kontakt (pošlji eMail)
Akvarij - html stran 3
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Akvarij
Akvarij
Filtriranje
Filtri
Gretje
Osvetlitev
Ureditev
Podlaga
Korenine
Kamenje
Rastline
Ozadja
Biotop ureditev akvarija za diskuse
Ciklanje in priprava akvarija za diskuse
Selitev akvarija na drugo lokacijo

Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?







predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 
Gretje

Temperatura v akvariju z diskusi igra zelo pomembno vlogo. Splošno znano je, da diskusi potrebujejo višjo temperaturo kot večina ostalih rib, saj prihajajo s področja kjer se temperatura skoraj vse leto visoka. Akvarijsko vodo lahko brez težav in brez večjega nihanja temperature ogrevamo z akvarijskimi grelci različnih moči (w) in proizvajalcev. Različni viri navajajo toleranco temperature za diskuse od 20 do 38 stopinj Celzija, vendar so to temperature, ki predstavljajo mejne vrednosti preživetja te zahtevne ribe. Najprimernejša temperatura za diskuse je 30 stopinj. Vsako nižanje ali višanje za več kot dve stopinji pomeni za ribo stres in nenormalne pogoje. Čeprav nekateri zagovarjajo temperaturo 26 in 27 stopinj, se bo diskus zagotovo bolje počutil pri 30 stopinjah, hkrati pa bo manj dovzeten za bolezni in notranje zajedalce.


grelec Rena888 Grelec Jager216 Grelec tronic142
thermometer1572 thermometer2757

Grelci in termometri različnih proizvajalcev


Ker v tuji literaturi in spletu pogosto naletimo na temperaturo izraženo v stopinjah Fahrenheita si lahko na naslovu DPH preračunate željeno temperaturo v stopinje Celzija in izvajate tudi druge pretvorbe. Formula za pretvorbo stopinj F v stpinje C pa je:

Temperatura FORMULA458

Nihanje temperature za več kot pol stopinje, v akvariju z diskusi ni priporočljivo, zato je dobro imeti kvaliteten grelec. Na ameriškem trgu je mogoče zaslediti celo alarmne naprave, ki so povezane z elektronskim termometrom in v primeru večjega padca temperature opozorijo gojitelja na padec temperature. Temperaturna skala na grelcu je seveda le orientacijska, zato je potrebno temperaturo nastaviti s poskušanjem in hkratnim odčitavanjem na termometru.

V akvaristiki se lahko uporabljajo živosrebrni stekleni termometri, lahko pa se odločimo tudi za elektronske.

 
 
Obiskovalec št. 1775083, od 18.03.2004, danes smo 25.4.2024, 20:58:11, vaš IP naslov: 3.145.206.169, ©2007 Roman Gril
izdelava dinamičnih spletnih strani | zanesljivo lektoriranje | Spletna trgovina vse za pse, muce, ptice, plazilce, ribe