kontakt (pošlji eMail)
Akvarij - html stran 4
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Akvarij
Akvarij
Filtriranje
Filtri
Gretje
Osvetlitev
Ureditev
Podlaga
Korenine
Kamenje
Rastline
Ozadja
Biotop ureditev akvarija za diskuse
Ciklanje in priprava akvarija za diskuse
Selitev akvarija na drugo lokacijo

Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 
OSVETLITEV

Osvetlitev akvarijske posode z diskusi igra pri gojenju in razmnoževanju prav tako pomembno vlogo. Glede na to, da v naravi traja dan od 12-16 ur, je primerno da to upoštevamo tudi pri gojenju teh zahtevnih ostrižnikov. Če gojimo diskuse v dekoriranih akvarijih s podlago, rastlinami in koreninami ni dobro preseči 12 urne osvetlitve, zaradi možnega pojava alg. V drstnih ali gojitvenih akvarijih, kjer se lahko zagotovi večja kvaliteta vode z manjšo vsebnostjo fosfatov in nitratov, pa lahko ta čas podaljšamo, brez škode za ribe.
Običajno se za osvetlitev uporabljajo fluorescentne žarnice T-8 in novejše T-5 različnih tipov. Žarnice katerih proizvajalcev bomo uporabili je seveda stvar in okus vsakega posameznika. V prodaji se pojavljajo žarnice z različnim svetilnim spektrom in sicer:

HAGENAQUA-GLO Fluorescentna žarnica aquaglo695

Poudari barve rib in pospešuje rast rastlin.
Zagotavlja primeren barvni spekter, ki stimulira rast rastlin.
Efektno poveča moder, rdeč in oranžen pigment v akvarijskem okolju
SUN-GLO Fluorescent tube sunglo299

Popolni sončni spekter.
Ribe pokažejo živahnejše barve.
Osvežujoča naravno bela barva.
FLORA-GLO Fluorescent tube floragl750

Optimira rast rastlin
Idealna svetloba za rastlinske akvarije in terarije.
Intenzivne barve rastlin in rib.
Visok delež rdečega in modrega spektra omogoča optimalne pogoje za fotosintezo.POWER-GLO Fluorescent tube powrglo51

spodbuja rast koral, nevretenčarjev in rastlin.
Idealna za morske in akvarije z afriškimi ostrižniki.
Okrepi barve rib in koral.
Visoko intenzivna žarnica z visokim modrim barvnim spektrom, prikladnim za fotosintezo koral, nevretenčarjev in ožigalkarjev.
Spodbuja rast makro morskih alg in rastlin.
MARINE-GLO Fluorescent tube marglo767spodbuja morsko koralno življenje.
Spodbuja globokomorske organizme.
Poudarja modre barve rib, koral in nevretenčarjev.
Zelo visok moder barvni spekter idealen za fotosintezo globokomorskih koral, nevretenčarjev in ožigalkarjev. Viden ultravijolično moder spekter.SYLVANIASilva daylight957 Naravna dnevna svetloba lepo poudari akvarijsko okolje.

Silva grolux424 Rožnat odtenek žarnice pospeši rast rastlin in poudari modre, rdeče in oranžne barve rib.

Silva aquastar464 Svetloba te žarnice je primerna za akvarije z afriškimi ostrižniki po možnosti v kombinaciji z coralstar.

Silva coralstar214 Lepo poudari morske in akvarije z afriškimi ostrižniki (modri odtenek).


Za akvarij z diskusi se priporoča uporaba žarnice Daylightstar in Grolux v kombinaciji. Tako imamo lepo poudarjeno akvarijsko okolje in živahne barve rib.

HQIaquastar2 t5861

Primer viseče osvetlitve akvarija ali paludarijaNa tržišču obstajajo tudi druge vrste žarnic za osvetlitev akvarijskih posod, ki so primerne predvsem za viseče luči nad akvarijih in dajejo zelo močno svetlobo, kar je potrebno pri posodah z globino vode nad 60 cm. Zelo poznana sta tipa žarnic HQL in HPS.

HQIhql neu4568 HQI820


Svetilke s Hps in Hql žarnicamihls žarnica283 HQL ŽARNICA5
HQI in HPS žarniceV akvariju z diskusi nekateri priporočajo zelo šibko in blago svetlobo, vendar se je v praksi izkazalo, da se ribe lahko dobro počutijo tudi v močneje osvetljenih akvarijih, saj pridejo njihove prečudovite barve bolj do izraza. Če svetlobo povečamo, poskušamo to nadomestiti s plavajočimi ali hitro rastočimi rastlinami, ki bodo zakrile del gladine akvarijske posode in s tem diskusom nudile navidezno varnost. V praksi se je zelo lepo izkazala kombinacija dveh različnih tipov fluorescentnih žarnic in sicer žarnica z naravnim dnevnim odtenkom (tipa Daylightstar ali Power-glo) v kombinaciji z žarnico z rožnatim odtenkom (tipa Grolux ali Fluora-glo). Prva bo naredila akvarijsko okolje bolj naravno in svetlo, slednja pa bo poudarila rdeče in modre barve akvarijskih prebivalcev in dekoracije. S tem bomo dosegli lepo kontrastno akvarijsko okolje in poudarjene barve diskusov.

V drstnih akvarijih, kjer je prvenstveno potrebno zagotoviti dobro počutje in občutek varnosti drstečega para, pa je najbolje uporabljati samo žarnice z rožnatim odtenkom, ki svetijo nekoliko manj intenzivno. 
 
Obiskovalec št. 1553370, od 18.03.2004, danes smo 22.10.2021, 6:20:15, vaš IP naslov: 35.173.35.159, ©2007 Roman Gril
izdelava dinamičnih spletnih strani | zanesljivo lektoriranje | Spletna trgovina vse za pse, muce, ptice, plazilce, ribe