kontakt (pošlji eMail)
Bolezni - html stran 4
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Bolezni
BOLEZNI
Videz diskusa
Dactylogyrus - Gyrodactylus
Hexamita
Capillaria
Trakulja
Diskus Kuga
Kolumnaris
Plesen
Cryptobia
Flubendazol

Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?







predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 
CAPILLARIA spp

Capillaria spada med valjaste črevesne parazite imenovane Nematode in je zelo nezaželen gost v prebavnem traktu diskusov.

Te nematode so intestinalni paraziti, ki predstavljajo precej pogosto okužbo diskusov in povzročajo pogost pogin rib, podobno kot hexamita. Odrasli črv je zelo tanek in živi v notranjosti črevesja diskusa. Hrani se s črevesno krvjo in tkivom gostitelja.Življenjskegi cikel je preprost in brez vmesnega gostitelja. Samice ležejo veliko jajčec, ki potujejo po črevesju in se izločijo z iztrebki. Ko druga riba brska po podlagi za hrano lahko ta jajčeca pogoltne in okužba se prične. Blaga okužba diskusa se prenaša brez večje reakcije.Če okužba postane močnejša, riba izgubi apetit, redko plava okrog, večino časa pa je obrnena k zadnji steni akvarija in miruje.Nato sledi pogost beli iztrebek, ki je posledica izločanja iz poškodovanega črevesja.

Odkrivanje je mogoče, s pregledom izločka z mikroskopom. Ribe z minimalnim številom omenjenih Nematod še nekako shajajo, če pa se zaradi porušenega imunskega sistema v črevesju preveč namnožijo se pokažejo bolezenski znaki.

Bolezenski znaki:

  • riba se drži sama zase v kotu,

  • postane plašna in potemni,

  • pogosto preneha jesti,

  • postane shujšana,

  • izloča bel in sluzast iztrebek,

  • pogosto smatramo, da ima riba Hexamito vendar Metronidazol nima učinka, takrat gre običajno za Capillario.


Jajčeca nematode so ovalne oblike z odebeljeno lupino na obeh koncih.

capillaria169 Capillaria jajčece

capilaria odrasla231 Capillaria samica (jajčeca vidna v telesu) 2,5 - 4,3 mm

capilaria samec443 Capillaria samec 2,3 - 3,2 mm

Zdravljenje je možno s trichlorofonom (0.0 - Dimethy l 2,2,2, - trichloro - 1 - hydroxyethyl phosphate) ki je insekticin in antihelminthic širokega spektra

Za preprečevanje in pri blagih okužbah si lahko pomagamo z medicinsko hrano. Uporabimo žive črvičke enhitreje ali zamrznjene rdeče larve, ki jih za minuto namočimo v majhno količino vode v kateri smo raztopili triklorfon. Ko enhitreji poginejo pričnemo z njimi hraniti diskuse.

Pri močnejši infekciji uporabimo dolgotrajno kopel za 3-4 dni v koncentraciji 4 ppm. Temperatura vode ne sme biti nad 28 stopinj C, sicer zdravilo nima želenega učinka. Po zdravljenju substanco odstranimo z dodatkom aktivnega oglja ali z 2-3 kratno dozo sredstva Total Tonic, ki veže in razgradi aktivno substanco triklorfon.

Zdravilo ima dva stranska učinka. Prvi je razbarvanje diskusov, drugi pa je izguba apetita. Vendar ribe v enem do nekaj dneh po zdravljenju spet postanejo aktivne. Ko ponovno pridobijo apetit skrbimo za raznoliko in kakovostno prehrano na katero jim v prvem tednu po zdravljenju na hrano pokapamo vitamine Vita-tonic za ribe, s pomočjo katerih bodo ponovno v vrhunski kondiciji.


Alternativna zdravljenja:

1. metoda
  • S fenbendazolom, flubendazolom ali mebendazolom, ki ga primešamo priljubljeni hrani

  • ribe hranimo 3 x dnevno

  • tri dni.

  • Hranimo manjše količine.

  • Mešanica naj bo 1 odstotna kar pomeni 1 g zdravila na 100 g hrane.


2.metoda


  • S Triclorfonom in sicer 1mg/liter vode, za 1-2 dni.

POZOR!
Fenbendazol in mebendazol se uporablja samo v hrani, flubendazol pa lahko doziramo direktno v vodo, vendar so boljši rezultati z dodajanjem v hrano.
Fenbendazol, mebendazol doziran v vodo povzroča izgubo ravnotežja pri ribah. Ribe se pogosto postavijo na rep (tailstanding ali headstanding).
Tudi pri doziranju flubendazola bodimo pozorni saj prevelike doze povzročajo enake težave.

