kontakt (pošlji eMail)
Bolezni - html stran 10
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Bolezni
BOLEZNI
Videz diskusa
Dactylogyrus - Gyrodactylus
Hexamita
Capillaria
Trakulja
Diskus Kuga
Kolumnaris
Plesen
Cryptobia
Flubendazol

Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 
FLUBENDAZOL
v boju proti škržnim in črevesnim parazitom


Flubendazol je substanca, ki se uporablja za škržne, kožne in črevesne parazite.

Flubendazol-molekula molekula

Ker je aktivna substanca netopna v vodi, ga moramo najprej stopiti v organskem topilu. Lahko uporabimo Aceton.

Aceton se uporablja že od leta 1988 in je zelo tolerantno topilo za flubendazol, prazikvantel, mebendazol, ki so zelo slabo topni antihelmintiki.
Tako raztopljen flubendazol uniči vse škržne (dactylogyrus) in črevesne parazite (nematode, cestode) in njihova jajčeca. Aceton postane za ribe toksičen šele pri 100x normalni dozi in ne pušča nobenih neprijetnih posledic v akvarijskem okolju.

flubendazol 20100Flubendazol

Hranjenje s 5% flubendazolom v zdravilni mešanici uniči vse črevesne zajedavce, vendar je možna ponovna infekcija saj lahko ribe neuničena jajčeca na dnu akvarija med hranjenjem ponovno zaužijejo.

Doza A:
Na 100 litrov vode dodamo 200 mg flubendazola 5%. V manjši stekleni (ne pvc) kozarec dodamo substanco in dodamo 5 ml acetona. Ko vsebino pretresemo v par minutah, dobljeno suspenzijo vlijemo po površini akvarija. Po petih do osmih dnevih pričnemo z menjavo vode. Voda med zdravljenjem lahko postane rahlo motna. Med zdravljenjem moramo vodo močno prezračevati. Lahko nastopi bakterijski boom (prekomerna množitev bakterij - mlečna, motna voda), ki posledično privede do simptomov pomanjkanja kisika pri ribah. V takšnem primeru je potrebna menjava večine vode (90 %).

POZOR!
Diskusi, ki niso navajeni na dnevno menjavo vode lahko poginejo samo zaradi obilne menjave vode!
Veliko, ameriških virov navaja enormne menjave vode ob zdravljenju vsak dan po 50 in tudi 90%, vendar se moramo zavedati da lahko tako krepko menjavo izvedemo samo ribam, ki so na takšno menjavo navajene. Veliko američanov menja vodo v akvariju z diskusi tudi 50% vsak dan ali celo dvakrat dnevno (drstni akvariji z diskusi z gobastim filtrom), zato si lahko takšno menjavo brez problema privoščijo tudi ob zdravljenju.

Tudi voda mora biti primerno pripravljena. Nikakor ne moremo menjati 90% vode ribam, katerim smo vodo v akvariju menjali pred 14 dnevi ali več, razen če imamo prav tako vodo, z enakim redoksom že pripravljeno prav toliko časa kot tisto v akvariju.

Do bakterijskega booma lahko pride še posebej pri akvarijih, ki so bolj organsko onesnaženi, zato je bolj priporočljivo tretma izvajati v bolnišničnem, nedekoriranem akrvariju, katerega smo predhodno temeljito očistili. Še posebej je pomembno da z gobico očistimo vsa stekla, v filtru pa v akvarijski vodi očistimo zgornjo plast filtr. materiala. S tem zmanjšamo organske polutante na minimum.

Doza B:
100 mg flubendazola 5% dodamo v 100 gramov hranilne mešanice (zaradi enostavnosti vmešanja substance v hrano se najbolj priporoča diskus recipe). Ribe hranimo 3-5x dnevno vsak drugi dan. V času terapije hranimo izključno z zdravilno mešanico.

Mikroskopska raziskava v času tretiranja v času 10 dni še ne pokaže ustreznih rezultatov po 10 dnevu pa paraziti pričnejo poginjati. To je tudi pričakovati, saj 5% flubendazol blokira resorbcijo hranil v črevesje, kar privede do izstradanosti parazitov. To velja približno osem dni za škržne dactylogiruse, za škržne oxyuride 10 dni in 15 dni za capillario. Na samicah parazitov z jajčeci se pokažejo poškodbe jajčnih sten zelo hitro in sicer že drugi dan terapije. Jajčeca izgledajo deformirana in razpočena. V tretjem dnevu tretmaja ni vidnih jajčec parazitov niti v iztrebkih in tudi ne na škrgah.

Roman Gril

p.s.

POZOR!
ZDRAVLJENJE PO ZGORAJ NAVEDENIH POSTOPKIH JE SAMO ZA IZKUŠENE AKVARISTE IN NA LASTNO ODGOVORNOST!
Obiskovalec št. 1553358, od 18.03.2004, danes smo 22.10.2021, 5:33:59, vaš IP naslov: 35.173.35.159, ©2007 Roman Gril
sloHOST.net: Izdelava strani | lektoriranje raznih besedil | hrana, oprema, zdravila za pse, muce, ptice, ribe, plazilce