kontakt (pošlji eMail)
Ali ste vedeli - podatek 7
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?







predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 

9/13/2004
Zakaj se diskusi tepejo...
objavil: Roman Gril
Število ogledov: 1041
ZAKAJ SE DISKUSI TEPEJO

Pri gojenju diskusov pogosto ugotovimo, da se diskusi občasno stepejo. To se zgodi le občasno, lahko pa je pretep tudi redno na dnevnem redu. Opažamo, da se vedno stepeta le dva ista primerka, lahko eden podi celo jato, včasih nastane boj med samicami, včasih le med samci. Da bi to njihovo prerekanje bolje razumeli se moramo poglobiti v njihovo psiho.


P7040075465



Primeri bojev med diskusi:


Parjenje:

Zelo pogost povod za boj med diskusi je parjenje. Par, ki se poišče v skupini mladih diskusov, najde v akvariju primeren prostor - teritorij in drstno podlago, ki jo začne čistiti, seveda v nobenem primeru ne bo dovolil, da bi se njunemu teritoriju kdo približal. Vsiljivce tako samec kot samica srdito in bojevito odganjata in se zaganjata v njih. Če nameravamo diskuse drstiti je v tem primeru najboljše, da par ločimo v drstni akvarij. Če imamo v akvariju poleg para le enega ali dva diskusa je najboljše, da odstranimo njiju. Lahko se zgodi, da diskusa, ki ni zaželjen v njuni družbi celo uničita. Če jih imamo v skupnem akvariju veliko pa odstavimo par.

Prišlek:

Običajno pa se pojavi problem tudi v primeru, če zraven diskusov, ki so že dalj časa v nekem akvariju, naselimo novega diskusa (še posebej samo enega). Tisti, ki že dalj časa živijo v nekem ambientu so se med sabo že spoznali, zgradili so si hierarhično lestvico, ve se kdo je glavni in kdo se mora umakniti. Lepo so tudi razporejeni po teritorijih. Prišlek, ki naenkrat vdre v njihov ambient in poruši njihovo strukturo pa ni vreden drugega kot da se vsi spravijo nanj in ga obdelajo da revež komaj preživi. Običajno je najbolj napadalen do prišleka le eden dominanten diskus. V tem primeru je najboljše, da prav njega vzamemo iz akvarija in ga za kakšen dan namestimo v drug akvarij, ko ga bomo naslednji dan ponovno dali v matični akvarij bo vloga spremenjena in bo prišlek on. Iz tega vidika je seveda najboljše, da nove ribe naseljujemo v že naseljene akvarije ponoči, ko je luč izklopljena in ribe tega ne registrirajo preveč.

Pretepač:

Velikokrat najdemo v akvariju diskusa, ki po svoji velikosti izstopa od drugih in je precej večji od večine rib. V ribjem svetu je uveljavljena praksa, da večja riba tepe manjšo in to se zgodi tudi v tem primeru. Če bo kateri od diskusov pretirano dominanten in bo vseskozi preganjal ostale sostanovalce, ga enostavno premestimo v manjši akvarij za dan ali dva in iz njega naredimo prišleka. Med njegovo odsotnostjo se bodo ostale ribe opogumile, zasedle svoje teritorije in ko bomo pretepača vrnili nazaj ga bodo lažje obvladale in tudi on bo mirnejši kot prej. Na splošno pa velja pravilo, da je v akvariju dobro imeti diskuse podobne velikosti.

Pretep po drsti:

Diskusi spadajo med najinteligentnejše ribe, kar pomeni, da so tudi zelo čustveni. Še posebej se ta čustva odražajo po drsti. To je dejansko trenutek, ko je diskus podvržen največjim emocijam. Ker ima diskus prirojen nagon čuvanja mladic, se kaj hitro lahko zgodi, da malo po drsti začne samec ali obratno samica srdito preganjati od iker celo svojega lastnega partnerja. Včasih se to prerivanje sprevrže v srditi boj. Izjem ni. Lahko da zapade v emocijski afekt samec ali samica. Velikost pri tem sploh ne igra vloge. Vloge se lahko tudi menjavajo iz drsti v drst. V tem čudnem stanju se lahko tudi zgodi, da eden od staršev ob priložnosti požre vse ikre ali kasneje celo mladice. V tem primeru je rešitev ta, da nad ikre namestimo mrežo, ki jih bo varovala, v upanju da se do izleganja mladic starša pomirita.
Zelo nervozna sta starša tudi takrat ko iz drstnega akvarija stran od njiju poberemo mladice, ki jih kasneje gojimo v manjšem akvariju. Ko sem diskuse opazoval malo po tem dejanju, sem imel vedno občutek, da samec samici pravi:"Presneto, kje si zapravila mlade". Nervozna iščeta po akvariju, se obračata in tudi stepeta, vendar se kaj kmalu tudi pomirita.




 
Obiskovalec št. 1772991, od 18.03.2004, danes smo 19.4.2024, 1:17:38, vaš IP naslov: 3.134.104.173, ©2007 Roman Gril
izdelava spletnih strani sloHOST | lektoriranje diplom in seminarskih nalog