kontakt (pošlji eMail)
Akvarij - html stran 11
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Akvarij
Akvarij
Filtriranje
Filtri
Gretje
Osvetlitev
Ureditev
Podlaga
Korenine
Kamenje
Rastline
Ozadja
Biotop ureditev akvarija za diskuse
Ciklanje in priprava akvarija za diskuse
Selitev akvarija na drugo lokacijo

Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?







predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 
Biotop naravna ureditev akvarija za diskuse


Če ste pozorni lahko ugotovite, da se habitati vseh treh vrst diskusov precej razlikujejo tako po kemičnih parametrih vode, kot prehrani. Zato boste razumeli zakaj predlagam gojenje vseh treh vrst divjih diskusov ločeno. Definitivno nikoli mešati divjih z vzgojenimi vrstami, saj gre pri tem za dva čisto "različna svetova".

Divji poznajo samo naravo in naravne parazite, ki jih lahko tolerirajo - vzgojeni poznajo samo majhne akvarije in imajo parazite, ki so drugačni kot tisti v naravi.


Symphysodon Diskus biotop (Hecklov biotop):

4c18b6f43a601BIotop Hecklovega diskusa (Heiko Bleher)

Poskusite z nič manj kot pet ali šest primerki, ki jim kot odraslim ribam zagotovite vsaj 40 litrov vode. Kot podlago dodajte bel pesek, ki je lahko tudi mivka. Prav tako ne sme manjkati večja lesena korenina ali veja. Plavajoče rastline, kot se nahajajo v naravi bodo nudile diskusom občutek varnosti in zavetja, če želite nasaditi tudi podvodne rastline pa lahko izberete mesto v ozadju akvarija, kamor lahko zasadite Echinodorus bleherae, ali nekaj velikih Cyperus helferi.

Te ribe potrebujejo senco, tako da postavitev akvarija nikoli ne izberite mesto, kjer ljudje frekventno hodijo mimo ali blizu vrat in ne na neposredni sončni svetlobi. Sicer boste v primeru, če vam bo kdaj sončni žarek obsijal akvarij dejansko videli briljante barve teh prečudovitih rib, pa vendarle poskusite izbrati kraj brez sončne svetlobe in premikajočih senc.

Za družbo diskusom lahko izberete vsaj tri Geophagus spp. ali Satanoperca spp. in štiri do pet večjih P. leopoldi ali P. scalare - tako imenovane Rio Negro-Altum. Poskusite tudi tri Uaru amphiacanthoides in do pet Mesonauta spp., ki bodo lepo zapolnili vrhnjo plast akvarija.

Tudi Heros, Hypselecara in Biotodoma wavrini si zaslužijo, mesto v diskus akvariju. Če želite lahko izberete tudi nekaj somov, ki so že bili omenjeni, ne pa prenatrpati akvarijske posode.

Močan filter s šoto je pomemben, vendar se naj zagotovi, da tok ni nikoli premočan. Predlagam tudi HQI viseče svetilke, ki bodo akvarij osvelile le točkovno, kar pomeni, da bo imel senčne in sončne predele.


Symphysodon aequifasciatus biotop (biotop zelenega diskusa):

4c18b6f61c80dBiotop Zelenega diskusa (Heiko Bleher)

Tudi za biotop zelenega diskusa izbirajte med najmanj pet ali šest primerki in jim omogočite 40-50 l za vsako odraslo ribo. Podlaga je lahko beli ali bež pesek in obvezna korenina ali veja za dekoracijo in zavetje. Če ne morete dobiti velikih kosov, lahko dodate plavajoče rastline kot so Pistia stratiotes ali Eichhornia spp., Utricularia spp. V ozadju lahko prav tako poskusite posaditi Echinodorus in / ali Cyperus spp..

Ribam je potrebno zagotoviti senčno lego v stanovanju in enakem položaj in pogoje kot za Heckel Diskusa. Za spremljevalne ribe gredo vsaj tri Geophagus spp., Satanoperca spp. ali Biotodoma spp., štiri ali pet večjih P. scalare - tistih, ki jih prodajajo kot Peru-Altum.

Lahko poskusimo tudi s tremi primerki Uaru amphiacanthoides in morda pet Mesonauta spp., Heros in Hypselecara. spp., ter nekaj večjimi golšaricami kot so Thoracocharax ali Gasteropelecus spp.

Če želimo some, lahko izbirate tudi med njimi, vendar so primernejši večji loricariids, in nikoli Hypostomus spp.

Ta set-up prav tako potrebuje močan filter s šoto, ki se menja enkrat na mesec, ki zagotavlja, da tok ni nikoli preveč močan. Za osvetlitev se uporabijo HQI svetilke.


Symphysodon haraldi biotop (biotop Modrega in Rjavega diskusa):

4c18b77f2e634BIotop Modrega in Rjavega diskuso (Heiko Bleher)

Podobno kot pri prejšnjih dveh biotopih izberemo najmanj pet ali šest osebkov, kateremu zagotovimo 50 l vode na odraslo ribo. Uporabi se lep bel ali bež pesek. Če želite uporabiti kamenje lahko izberite nekaj okroglih belih ali bež za kakšen vogal.
Tudi tu uporabimo leseno korenino ali vejo in po želji dodamo plavajoče rastline, kot jih najdemo v naravi ali celo nekaj v ozadju, kot je Echinodorus bleherae ali Cyperus helferi. Prav tako lahko dodate enega ali dva velika lokvanja Nymphaea sp.

Položaj akvarija naj bo enak kot pri drugih dveh vrstah. Rjavi in Modri Diskusi niso tako občutljivi kot drugi dve vrsti, vendar vseeno pazimo da divje diskuse ne izpostavljamo stresu, zlasti v prvih tednih.

Za družbo diskusom se lahko naselijo vsaj trije Geophagus spp. ali Satanoperca spp., približno štiri ali pet večjih P. scalare., šest Mesonauta spp., ki bodo zapolnile vrhnje plasti akvarija. Vsekakor poskusite naseliti tudi tri Heros spp., pa tudi dve Hypselecara in Biotodoma cupido so lahko zelo prijazna družba diskusom.

Poskusite, da bi dobili tri ali štiri Leporinus fasciatus in Boulengerella spp. kot je B. maculata. Tudi tu lahko izberite kakšnega soma kot je omenjeno, vendar ne prenatrpajmo akvarijske posode. Ponovno izberemo močan filter s šoto, ki je zelo pomemben in zagotovimo manjši pretok, saj diskusi tudi v naravi živijo v mirni vodi. HQI svetilke so primerne tudi za biotop Rjavega in Modrega diskusa.







 
 
Obiskovalec št. 1773391, od 18.03.2004, danes smo 20.4.2024, 11:38:42, vaš IP naslov: 3.145.169.85, ©2007 Roman Gril
izdelava dinamičnih spletnih strani | zanesljivo lektoriranje | Spletna trgovina vse za pse, muce, ptice, plazilce, ribe