kontakt (pošlji eMail)
Drst - html stran 2
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Drst
Drst diskusov
Spol diskusov
Ribe, ki sem jih razmnoževal
Oprema gojilnice RoManijA
Hranjenje mladih diskusov

Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?







predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 
Vsak resen akvarist ima željo razmnožiti njegovo priljubljeno vrsto rib. V svoji akvaristični karieri sem razmnožil 13 vrst rib. Med njimi najdemo:

  • Živorodne zobate krapovce

  • Labirintovce

  • Krapovce

  • Karacinide

  • Južnoameriške ostrižnike

Ker se živorodke velikokrat razmnožujejo v skupnem akvariju kar same, je kar nekako običajno, da se gojitelj najprej sreča z razmnoževanjem živorodk.

Prav to se je zgodilo meni, ko sta se mi v skupnem akvariju zdrstila Platija in samica je kaj hitro pristala v majhni kotilnici z mladiči. Seveda so mladiči v roku dveh dni poginili zaradi pomanjkanja kisika, saj v plastični kotilnici ni bilo pretoka, zaradi navdušenja in razburjenja pa nisem niti pomislil na manjši razpršilec, ki bi rešil zadevo.

Prvi porod Platijev pa mi je vseeno vlil voljo in pogum za nadaljevanje. Tako sem v posebni drstni 17 litrski akvarij nastavil par Cebric, za katere pa nisem bil prepričan ali je parček že odložil ikre ali ne saj je bil akvarij dekoriran s podlago in rastlinami. Iz vsega skupaj ni bilo nič.

Kasneje sem se odločil, da poiskusim srečo z labirintovci in tako nastavil par Zlatih nitkarjev, ki pa je med plavajočimi rastlinami v 54 litrskem akvariju zgradil gnezdo iz mehurčkov in odložil ikre. Rezultat, ki je sledil je bil čez 1000 iker in kasneje mladic. Tako so se mi odprla vrata v svet prave akvaristike.

Ker je v večini literature opisana drst neonk, kot zahtevna naloga, ki uspe redkim akvaristom je seveda neonka postala velik izziv. Da pa bi pridobil nekaj izkušenj s kakšnim manj zahtevnim Karacinidom, sem nastavil par Kresničk, ki pa mi je dal vetra, saj podmladka ni in ni bilo.

Po dolgotrajnem experimentiranju in ugotavljanju zakaj splesnijo vse ikre ali poginejo mladice v prvih treh dneh sem težavi prišel na sled in razmnožil več zelo lepih legel te zame, še danes izredno lepe ribe, ki mi je ravno zaradi tega prirasla k srcu.

Kmalu zatem je prišla na vrsto neonka, ki sem jo razmnoževal in razmnožil petkrat. Dvakrat sem uspel z zelo lepima legloma, z okrog 100 mladicami.

V iskanju novih izzivov sem razmnožil še razne druge ribe, tudi skalarke kot predstavnike ostrižnikov in nekoč potegnil črto ter nabavil prvo skupino mladih diskusov. Kmalu zatem je strast do tega prelepega južnoameriškega ostrižnika postala tako močna, da sem vso ribjo populacijo zamenjal samo z diskusi, ki sem jih kaj kmalu tudi razmnožil.

RAZMNOŽEVAL SEM NASLEDNJE RIBE:

NITKARJI
Zlati Nitkar - Trichogaster Trichopterus var. gold

Modri Nitkar - Trichogaster Trichopterus

Biserni Nitkar - Trichogaster Leeri

Modri ali pikasti nitkar ter zlati in biserni nitkar so mirne in nebojevite vrsta, ki za drstitev izberejo mirno mesto, ki je dovolj stran od drugih rib. Zlasti pogosti so različki z dvema črnima lisama na telesu, marmorirani ali Cosbyjev gurami pa je različek brez lis. Zelo lep je tudi zlatorumeni različek.

Velikost: do 12cm
Tempetatura: 22-28°C
Voda: 6 - 7.5 pH, 4 - 14 dH
Akvarij: 100 ali več litrov
Zadržuje se na vrhu ali sredini.


RDEČI MEČEK
Rdeči Meček - Xiphophorus helleri

Mečki, ki jih najdemo v naših trgovinah so večinoma vzgojene oblike. Spadajo v rod živorodk, ki kotijo žive mladice. So zelo lepe ribe primerne za skupinske akvarije in so primerni tudi za začetnike. Pri samčkih je izrazit podaljšan rep, po katerih so te ribe dobile svoje ime. Mečki so vsejedci, zato jim moramo občasno postreči tudi z rastlinsko hrano.

Velikost: 10cm - 12cm
Temperatura: 22-28°C
Voda: 7-8pH, 10-18dH
Akvarij: 100l
Zadrževanje: povsod


ČRNI MOLI
Črni Moli - Poecilia

Črni moli je živorodna riba. Obstaja več podvrst, potrebuje pa veliko prostora za plavanje. Na deset litrov vode je dobro dodati eno žličko soli saj v naravi živi v somorničnih vodah. Samica lahko naenkrat izleže 30 do 80 mladic, ki takoj jedo vso drobno hrano. Je vsejedec, nujno pa potrebuje dodatek rastlinske hrane.

