kontakt (pošlji eMail)
Akvarij - html stran 7
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Akvarij
Akvarij
Filtriranje
Filtri
Gretje
Osvetlitev
Ureditev
Podlaga
Korenine
Kamenje
Rastline
Ozadja
Biotop ureditev akvarija za diskuse
Ciklanje in priprava akvarija za diskuse
Selitev akvarija na drugo lokacijo

Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?







predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 
UREDITEV AKVARIJA: korenine
Nepogrešljiv kos akvarijske dekoracije v Amazonskem biotopu so korenine različnih dreves. Razpadajoča drevesa in korenine vzbujajo v nas občutek neskončnosti in mogočnosti v toku naravnega življenjskega ciklusa. Vendar pa gnitje lesa slabo vpliva na kakovost vode. Iz tega razloga moramo biti pri izbiri korenine zelo pazljivi. V trgovinah najdemo dovolj različnih in ustreznih vrst lesa, ki v akvarijih ne gnijejo. Najpogosteje se uporabljajo korenine tršega lesa, saj so v vodi obstojnejše in trajnejše. Na tržišču lahko izbiramo med koreninami:
  • Savana

  • Mopani

  • Mangrova

  • Črni les

angel-ada small917 chocog-ada small117 neonr-ada small863


Nekaj primerov kompozicije s koreninami (Takashi Amano)


Če pa se že odločimo za les iz domačih logov, je edini, ki je sprejemljiv, tisti, ki že dolgo časa raste ali je namočen v vodi. Vsak kos lesa je svojstven in ima svoj karakter. Zato je izbira pravega kosa zelo pomembna. Akvaristi pogosto negodujejo, ker korenine na začetku spuščajo barvo in v nekaterih primerih vodo preveč temno obarvajo. Edina korenina, ki vode ne bo obarvala je korenina Savana. Korenine pred vnosom v akvarij temeljito speremo pod vročo vodo ali prekuhamo. Če je korenina iz onesnaženega dela narave jo moramo nujno razkužiti z visoko koncentracijo dodatka soli in jo prekuhati. Korenine, ki so zunaj vode dalj časa je dovolj, da jih temeljito speremo pod vročo vodo, po potrebi jih tudi namakamo, vendar se bo korenina iz primerno trdega lesa potopila tudi suha. Za diskus biotop nekateri priporočajo korenino Mangrove, saj vodo ne samo obarvajo ampak tudi okisajo.

Korenina v akvariju z diskusi naj bo velika (največja od dekorativnih predmetov) in sega do gladine ali vsaj do tri četrtine višine. Tvori lahko osnovo akvarijske ureditve in nato okrog nje gradimo kompozicijo, kar pomeni da vso ostalo dekoracijo kot je kamenje in rastline, v nadaljevanju prilagajamo korenini. Postavimo jo praviloma na tretjo petino akvarija (zlati rez), v levo ali desno od sredine, da ureditev deluje čimbolj asimetrično i naravno. Seveda je pozicija korenine odvisna tudi od tega za katero vrsto kompozicije smo se odločili. Na splošno se pri ureditvi in zasaditvi v akvariju moramo izogibati simetriji, gredicam in ravnim vrstam. Tako dosežemo naraven videz. Za les je najlepše, če je naslonjen na steno akvarija ali pa ima rogovile, ki silijo navzven, to mu daje dinamiko in popestri izgled. Dobro je tudi, da za lesom poskrbimo za kotiček kamor se bodo diskusi ob preplahu lahko umaknili na varno.

Primer Mopani korenin:

PB140001PB140003PB140005PB140009






 
 
Obiskovalec št. 1775005, od 18.03.2004, danes smo 25.4.2024, 16:5:24, vaš IP naslov: 3.15.6.77, ©2007 Roman Gril
izdelava dinamičnih spletnih strani | zanesljivo lektoriranje | Spletna trgovina vse za pse, muce, ptice, plazilce, ribe