kontakt (pošlji eMail)
Akvarij - html stran 8
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Akvarij
Akvarij
Filtriranje
Filtri
Gretje
Osvetlitev
Ureditev
Podlaga
Korenine
Kamenje
Rastline
Ozadja
Biotop ureditev akvarija za diskuse
Ciklanje in priprava akvarija za diskuse
Selitev akvarija na drugo lokacijo

Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?







predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 
UREDITEV AKVARIJA: kamenje

Za akvarije z diskusi je najbolj primerno rečno netopno kamenje. V akvariju lahko sicer uporabimo večino kamenja, paziti moramo le na apnenčasto kamenje, morsko kamenje z ostanki školjk, saj se le to v vodi topi in povečuje njeno trdoto ter tudi pH (alkalnost).



amano takashi 20382


Ureditev akvarija s kamenjem (Takashi Amano)



Pri kamnih pomembno vlogo igra tudi barva.

PC270187PC270188PC270191PC270190

Črni kamni bodo dali akvariju hladen občutek, medtem ko bo rjava barva kamenja prijetno topla. Preveč barvito kamenje je kičasto in zmoti harmonijo akvarija. Pri ureditvi je pomembno, da uporabimo različno velike kose. S tem ustvarimo harmonijo v kompoziciji. Večji kos naj bo središčni, manjše pa razporedimo naokrog, da obdržimo ravnovesje. Ravnovesje najlažje dosežemo s trikotnimi razporeditvami. Središčni kamen naj bo najlepši, manjši kamni naj bodo podobni in ga posnemajo v vseh značilnostih.

Pri načrtovanju amazonskega biotopa za diskuse moramo biti pozorni tudi, da v akvarij ne vnašamo topnih kamnov iz apnenca ali drugih lažje topnih kamnin.

PC270192Netopen kamen granitnega izvora

Netopno kamenje identičnih barvnih odtenkov kot kremenčev granulat se odlično ujema v akvariju v kombinaciji z okrasno korenino, ki ne sme manjkati v akvariju z diskusi.

Kamni kot tudi peska ni potrebno prakuhavati saj ne vsebujejo nobenih škodljivih snovi. Pesek operemo pod tekočo vodo, do popolne bistrosti, kamne pa le oplaknemo v mlačni vodi.

Pri dekoriranju in postavitvi kamnov smo pozorni, da kamne ne polagamo narahlo na podlago ampak jih na relativno debelo plast kremenčevega peska polagamo tako, da spodnji del kamna zarinemo v podlago tako, da le ta štrli iz podlage. To daje postavitvi še posebej naraven videz, saj so tudi kamni v naravi običajno zariti v podlago saj se okoli njih postopno nabere rečna usedlina ali pesek. Kamne prav tako postavljamo nesimetrično in upoštevamo pravila zlatega reza ter izbrane oz. načrtovane kompozicije.

Pri urejanju amazonskega biotopa najprej po nasutju podlage iz peska postavimo veliko korenino, nato pričnemo s postavljanjem kamnov (če jih seveda uporabimo). Le te postavljamo tako, da vzpostavimo ravnovesje že med korenino in kamni. Šele ko smo zaključili s postavitvijo kamnov začnemo v vse možne kotičke, vogalčke, špranje in razpoke saditi rastline. Rastline višjih struktur pomaknemo vedno proti zadnjemu delu, delu, ki ga želimo zakriti oz. delu kjer je iztok vode iz filtra. Še posebej če sadimo orjaške valisnerije naj bodo le te nasajene na mestu, kjer je iztok iz filtra, ki bo visoke rastline lepo "česal" s tokom.

Pri ureditvi za diskuse upoštevajmo, da diskusi zelo radi pobirajo hrano tudi po tleh (se pasejo) zato vsaj 1/4 ali več akvarijskega dna pustimo nazasajenega in brez dekorativnih predmetov. Običajno tam kjer je glavna smer opazovanja akvarija. Gledano iz te smeri se naj dekoracija in rastlinje iz "nule" prične višati proti zadnji in/ali bočni stranici, ki je stisnjena ob steno prostora in je običajno opremljena z reliefnim ali ozadjem iz tapete.






 
 
Obiskovalec št. 1766601, od 18.03.2004, danes smo 29.3.2024, 9:40:31, vaš IP naslov: 44.211.239.181, ©2007 Roman Gril
izdelava dinamičnih spletnih strani | zanesljivo lektoriranje | Spletna trgovina vse za pse, muce, ptice, plazilce, ribe