kontakt (pošlji eMail)
novice - podatek 126
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?







predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 

29.11.2009
Novo revolucionarno zdravilo za škržne parazite
objavil: rg
Število ogledov: 890
Škržni paraziti in novo revolucionarno zdravilo Dactylo-bac



Kaj je Dactylogyrus?

Dactylogyrus je rod drobnih (manj kot 2 mm), zajedavcev trematode, ki vse svoje življenje preživijo, pritrjeni na škrge svojega gostitelja. Zajedavec se na tkivo škrge pritrdi z uporabo posebnih trnastih kaveljcev na zadnjem delu svojega telesa. Tudi v naravi so dactylogyrusi redno prisotni na škrgah divjih diskusov, kot na škrgah diskusov v akvarijih. Diskusu, ki ga gojimo v optimalnih pogojih ter hranimo s kvalitetno hrano se omenjeni zajedavci ne bodo razmnožili v prevelikem številu in ga pri dihanju tudi ne bodo motili. Če pa se pripeti, da zaradi poslabšanja bivalnih razmer v akvariju (obilno hranjenje, redka menjava vode, prenaselitev, neprimerni parametri, visok ph in trdota, hrnajenje z govejim srcem, onesnažena voda, ipd) pa diskusu pade imunski sistem in paraziti se namnožijo v patološko število kar lahko uniči še tako veliko in rejeno ribo. Ta lahko posledično zaradi stresa dodatno trpi tudi za notranjimi zajedavci kot so bičkarji hexamita, spironucleus, octomitus, cryptobia ipd.

Odrasli zajedavci ležejo jajčeca s katerimi se razmnožujejo, vsak dan. Jajčeca se potopijo na dno akvarija v pesek ali mulj in po nekaj dnevih izležejo v prosto plavajoče ličinke, ki pridno iščejo svojega gostitelja s škrgami. Na voljo imajo le približno 4 do 6 ur, da se skozi ribja usta ali direktno med škržne lamele zgrabijo za škrge, preden izgubijo sposobnost plavati.

Beri tudi: Bolezni - škržni paraziti

dactilo skica Dactylogyrus


Po 10 letih izkušenj in iskanja primernega sredstva za zatiranje najbolj nadležnih zajedavcev diskusov - škržnih parazitov ali dactylogyrusov, sem na podlagi lastnih izkušenj in raziskovanja večne in nedorečene problematike diskusov, razvil zdravilo Dactylo-bac.

Ugotovitev, da diskusi prehitro dihajo kljub ozdravitvi z različnimi zdravili proti parazitom, kot je prazikvantel, triklorfon, flubendazol, mebendazol, sol in še mnogo drugih, sem na podlagi mikroskopskega raziskovanja prišel do zaključka, da diskusi kljub odstranitvi parazitov (dactylogyrus) težko dihajo zaradi sekundarne bakterijske infekcije, lahko tudi plesni.

Dactylogyrusi s svojimi kaveljčki s katerimi so pritrjeni na škržno lamelo, povzročajo drobne ranice, nanje pa se sekundarno naselijo bakterije in plesni, ki pa jih omenjeni antihelmintiki, organofosfati in podobna sredstva proti parazitom ne uničijo in riba trpi naprej. Iz tega razloga je potrebno zdravilu za škržne parazite primešati tudi ustrezno zdravilo za bakterije in plesni. Prav iz takšnih sestavin je sestavljen Dactylo-bac.


Kaj je Dactylo-bac

Dactylo-bac je učinkovito sredstvo za zatiranje škržnih, kožnih zajedavcev (dactylogyrus, gyrodactylus, argulus-ribja uš...), bakterij, flexibacter columnaris in plesni, ki se kot sekundarna infekcija pojavijo na poškodovani koži ali škržni lameli.

Dactylobac običajno uporabljamo v dveh tretmajih kot 2 in 6 urno kopel izključno v karantenskem akvariju ali kar 10-20 litrskem vedru, v katerem mora biti tudi močan razpršilec za zrak. Prva kura se izvaja dve uri, druga, po preteku dveh dni pa šest ur. Ribe med zdravljenjem permanentno opazujemo in jih ob primeru neobičajnega vedenja, kot je hlastanje na gladini za zrakom, ležanje na boku, plavanje postrani ipd, brez škode, takoj prestavimo nazaj v čist akvarij.

Za zdravljenje Flexibacter Columnaris se priporoča 8-10 urna kopel.

Pri prvevem tretmaju se pri močno okuženih ribah z bakterijami pogosto zgodi, da se riba zaradi odmrlih bakterij na škrgah (bakterijska sluz), ki se luščijo prične dušiti, zato je potrebno zdravljenje prekiniti in ponovno pričeti z zdravljenjem naslednji dan. Ko se bo riba v čistem akvariju sama (z dihanjem, kašljanjem, in drgnjenjem) očistila odmrlih bakterij, lahko ponovno pričnemo z zdravljenjem. Na koncu izvedemo še šest urni tretma, ki bo ribje škrge dokončno očistil in riba bo lahko spet normalno in počasi dihala, saj bodo škržni lističi in lamele spet čisti in propustni za kisik.


PA260001Dactylo-bac za škržne, kožne parazite, plesni in bakterije

Kako se pripravimo na zdravljenje?

-Pripravimo vedro ali karantenski akvarij brez dekoracije in z močnim razpršilcem. Pri dve urnem tretmaju grelec ni potreben, pri šest urnem pa smo pozorni tudi na padec temperature, ki ne sme biti večji kot -1 stopinja C.

-V omenjeno posodo nalijemo vodo iz matičnega akvarija, saj moramo poskrbeti, da je voda enakih parametrov, kot jih je riba navajena in dodamo sredstvo Dactylo-bac.

-Filtra ne potrebujemo saj rib med tretmajem ne bomo hranili, prav tako bi sredstvo uničilo nitrifikacijske bakterije. Iz tega razloga v nobenem primeru sredstva Dactylo-bac ne uporabljamo v akvariju z delujočim biološkim filtrom.

-Preden se lotimo zdravljenja je kakšen dan pred tem priporočljivo menjati vsaj tretjino vode, saj je pomembno, da je riba med zdravljenjem v kar se da neoporečni vodi.

-Med zdravljenjem ribo opazujemo tako kot je to potrebno tudi pri drugih vrstah zdravljenja.

-Po pretečenem zgoraj omenjenem času (2 uri prvi tretma in 6 ur drugi tretma) ali če se riba prične nenormalno obnašati, jo prestavimo nazaj v čist akvarij, kjer si bo opomogla v zelo kratkem času. Tretma lahko po 24 ali 48 urah ponovimo in dosežemo poln priporočen čas zdravljenja ( 2 oz. 6 ur).

-Ker diskusom v akvariju kljub upoštevanju optimalnih parametrov za diskuse, ne moremo zagotoviti pogojev, ki jih imajo v naravi, je priporočljivo diskuse dvakrat letno ali po potrebi preventivno tretirati s sredstvom Dactylo-bac.

-Dactylo-bac prav tako ne pušča nobenih posledic, ki bi vplivale na zdravje ali drst drstnih parov, saj je drstni par pred drstjo celo priporočljivo tretirati za 2 uri.


Roman Gril
 
Obiskovalec št. 1774226, od 18.03.2004, danes smo 23.4.2024, 16:14:6, vaš IP naslov: 3.142.197.212, ©2007 Roman Gril
izdelava spletnih strani sloHOST | lektoriranje diplom in seminarskih nalog