kontakt (pošlji eMail)
Akvarij - html stran 0
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Akvarij
Akvarij
Filtriranje
Filtri
Gretje
Osvetlitev
Ureditev
Podlaga
Korenine
Kamenje
Rastline
Ozadja
Biotop ureditev akvarija za diskuse
Ciklanje in priprava akvarija za diskuse
Selitev akvarija na drugo lokacijo

Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?







predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 
AKVARIJ
Akvarij je steklena posoda v kateri lahko gojimo ali razmnožujemo vodne organizme. Akvarije delimo glede na njihov namen.

fulltankshot4913


Tako poznamo:
· vrstne akvarije - ponazarjajo naravno okolje ene same vrste rib.
· biotop akvarije - ponazarjajo okolje in organizme točno določenega naravnega okolja.
· okrasne akvarije - organizmi in rastline z vseh koncev sveta s podobnimi življenjskimi potrebami.

fulltankshot5856


Akvarij za diskuse naj bo vrstni in raje večji kot manjši, saj bodo diskusi v akvariju uspevali veliko bolje, če bodo imeli na razpolago več prostora. V praksi se je uveljavilo načelo, da mora vsak odrasli diskus razpolagati z vsaj 40 litri vode. Če razmerje povečamo je to samo v korist rib. Akvarij naj bo 200 ali več litrski. Višina akvarija se zaradi visoke oblike diskusa priporoča v višini vsaj 50 cm. Zelo dobro je tudi, da je akvarij dolg, saj bodo diskusi v primeru preplaha imeli večji manevrski prostor. V manjših akvarijih se lahko preplašena riba s vso silo zaleti v akvarijsko steklo in pogine. Za razmnoževanje so lahko akvariji tudi manjši. Največje uspehe bomo imeli, če bomo za diskuse pripravili vrstni akvarij. Tako bomo lahko vse zahteve prilagajali samo diskusom. Šele ko bomo osvojili osnove gojenja, si bomo lahko privoščili biotop akvarij, kar pomeni, da bomo zraven diskusov v istem akvariju, gojili še druge organizme iz okolja, od koder prihaja diskus.

ghazanfarghori482


Mladice diskusov bomo brez težav gojili v manjših akvarijih od 10-30 litrov, doraščajoče pa od 30 do 100 litrov. Pri tem je seveda potrebno imeti občutek, kdaj preseliti mladiče v večjo posodo. Zelo majhne diskuse je zaradi izkoristka hrane in enostavnega vzdrževanja akvarija v smislu neoporečne higiene ali morebitnega zdravljenja vedno boljše gojiti v manjšem kot prevelikem akvariju.



 
 
Obiskovalec št. 1775125, od 18.03.2004, danes smo 26.4.2024, 0:9:43, vaš IP naslov: 18.117.70.132, ©2007 Roman Gril
izdelava dinamičnih spletnih strani | zanesljivo lektoriranje | Spletna trgovina vse za pse, muce, ptice, plazilce, ribe