kontakt (pošlji eMail)
Akvarij - html stran 5
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Akvarij
Akvarij
Filtriranje
Filtri
Gretje
Osvetlitev
Ureditev
Podlaga
Korenine
Kamenje
Rastline
Ozadja
Biotop ureditev akvarija za diskuse
Ciklanje in priprava akvarija za diskuse
Selitev akvarija na drugo lokacijo

Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?







predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 
UREDITEV AKVARIJA: vodna kompozicija
Pod izrazom kompozicija bi lahko našli veliko zapletenih geometričnih skic in številk, vendar pa je razumevanje kompozicije popolnoma enostavno. Kompozicije srečujemo povsod okrog sebe, vse z namenom, da ugajajo človeškemu očesu. Večina jih je urejenih po preprostem razmerju, ki mu rečemo tudi "zlati rez". Če imamo dve daljici in je razmerje med dolžinama krajše in daljše enako razmerju med daljšo in vsoti dolžin obeh daljic, pravimo, da sta v razmerju zlatega reza. Da si zadevo poenostavimo, lahko razmerje zlatega reza smatramo kot 1 : 1.618 ali približno 3/5. Seveda pa je včasih potrebno namenoma odstopiti od zlatega reza, saj s tem v kompozicijo vnesemo napetost (tenzijo), ki pogosto popestri izgled in ga naredi živahnejšega.

OBLIKE KOMPOZICIJ (tri osnovne oblike)

  • trikotna,

  • kopasta

  • sedlasta.

Svetovni mojster vodne kompozicije Takashi Amano takaši amano653


Trikotna kompozicija je zahtevnejša, saj se lahko opazuje iz večih zornih kotov, zato moramo pri izdelavi posvetiti veliko pozornosti vsem možnim pogledom na akvarij. Lahko uporabimo simetrične, asimetrične, pravokotne in enakostranične, lahko tudi več ali celo vse hkrati. Kot osnovo razdelimo stransko steno akvarija diagonalno na dva trikotnika. Podlago nasujemo tako, da se dviguje od prednjega proti zadnjemu steklu. V ospredje zasadimo nizke rastline v ozadje pa višje. Tako pri pogledu s strani nizke rastline zasedajo spodnji del trikotnika, višje višji del. Podobno lahko uredimo tudi gledano s prednje strani.

trikotna705

Primer trikotne kompozicije
(najvišji kamen in rastline so pomaknjene levo ali desno od sredine na območje "zlatega reza")


Kopasta kompozicija je precej neobičajna in jo uredimo tako, da v sredino akvarija namestimo korenine, kamenje in višje rastline, okrog pa pustimo prazen prostor. Ta tip zahteva veliko umetniško tehniko, zato je pogosto bolje, da kamenje in korenine postavimo malenkost iz sredine akvarija na pozicijo zlatega reza. Kopasti tip je prvenstveno primeren za visoke akvarije, lahko pa ga uporabimo tudi v ostalih.

kopasta482


Primer kopaste kompozicije
(piramida iz kamenja na sredini morskega akvarija)


Sedlasta kompozicija je najprimernejša za akvarije, ki so dolgi 120 in več centimetrov. Na vsako stran akvarija postavimo korenine, kamenje in dolge rastline, v sredini pa pustimo prostor odprt ali precej znižan, da dobimo obliko sedla. Strani naj ne bosta enako veliki, najprimernejša razmerja so 2:1, 3:1 in razmerje zlatega reza. Ta izgled je ravno nasproten kopastemu tipu.

sedlasta1116 sedlasta817

Primer sedlaste kompozicije
(leva in desna stran sta visoko zaraščeni z rastlinami, na sredini je nižji ali prazen prostror "sedlo")





 
 
Obiskovalec št. 1766659, od 18.03.2004, danes smo 29.3.2024, 13:8:6, vaš IP naslov: 54.146.97.79, ©2007 Roman Gril
izdelava dinamičnih spletnih strani | zanesljivo lektoriranje | Spletna trgovina vse za pse, muce, ptice, plazilce, ribe