kontakt (pošlji eMail)
Ali ste vedeli - podatek 71
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?







predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 

3/27/2011
Selitev akvarija na drugo lokacijo
objavil: rg
Število ogledov: 314
SELITEV AKVARIJA NA DRUGO LOKACIJO

Včasih se pripeti, da je potrebno že utečen akvarij z ribami in rastlinami, ki že leta in leta stoji na istem mestu, preseliti na drugo lokacijo, ki je lahko v drugi sobi, drugi stavbi, mestu ali celo državi. Takoj se nam porodi vprašanje, kako to izvesti s čim manj škode za akvarijske prebivalce. Obstajata dve možnosti. Prva je, da celotno postavitev in ribe ohranimo in druga da vse organizme podarimo ali prodamo in na novi lokaciji pričnemo z nova. Če transport ne bi predstavljal potovanja daljšega od 5-6 ur, če temperaturna razlika akvarijske vode in ozračja med prevozom ni večja od 5-6 oC, potem se je smiselno odličiti za to, da obdržimo vse dosedanje organizme in pravzaprav celotno ureditev akvarijske posode.

Za začetek si moramo pripraviti nekaj posod za vodo, sodov ali pvc veder s pokrovi. Omenjene posode naj bodo le toliko velike, da jih lahko polne lahko prenašamo z največ enim pomočnikom. Zelo pomembno pri selitvi je, da akvarija ne razstavimo in na novi lokaciji postavljamo na novo, ampak, da akvarij z isto postavitvijo in vodo postavimo brez večjih posledic na drugi lokaciji. Pri tem je potrebno poudariti dvoje. Nujno potrebno je ohraniti filter in obdržati vso ali vsaj 80%, raje pa vso akvarijsko vodo, po možnosti pa ohraniti tudi celotno ureditev akvarija.

Verjetno je vsakomur že na začetku jasno, da ne bo mogel sem in tja prenašati akvarija polnega z vodo, zato je potrebno razmisliti kam akvarijsko vodo odliti, da jo lahko kasneje spet uporabimo. Če bi namreč akvarijsko vodo zlili stran in na novi lokaciji uporabili 100% nove, sveže vode, bi to predstavljalo prevelik šok tako za ribe, rastline, kot tudi filter, ki ga moramo nujno "ohraniti pri življenju". Ker med selitvijo v akvariju in posodi z ribami ne bodo delovale naprave kot so filter, grelec in razpršilec za zrak, je nujno potrebno zagotoviti, da voda ob transportu ne bo preveč onesnažena. Iz tega aspekta se priporoča, da 3-4 dni pred transportom, menjamo običajno tretjino vode, rib pa ne hranimo preveč obilno.

Selitev akvarijaSelitev akvarija

Selitev lahko poteka v sledečem zaporedju:

PRIPRAVA:

1. Na novi lokaciji si že v naprej pripravi omarico oz. prostor, kjer bo akvarij stal. Seveda pri tem ne pozabi na bližino vtičnice za priključitev naprav.

2. Če seliš celo stanovanje naj bo akvarij zadnja stvar, ki jo boš odpeljal iz starega stanovanja oz. lokacije.

3. Pripravi si primeren os. avto oz. kombi, kamor boš lahko lepo vodoravno postavil akvarij in sode oz. posode z vodo.

RAZSTAVLJANJE AKVARIJA NA STARI LOKACIJI:


4. Iz akvarija poberi vse naprave (grelec, filter, če je prenosni, termometer, pokrov...) Naprave lahko mokre zložimo v kakšno vedro ipd. Filter oz. filtrirni material, naj bo med transportom vedno potopljen pod vodo.

5. Če je filter večji ali fiksno nameščen v akvariju (notranji) lahko vso vodo iz njega odtočimo, da ga lažje prenašamo, kasneje v vozilu pa to isto vodo nalijemo nazaj. S tem preprečimo, da bi se filtrirni materiali preveč izsušili, bakterije pa odmrle. Brez zračenja oz. kisika bodo bakterije brez težav preživele tudi 12 in več ur.

6. Iz akvarija poberemo večje kamne in večjo korenino (če sploh predstavljajo večjo težo sicer jih lahko pustiš v akvariju), rasline in podlago pusti nedotaknjeno. Tudi večje in težje dekoracijske predmete zložimo v primerno vedro in jih ne brišemo oz. sušimo.

