kontakt (pošlji eMail)
Akvarij - html stran 2
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Akvarij
Akvarij
Filtriranje
Filtri
Gretje
Osvetlitev
Ureditev
Podlaga
Korenine
Kamenje
Rastline
Ozadja
Biotop ureditev akvarija za diskuse
Ciklanje in priprava akvarija za diskuse
Selitev akvarija na drugo lokacijo

Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?







predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 
FILTRI
Filtre delimo na:

• Zunanje (hitre in počasne)
• Notranje (enojne, prekatne)
• Talne
• Pretočne
• Mokro-suhe
• Gobaste L filtre
• Kotne zračne
• Denitratorje


Filter notranj 1i384 Filter notranji 2726 Filter notranji569

Tovarniško izdelani notranji filtri



Filter zunanji 1462 filter zunanji 2137
Filter zunanji2640 Filter zunanji314 filter zunanji3638

Zunanji hitri filtri


wetdry filter159


Mokro suhi filter (wet-dry sistem)


Kvaliteta in čistoča vode v akvaristiki ne pomeni samo, da je voda mehansko navidezno čista in
kristalna, ampak da je čista tudi kemično. To pomeni, da voda poleg mehanskih nečistoč, ne vsebuje
amonijaka, amonija, nitritov, nitratov, težkih kovin v prevelikih količinah, klora, pesticidov in drugih
strupov.Za to poskrbijo filtri, ki vodo očistijo mehansko, biološko in tudi kemično.

STEKLENI FILTRI DOMAČE IZDELAVE

Ideje, kako izdelati filter za svoje potrebe. Filtre lahko izdelamo kot samostojne zunanje enote. Vodo v njih speljemo po sistemu nateg, iz filtra nazaj v akvarij pa s potopno črpalko. Lahko pa si jih zamislimo kot notranje filtre, pri katerih ne bomo potrebovali nateg ampak izvrtine na prvem prekatu (to ne velja za Classic).

Filter prekatniSkica notranjega tri prekatnega filtra z izvrtinami za dotok vode - od strani

Filter z nategoFilter z natego - gledano s sprednje strani akvarija (običajno so potrebne dve ali tri, odvisno od premera cevi).

Če se odločimo za filter z več prekati moramo paziti, da bo filter precej dolg in s tem tudi veliki prekati. Če bomo uporabljali več prekatne kratke filtre bo površina enega prekata premajhna, kar bo povzročalo pogosto zamašitev. Več prekatne filtre torej raje izelajmo v dolžini celotnega akarija. Filtri, ki bodo izdelani po širini akvarija pa naj bodo raje oblike Classic ali Classic z usedalnikom.

Filter Primer filtra dimenzije 30x30 cm gledano od strani

SumpPrimer sumpa s prekatom za rastline in šoto

Filter pod kotom Izvedba pod ostrim kotom (usedalnik, prekat za material in prekat za črpalko

Pozornost moramo nameniti tudi pretočni črpalki, ki pa v primeru velikega števila prekatov in sistema z nategami, ne sme biti pretirano močna, saj natege ne bodo dovolj hitro dovajale umazane vode iz akvarija v prvi prekat, kar pomeni, da do prekata s črpalko ne bo dovolj velikega dovoda vode in črpalka bo vso vodo iz zadnjega prekata prečrpala v akvarij in hitro bo začela delovani na suho, kar bo privedlo do pregretja in uničenja črpalke.

Clasic25 Klasična izvedba steklenega zunanjega filtra.

Clasic z usedalnikom255 Klasična izvedba z usedalnikom.

Clasic Prekatni combi122 Pet prekatni filter omogoča lažji dostop do filtrilnega medija.

Clasic Turbo821 Turbo pretočni filter omogoča čiščenje zgornjih plasti medijev, ker voda vstopa samo od vrha navzdol.

Clasic oxy-heat872 Filter omogoča namestitev gretja in prezračevanja v notranjem prekatu.

SISTEM POPOLNOMA AVTOMATIZIRANE MENJAVE VODE


Če smo pripravljeni v filtracijo vložiti malce več dela in sredstev, si lahko uredimo tudi popolnoma avtomatsko menjavo vode za en ali cel box akvarijev. Načrt za izdelavo izgleda takole:

Filter za box
Filtter za box
Še varianta s sodom za pripravo vode

Pod akvarijem ali več akvariji si uredimo prekatni filter imenovan tudi sump. Le ta je sestavljen iz štirih prekatov. Prvi prekat z leve je povezan s kanalizacijo, v drugem usedalnem je manjša črpalka vezana na časovno uro in dotok vode iz akvarijev, v tretjem prekatu je filtrirni material in v četrtem glavna, močnejša potopna črpalka, ki potiska vodo iz filtra nazaj v akvarije.

