kontakt (pošlji eMail)
novice - podatek 119
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?







predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 

26.01.2009
KremenÄev pesek za akvarije z diskusi...
objavil: rg
Å tevilo ogledov: 930
PODLAGA (pesek) ZA AKVARIJE Z DISKUSI
KremenÄev pesek granulacije 2-3 mm


DSC 7305DSC 7332DSC 7193
Akvarij s podlago iz kremenÄevega granulata 2-3 mm


Ker ima zadnje Äase vse veÄ gojiteljev diskusov in tistih, ki si na novo urejajo akvarij za diskuse težave s peskom, ki vpliva na poveÄanje trdote Kh in kislosti pH vode, sem konÄno in po dolgem Äakanju dobil poÅ¡iljko najboljÅ¡ega peska za akvarije z diskusi; kremenÄevega granulata granulacije 2-3 mm.

Kremencev granulatPesek ima zelo drobna in fina zrnca, ki omogoÄajo da se hrana za diskuse ne porazgubi med kamenÄki, kot se to zgodi pri bolj grobem pesku veÄje granulacije. Pesek nima ostrih robov, kar predstavlja odliÄno podlago za diskuse Å¡e posebej tudi za somiÄe (corydoras), ki neprestano pobirajo hrano s tal in si lahko na ostri podlagi iz neprimernega grobega peska poÅ¡kodujejo gobÄke in brÄice.

Kremencev granulatKremenÄev pesek je 100% naravnega izvora pridobljen na 150 m globine in naravno oÄiÅ¡Äen brez kakrÅ¡nih koli Å¡kodljivih zmesi. Je skoraj identiÄne barve mivki v Amazonskih biotopih, le da je za nianso debelejÅ¡i kar omogoÄa odliÄno zraÄenje podlage v nasprotju z mivko v kateri se v anaerobnih pogojih gnitja raznih organskih snovi (propadle korenine rastlin ipd) izloÄa strupeni plin metan, ki Å¡koduje ribam.

Velika veÄina peskov kupljenih v trgovinah, Å¡e posebej Ärnih, rdeÄkastih in rjavkastih, pa tudi nekaterih belih lomljencev vpliva na kemizem vode in permanentno dviguje trdoto in pH vode, ki pa morata biti, Å¡e posebej za diskuse Äimbolj stabilna.

Pesek za akvarijPesek se lahko uporablja tudi za filtriranje pitne vode za ljudi.

ÄŒeprav mnogi viri navajajo, da morajo imeti diskusi temno podlago iz Ärnega ali temno rjavega peska - podlage, je to popolna zmota saj noben predel amazonije ni posut s Ärnim peskom ampak s svetlo mivko, ki je po barvi podobna kremenÄevemu granulatu. Tam kjer je dno temnejÅ¡e barve to ni zaradi peska ampak zaradi drobnega vejevja in suhega listja ki pade v vodo. Pesek pa je praviloma svetle drap, beige ali rumenkaste barve.

Pri naÄrtovanju amazonskega biotopa za diskuse moramo biti pozorni tudi, da v akvarij ne vnaÅ¡amo topnih kamnov iz apnenca ali drugih lažje topnih kamnin.


PC270192Netopen kamen granitnega izvora

PC270188PC270190PC270191PC270193
Netopno kamenje identiÄnih barvnih odtenkov kot kremenÄev granulat se odliÄno ujema v akvariju v kombinaciji z okrasno korenino, ki ne sme manjkati v akvariju z diskusi.

PC270184PC270185PC270186PC270187
Kamni kot tudi peska ni potrebno prakuhavati saj ne vsebujejo nobenih Å¡kodljivih snovi. Pesek operemo pod tekoÄo vodo, do popolne bistrosti, kamne pa le oplaknemo v mlaÄni vodi.

Pri dekoriranju in postavitvi kamnov smo pozorni, da kamne ne polagamo narahlo na podlago ampak jih na relativno debelo plast kremenÄevega peska polagamo tako, da spodnji del kamna zarinemo v podlago tako, da le ta Å¡trli iz podlage. To daje postavitvi Å¡e posebej naraven videz, saj so tudi kamni v naravi obiÄajno zariti v podlago saj se okoli njih postopno nabere reÄna usedlina ali pesek. Kamne prav tako postavljamo nesimetriÄno in upoÅ¡tevamo pravila zlatega reza ter izbrane oz. naÄrtovane kompozicije.

Pri urejanju amazonskega biotopa najprej po nasutju podlage iz peska postavimo veliko korenino, nato priÄnemo s postavljanjem kamnov (Äe jih seveda uporabimo). Le te postavljamo tako, da vzpostavimo ravnovesje že med korenino in kamni. Å ele ko smo zakljuÄili s postavitvijo kamnov zaÄnemo v vse možne kotiÄke, vogalÄke, Å¡pranje in razpoke saditi rastline. Rastline viÅ¡jih struktur pomaknemo vedno proti zadnjemu delu, delu, ki ga želimo zakriti oz. delu kjer je iztok vode iz filtra. Å e posebej Äe sadimo orjaÅ¡ke valisnerije naj bodo le te nasajene na mestu, kjer je iztok iz filtra, ki bo visoke rastline lepo "Äesal" s tokom.

Pri ureditvi za diskuse upoÅ¡tevajmo, da diskusi zelo radi pobirajo hrano tudi po tleh (se pasejo) zato vsaj 1/4 ali veÄ akvarijskega dna pustimo nazasajenega in brez dekorativnih predmetov. ObiÄajno tam kjer je glavna smer opazovanja akvarija. Gledano iz te smeri se naj dekoracija in rastlinje iz "nule" priÄne viÅ¡ati proti zadnji in/ali boÄni stranici, ki je stisnjena ob steno prostora in je obiÄajno opremljena z reliefnim ali ozadjem iz tapete.

Pa veliko užitkov ob postavljanju novega akvarija za diskuse vam želim!

Roman Gril



Kamne in pesek za dekoracijo lahko naroÄite na moj mail:
diskus@triera.net ali me pokliÄete po telefonu 041/729-525











 
Obiskovalec Å¡t. 1773298, od 18.03.2004, danes smo 20.4.2024, 3:35:34, vaÅ¡ IP naslov: 3.128.94.171, ©2007 Roman Gril
izdelava spletnih strani sloHOST | lektoriranje diplom in seminarskih nalog