kontakt (pošlji eMail)
Drst - html stran 0
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Drst
Drst diskusov
Spol diskusov
Ribe, ki sem jih razmnoževal
Oprema gojilnice RoManijA
Hranjenje mladih diskusov

Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?







predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 
DRST DISKUSOV
Sanje vsakega resnega gojitelja diskusov je, imeti v svojem akvariju par z jatico mladičev na sebi. Vendar to uspe le redkim in predvsem resnim gojiteljem. Diskus zahteva optimalne pogoje v smislu higiene, kvalitetne prehrane in predvsem trdega dela gojitelja. Pustiti par v akvariju in imeti podmladek je zgolj naklučje kot stalna praksa. Le vsakodnevno ukvarjanje s pari in skrb lahko prinese rezultate.

Priprave na drst - dvorjenje, čiščenje stožca (moj par Marlboro red x Snežno Beli Diamant)
Slike 014732 Slike 016920 Slike 017226

Polaganje na stožec in končno...ikre!
Slike 015927 Slike 011132 Slike 007881

Slike 004619 Slike 00630 Slike 013105

Ikre z že vidnimi zarodki, stare tri dni
Slike 16944 Slike 167851 Slike 164913

Mladice tik pred splavanjem
Slike 108710Slike 107313 Slike 109962

Samcec lovi pobeglo mladico
Slike 124326 Slike 125154 Slike 129958

Najprej je potrebno izbrati primeren par, ki je star vsaj leto in pol, še boljše pa dve leti. Zaradi zakonitosti genetike je dobro, da samec in samica nista v sorodu, S tem zagotovimo kvalitetnejše mladiče, brez genetskih napak in telesnih pomanjkljivosti.

IKRA385 Ikra

Par je najboljše naseliti v akvarij prostornine vsaj 100 litrov, čeprav se je pri nas in v svetu uveljavila praksa drstnih akvarijev dimenzije 50 x 50 x 50 cm. Na sredino položimo drstni stožec na katerega bo par kasneje polagal ikre. S stožcem simuliramo korenino, kamen ali list rastline na katere polagajo diskusi ikre v naravi.

MLADICA 24 UR930 Mladica (larva) 24 ur

Voda naj bo kisla in mehka. Ph od 5,5 do 6 in trdota okrog 1. Temperatura naj bo stalna
30 stopinj Celzija.

Ko se bo drstni par navadil na novo okolje, se začneta zanimati drug za drugega in prične se svatbeni ples. Diskusa se približujeta drug drugemu, se dvigujeta in spuščata ter širita plavuti in škrge ter zvijata s telesi, drug proti drugemu. Občasno se z glavo naprej postavjata proti stožcu in stresata celo telo. Kmalu za tem začneta z gobčki čistiti ustrezno mesto na stožcu. Ko se samica odloči kje bo polagala ikre začne čistiti mesto tudi samec. Kasneje se začne simulirana drst oz. predpriprave. Obema, še posebej pa samici izstopi spolna papila. Samica najprej simulirano polaga ikre na stožec. Tudi samec ponazarja oplajanje. Po nekajkratnem poizkusu končno pride do polaganja iker in dejanskega
oplajanja. Samici močno izstopi spolna papila, katero vleče po stožcu in iztiska lepljive ikre, ki ostanejo prilepljene na stožec. Samec takoj za njo ikre oplaja. Ko sta končala z drstjo neprestano zreta v ikre in mahata s plavutmi proti njim in s tem dovajata do položenih iker svežo vodo in kisik.

MLADICA 3 DNI711 Mladica 3 dni

Slike 00321 Moja Samica z mladicami starimi 3 dni

Če so ikre oplojene se že po preteku 24 ur v njih opazi temen zarodek. Po dveh in pol do treh dneh se iz iker izvalijo ličinke, ki so s posebno lepljivo žlezo na temenu prilepljene na stožec. Po treh dneh visenja, ko porabijo zalogo hranil iz rumenjakove vrečice, ki služi kot prva hrana, začnejo samostojno plavati. Med tem časom starša počasi začneta izločati posebno kožno snov, ki bo predstavljala prvo hrano po splavanju mladic. Telo staršev potemni, glava pa postane zelo svetla. To je zanesljiv znak, da se je začelo izločanje. Po par urah se mladice zbereju na enem od staršev in naslednji dan že jedo kožni izloček, ki ga starša dobita na telesu zadnje dni inkubacije. Za pravilen razvoj mladičev je zelo pomembno, da so s starši čimdlje. Peti dan po splavanju lahko mladice že dohranjujemo z artemia naupliji po 14 dneh pa jim lahko ponudimo vso ostalo drobno hrano. Da se starši preveč ne iztrošijo, je dobro, da jih v manjši akvarij ločimo vsaj pri 30 dneh, kjer jih intenzivno hranimo vsaj petkrat dnevno.

