiweb/1760.jpg
http://www.fishbase.de/Photos/ThumbnailsSummary.php?ID=25776
http://www.aqua-terra-net.de/Hydro/Sonder/salmler/Bryconops.htm
http://www.seriouslyfish.com/images/hemiodus_gracilis_1.jpg
http://www.fishlinkworldwide.com/fish/index.php?productID=762
http://www.johnnys-petshop.be/images/vissen/gasteropelecus-sternicla-zilverbijlzalm-rSGvtBDrsq.jpg
http://www.fishyfriendsaquatics.co.uk/sitebuildercontent/sitebuilderpictures/img_1245-1r.jpg
http://www.elasmodiver.com/Potamotrygon%20castexi%20Pictures.htm
http://fishbase.mnhn.fr/identification/specieslist.cfm?famcode=559&areacode=
http://www.planetcatfish.com/catelog/image.php?species=hypostomus+plecostomoides&image_id=1485
http://img139.imageshack.us/i/dscf0069xm3.jpg/
http://www.raubwelse.de/galerie/raubwelse/images/bild56.jpg
http://silurus.acnatsci.org/ACSI/field/Axce2004/species/images/catfishes/Rineloricaria%20lanceolata.jpg
http://www.planetcatfish.com/catelog/image.php?species=squaliforma+villarsi&image_id=2614
http://kuvablogi.com/nayta/58/
http://www.auburn.edu/academic/science_math/res_area/loricariid/fish_key/Acanth/Leporacanthicus_triactis.jpg
http://www.israquarium.co.il/FishPhoto/Pseudacanthicus_sp_L-024.jpg
http://www.fishchannel.com/images/exclusives/aquarium-fish-international/panaque-nigrolineatus-500-c.jpg
http://www.u2u.idv.tw/stone/photo/PLECO/L236%20Peckoltia%20sp._Rio%20Iriri_Mega%20crown-003.jpg
http://www.zimagez.com/zimage/hypancistrusa.php
http://media.photobucket.com/image/Pristobrycon/Ash_l33t/PristobryconMaculipinnis3.jpg
http://en.academic.ru/pictures/enwiki/80/Pyranha_Pygocentrus_piraya_1280.jpg
http://www.turkishajan.com/hayvanlar-alemi/piranha-cesitleri-15-tur-eklendi-57804.html
http://www.jjphoto.dk/fish_archive/warm_freshwater/serrasalmus_gibbus.htm


 
Obiskovalec ┼ít. 1486287, od 18.03.2004, danes smo 5.12.2020, 23:57:57, va┼í IP naslov: 75.101.243.64, ©2007 Roman Gril
izdelava spletnih strani sloHOST | lektoriranje diplom in seminarskih nalog