7. V pripravljene sode oz. posode s pokrovi odlijemo 2/3 vode.

8. Iz akvarija odlovimo vse ribe in jih premestimo v eno od večjih posod. Če se pri tem opravilu zadržimo dlje časa je dobro, da v sod namestimo razpršilec z zračno črpalko, da bo voda čim dlje časa dobro prezračena.

9. Odlijemo, oz. prečrpamo še preostalo vodo v pripravljene posode. Vode v akvariju naj ostane le toliko, da rastline niso preveč na suhem. Par ur bodo sicer vzdržale, sicer pa jih med transportom poškropimo oz. navlažimo z razpršilko ipd.

NAMEŠČANJE V PREVOZNO SREDSTVO:

10. V prevozno sredstvo najprej odnesemo naprave in dekoracijo v posodah, nato prazen akvarij, posode z vodo in na koncu posodo z ribami. Posoda v kateri so ribe naj ne bo napolnjena z vodo do vrha ampak le do polovice oz. 2/3, da ostane na vrhu še prostor za zrak (podobno kot v pvc vrečici s katero ste ribe prinesli domov iz trgovine). Posodo z ribami pred transportom zapremo s pokrovom, ki ni nujno da je hermetično tesni. Bistvo je, da tesni le toliko, da se voda med prevozom ne poliva po vozilu.

11. Akvarij z vseh strani zavarujmo s stiropornimi ploščami ali drugim mehkejšim materialom, da preprečimo lom stekla med prevozom.

12. V vozilu nastavimo gretje, da se voda v posodah in sam akvarij ne bo preveč ohladil. Posodo z ribami in akvarij lahko še dodatno termo-izoliramo s koco ali drugo debelejšo odejo.

PREVOZ:


13. Z vozilom vozimo previdno in hitrost prilagodimu tovoru, ki ga prevažamo. Če vožnja traja dalj časa vsaj enkrat ali dvakrat preverimo stanje rib in akvarija.

PRIHOD NA NOVO LOKACIJO IN RAZTOVARJANJE:

14. Na novi lokaciji iz prevoznega sredstva najprej odnesemo akvarij in posodo z ribami. Akvarij postavimo na že pripravljeno omarico oz. prostor.

15. Iz vozila prenesemo še vse ostale posode z vodo, nato posoco z dekoracijo in na koncu vso tehnično opremo.

PRIPRAVA AKVARIJA NA NOVI LOKACIJI:


16. V akvarij na isto mesto postavimo korenino in kamne, ter narahlo popravimo še ostalo dekoracijo in rastline, ki so se med prevozom premaknile.

17. Čim prej z občutkom dolijemo vso vodo iz posod nazaj v akvarij. Najbolje da za prelivanje uporabimo pretočno črpalko od filtra ali pa posode z vodo postavljamo na mesto nad akvarijem (stopnice ipd) in jo po sistemu natege, s cevjo prelijemo nazaj v akvarij. Na dno postavimo manjši krožnik in vodo nalivamo nanj, da s curkom ne dvigujemo podlage in peska ter s tem vodo popolnoma skalimo.

18. Na koncu zlijemo v akvarij še posodo z ribami.

19. Namestimo vso tehnično opremo in pokrov z osvetlitvijo.

20. Čimprej vklopimo grelec, zračno črpalko z razpršilcem in filter.

21. Tudi če se je voda ohladila za 5 ali 6 stopinj, je ne nadomeščamo s toplejšo vodo ampak pustimo, da jo grelec ogreje na želeno temperaturo postopno.

22. Za akvarij na novi lokaciji je v začetku najpomembnejše, da ga dobro prezračimo, saj je kisik potreben tako ribam, kot nitrifikacijskim bakterijam v filtru.

23. Akvarij bo morda ob postavitvi in zagonu malce moten, saj bomo med tem gotovo dvignili nekaj mulja iz podlage in filtra, vendar se bo voda že v parih urah ali do naslednjega dne gotovo zbistrila, zato vode nikakor ne menjavamo. Vodo menjamo šele po kakšnem tednu ali dveh, da ne porušimo ravnovesja, ki smo ga s transportom malce omajali. Pri tem naj izpostavim predvsem ribe, ki so doživele stres in bakterije v filtru, ki ji nikakor ne smemo zanemariti ali pozabiti.

Pa uspešno selitev želim!


Roman Gril - DISKUS RoManijA
 
Obiskovalec št. 1766623, od 18.03.2004, danes smo 29.3.2024, 11:6:7, vaš IP naslov: 44.211.188.101, ©2007 Roman Gril
izdelava spletnih strani sloHOST | lektoriranje diplom in seminarskih nalog