MLADICA 7 DNI125 Mladica 7 dni

Voda V gojilnem akvariju je na začetku najboljša kar iz drstnega akvarija. Kasneje skrbimo, da poleg izdatnega in pogostega hranjenja vodo menjamo čimbolj pogosto, saj je kvaliteta vode eden od glavnih dejavnikov pravilne in hitre rasti in razvoja mladih diskusov. Mladiče v nadaljevanju prestavljamo v vedno večje akvarije, s čimer zagotovimo dovolj prostora in večjo kokovost vode. Že mladiče navajamo na čimbolj raznovrstno hrano, saj je hranjenje s samo eno vrsto lahko usodno za zdravje in razvoj.

Viseče mladice771 Viseče mladice

Primer drugega mojega Rdeče-belega para, ki polaga ikre v skupnem akvariju na magnet.
Slike 089527 Slike 093146 Slike 098162

Slike 098162 Slike 114894 Slike 107503

Slike 109942 Slike 111138 Slike 108433

Drst divjih diskusov

Pri drsti moramo razumeti, da imajo diskusi pri svojem prvem polaganju iker lahko težave. To je v njihvih genih. V naravi jih prvikrat pogosto pojedo, dokler niso prepričani, da ne prihaja plenilec. Lahko, da iz istega razloga samec ne oplodi iker. To je popolnoma normalna procedura pri diskusih. Pogosto se namreč zgodi, da par položi ikre 10 krat, preden se zares izležejo (da jih samec oplodi in jih ne pojesta). Toda normalno je, da pri tretjem poskusu običajno drst uspe. Pravzaprav vse skupaj nima nič opraviti s kemijskimi parametri, kot mnogi trdijo. Seveda se menjava vode ne glede na rezultat ne sme ustaviti.

Pogosto se sprašujemo ali bi lahko parili med sabo dve različni barvni varieteti divjih diskusov. Lahko mešamo diskuse iz Alenquer regije z discus varietetami iz jezera Nhamundá, ali iz Canuma pritokov, tudi Manacapuru regije ali celo področja Purus. Gre namreč za različne barvne varietete iste vrste. Kot vsi vemo se lahko danes poročita italijan in brazilka ali američan in japonka in imata otroke. Med sabo so precej različni, vendar še vedno gre za isto vrsto, Hommo sapiens. Za tistega, ki ne pozna dobro lokacije izvora posameznega diskusa je najbolje upoštevati enostavno dejstvo, da lahko križa med sabo "rjavega diskusa z "semi Royal", ali "Royal Blue" s "semi Royal", ali "rose discus" z "brown" in podobno.

Nikakor pa ne smemo križati ene vrste diskusa z drugimi. To je zelenega diskusa (S. aequifasciatus), z rjavim, modrim in Royal blue in podobno. Prav tako ne smemo križati S.discus (Hecklov diskus) z rjavim, modrim, Royal blue ali katerim koli iz te kategorije in nikoli z zelenim diskusom. Katerokoli omenjeno križanje, zagotovo na koncu privede do neplodnih potomcev po f2 ali f3 generaciji. To bi lahko primerjali križanje človeka z gorilo. Prav tako bodimo pozorni, da nikoli ne parimo mladičev s katerim koli od staršev in prav tako ne parite mladičev med sabo.





















Obiskovalec št. 1774901, od 18.03.2004, danes smo 25.4.2024, 8:56:16, vaš IP naslov: 3.145.119.199, ©2007 Roman Gril
spletno gostovanje na spletne strežniku v Sloveniji | lektoriranje diplomskega dela | Spletna trgovina z hrano, opremo, zdravili za pse, muce, ptice ...