Ker pa običajno ribe pričnemo zdraviti šele takrat ko prenehajo jesti, je potrebno doziranje direktno v vodo ali pa ribe občasno tretirati z medicinsko hrano preventivno in to v času, ko imajo dober apetit. S tem preprečimo, da do okužbe sploh ne pride.

3.metoda

  • Flubendazol je substanca, ki se uporablja za škržne, kožne in črevesne parazite.

Ker je aktivna substanca netopna v vodi, ga moramo najprej stopiti v organskem topilu. Lahko uporabimo Aceton.

Aceton se uporablja že od leta 1988 in je zelo tolerantno topilo za flubendazol, prazikvantel, mebendazol, ki so zelo slabo topni antihelmintiki.
Tako raztopljen flubendazol uniči vse škržne (dactylogyrus) in črevesne parazite (nematode, cestode) in njihova jajčeca. Aceton postane za ribe toksičen šele pri 100x normalni dozi in ne pušča nobenih neprijetnih posledic v akvarijskem okolju.

Hranjenje s 5% flubendazolom v zdravilni mešanici uniči vse črevesne zajedavce, vendar je možna ponovna infekcija saj lahko ribe neuničena jajčeca na dnu akvarija med hranjenjem ponovno zaužijejo.

Doza A:
Na 100 litrov vode dodamo 200 mg flubendazola 5%. V manjši stekleni (ne pvc) kozarec dodamo substanco in dodamo 5 ml acetona. Ko vsebino pretresemo v par minutah, dobljeno suspenzijo vlijemo po površini akvarija. Po petih do osmih dnevih pričnemo z menjavo vode. Voda med zdravljenjem lahko postane rahlo motna. Med zdravljenjem moramo vodo močno prezračevati. Lahko nastopi bakterijski boom (prekomerna množitev bakterij - mlečna, motna voda), ki posledično privede do simptomov pomanjkanja kisika pri ribah. V takšnem primeru je potrebna menjava večine vode (90 %).

Do bakterijskega booma lahko pride še posebej pri akvarijih, ki so bolj organsko onesnaženi, zato je bolj priporočljivo tretma izvajati v bolnišničnem, nedekoriranem akrvariju, katerega smo predhodno temeljito očistili. Še posebej je pomembno da z gobico očistimo vsa stekla, v filtru pa v akvarijski vodi očistimo zgornjo plast filtr. materiala. S tem zmanjšamo organske polutante na minimum.

Doza B:
100 mg flubendazola 5% dodamo v 100 gramov hranilne mešanice (zaradi enostavnosti vmešanja substance v hrano se najbolj priporoča diskus recipe). Ribe hranimo 3-5x dnevno vsak drugi dan. V času terapije hranimo izključno z zdravilno mešanico.

Mikroskopska raziskava v času tretiranja v času 10 dni še ne pokaže ustreznih rezultatov po 10 dnevu pa paraziti pričnejo poginjati. To je tudi pričakovati, saj 5% flubendazol blokira resorbcijo hranil v črevesje, kar privede do izstradanosti parazitov. To velja približno osem dni za škržne dactylogiruse, za škržne oxyuride 10 dni in 15 dni za capillario. Na samicah parazitov z jajčeci se pokažejo poškodbe jajčnih sten zelo hitro in sicer že drugi dan terapije. Jajčeca izgledajo deformirana in razpočena. V tretjem dnevu tretmaja ni vidnih jajčec parazitov niti v iztrebkih in tudi ne na škrgah.

POZOR!
ZDRAVLJENJE PO ZGORAJ NAVEDENIH POSTOPKIH JE SAMO ZA IZKUŠENE AKVARISTE IN NA LASTNO ODGOVORNOST!




1kg = 1000g
1g = 1000mg
1 velika jedilna žlica je 15 g (soli) ali 15 ml po volumnu
1 čajna žlička je 5 g (soli) ali 5 ml po volumnu









Obiskovalec št. 1773015, od 18.03.2004, danes smo 19.4.2024, 3:32:52, vaš IP naslov: 3.145.108.9, ©2007 Roman Gril
sloHOST.net: Izdelava strani | lektoriranje raznih besedil | hrana, oprema, zdravila za pse, muce, ptice, ribe, plazilce