V akvarije je skozi izvrtino na dnu zmontirana odtočna cev, ki sega približno do želene višine gladine vode v akvariju. Da v omenjene iztočne cevi ne potegne rib, je lahko omenjena cev zagrajena s škatlasto strukturo z večjimi odprtinami zaščitenimi z mrežico oz. rešetko. Znotraj škatlaste obrobe mora biti vstavljen razpršilec, da mulj ki bi se sicer usedal na dno škatlaste strukture, dvigne in ga odplakne v odtočno cev.

Glavna črpalka mora biti precej močna in mora imeti možnost regulacije, da si lahko moč potiskanja tudi primerno nastavimo. Kolikor vode glavna črpalka potisne v akvarije, toliko jo tudi steče čez odtočne cevi nazaj v usedalni prekat filtra, preko filtrirnega materiala in nazaj v prekat z glavno črpalko.

V drugem prekatu gledano z leve strani je nameščena manjša potopna črpalka, ki je vezana na časovno uro in črpa vodo iz filtra direktno v prvi prekat, ki je vezan s kanalizacijo. Čas vklopa te črpalke moramo nastaviti s poskušanjem na toliko časa, da nam iz sistema iztoči količino vode, ki jo naenkrat želimo menjati.

V skrajno desni prekat je speljana vodovodna napeljava vezana na plovec, ali napeljava povezana s sodom v katerem skladiščimo pripravljeno vodo. Ko potopna črpalka vezana na časovno uro prične prečrpavati vodo iz filtra v odtok prične nivo vode v filtru padati in ko pride do določene točke, plovec odpre ventil za dotok sveže oz. pripravljene vode. Ko je nivo vode spet normalen, plovec ponovno zapre ventil dovodne cevi.

Glede na nastavitev časovne ure, si lahko na ta način nastavimo poljubno število in količino menjav vode. Če imamo na dotoku vode v filter, ki je povezan na plovec, montiran elektromagnetni ventil, lahko le ta, vklopi tretjo črpalko, ki jo uporabljamo za prečrpavanje pripravljene vode iz soda ali drugega zbiralnika vode v filter.

Odtočne cevi morajo imeti zaradi sistema prostega pada tudi pomožno odzračevalno cev, ki mora segati višje od nivoja akvrijev, zato, da voda neovirano in bolj gladko steče po odtočni cevi.

Ker lahko pri delovanju omenjenega sistema pride tudi do okvare ali izpada električne energije, je sistem zavarovan. V primeru da se pokvari sistem dotoka vode na plovec in voda neprestano teče v filer, omogoči bypas vstavljen med skrajno desni in prekat s filtrirnim materialom, da voda v skrajni sili steče čez stranico skrajno levega prekata v kanalizacijo.

V primeru izpada električne energije se ustavi glavna potopna črpalka, kar pomeni, da bo nazaj v filter stekla le voda, ki je bila v tistem trenutku nad odtočnimi cevmi. Torej minimalno, le toliko kolikor je glavna črpalka zadnji trenutek pred izpadom uspela še potisniti v akvarij. Filter na skici pa ima za takšno minimalno količino še nekaj rezerve v vseh treh prekatih z desne, če pa še to ne bi bilo dovolj pa lahko voda še vedno steče čez rob skrajno levega prekata in v kanalizacijo.

Akvariji prav tako ne morejo ostati brez vode, saj so odtočne cevi locirane čisto pod vrh akvarija.

V povezavi s skranjo levim prekatom filtra, ki je povezan s kanalizacijo, si lahko zmontiramo debelejšo cev, ki jo lahko uporabimo za odtok pri sifoniranju (sesanju) akvarijskega peska.

In medtem ko se tri tedne sončimo na Bahamih ali smo na pustolovskem potovanju ob Amazonki, se nam v domačem akvariju sama od sebe menja petina vode dvakrat dnevno. Ribe nam bodo hvaležne, mi pa zadovoljni.



Preberite si tudi: Prednosti in slabosti določenih izvedb.

Če ste lastnik ribnika pa si lahko iz pvc soda naredite tudi ribniški filter

Filter materialFilter za ribnik z UV-C žarnico
 
 
Obiskovalec št. 1773108, od 18.03.2004, danes smo 19.4.2024, 11:25:42, vaš IP naslov: 3.144.189.177, ©2007 Roman Gril
izdelava dinamičnih spletnih strani | zanesljivo lektoriranje | Spletna trgovina vse za pse, muce, ptice, plazilce, ribe