Velikost: do 9 cm
Temperatura: 18 do 28 °C
Voda: 7.4-8.2 pH, 12-30 °dH
Akvarij : 50 l, gosto zasajen
Zadrževanje: vrh, sredina


KRESNIČKA
Kresnička - Hemigrammus erythrozonus

Kresnička je primerna vrsta za začetnike, a zelo lepa in kontrastna drugim vrstam teter ali neonk v večini južnoameriških ureditev. Podobna je enako svetleči vrsti razbore iz Azije. Po vsej dolžini telesa ima črto, ki v ustrezni svetlobi žari rubinsko rdeče z zlatim odsevom. Prozorne plavuti so na konicah rahlo bele barve.
Med drstjo naj ima voda 25°- 28°C. Samičke so večje in bolj zaobljene v trebušnem predelu. Za drst uporabimo čim bolj vitke in mlade samčke. Razmnoževanje dokaj lahko, med drobnolistnimi rastlinami, a vseeno za malo bolj izkušene akvariste; mehka in rahlo kisla voda. Iker je med 100 in 300 na drst. Akvarij naj bo po drsti zatemnjen s papirjem ali tkanino. Ličinka se izvali po 24 urah. Prva hrana za mladice je lahko Micronm plankton, kotačniki in tudi manjše vrste pravkar izleglih navplijev artemije.

Velikost: 4 - 5cm
Temperatura: 22 - 26°C
Voda: pH 6.0 - 7.5 ; 4 - 15°dGH
Akvarij: 90l , 60cm - s temno podlago
Zadrževanje: sredina

NEONKA
Neonka - Paracheirodon innesi

Svoje ime je neonka dobila po bleščeče svetlikajočih se barvah, ki pridejo najbolj do izraza v temnejših vodah in zaradi katerih je neonka med akvaristi zelo priljubljena. Je jatna riba in v akvariju imejmo vedno najmanj 7 primerkov. Neonke se zadržujejo v spodnjem in srednjem delu akvarija.
Razmnožuje se le v neoporečni akvarijski vodi, ki jo prečiščujemo skozi šotne filtre tako, da dosežemo pH vrednost približno 6, stopnja trdote pa mora bit skoraj 0.

Velikost: 4 do 5cm
Temperatura: 21-24°C
Voda: 6-6.5pH, 3-8dH
Akvarij: 50l
Zadrževanje: sredina, jatna riba

SERPA
Serpa - Serpae

RDEČEOKA TETRA
Rdečeoka Tetra - Moenkausia Sanchtaefilomenae

NAVADNA CEBRICA

Cebrica - Brachydanio rerio

Navadna cebrica je nezahtevna in zelo priljubljena riba, ki se lahko pojavlja v leopard ali črtasti obliki. Odpornost, nenehna živahnost neizbirčnost pri hrani in zelo enostavno razmnoževanje so skupne značilnosti večine akvarijskih rib, ki jih poznamo kot cebre ali cebrice. Zaradi naštetih lastnosti so zlasti primerne za manj izkušene akvariste. Cebre so družabne ribe, ki živijo v jatah ali manjših skupinah.

Velikost: 5.5cm
Tempetatura: 22-27°C
Voda: 6-8pH, 6-18dH
Akvarij: 80l
Zadrževanje: vrh, sredina, živahna, jatna riba


KARDINALKA
Kardinalka - Tanichtys albonubes

Kardinalka je bila v akvaristiki znana kot "neonka revežev" v časih, ko so bile prave neonke še redke in drage. Je nezahtevna riba tako glede vode, kot prehranjevanja. Potrebuje relativno hladno vodo, saj so zanjo optimalne temperature okoli 20°C. Kardinalka je riba jate, ki ji najbolj prija gosto zaraščen akvarij s temno podlago. Če imamo v akvariju le nekaj primerkov so običajno bolj vodenih barv in precej plašne. Mlade kardinalke so precej izraziteje obarvane kot odrasle.
Razmnoževanje kardinalk je dokaj enostavno, saj odrasle ribe ne jedo iker ali mladic. Najlažje ribe razmnožimo v cca 15l akvariju pri rahlo povišani temperaturi (23°C), kamor damo 4-6 samic (bolj okrogle) in 2-3 samce (bolj vitki). Med drstitvijo samica dnevno odloži do 10 iker, ki se razvijejo v dveh dneh. Mladice, ki plavajo pod gladino polovimo in prestavimo v ločen akvarij predvsem zaradi intenzivnega hranjenja. Lahko pa jih pustimo in zavarujemo z obilico plavajočih rastlin.
Domovina kardinalk je Kitajska.

Velikost: 4cm
Temperatura: 17-22°C
Voda: nad 7pH, nad 10dH
Akvarij: 40l
Zadrževanje: povsod


SKALARKA
Skalarka - Pterophyllum scalare

Skalarka je miroljuben ostrižnik. Ni primerna za gojenje skupaj z majhnimi ribami. Živi v porečju Amazonke in potrebuje mehko do srednje trdo, rahlo kislo vodo temperature okrog 25-28 °C. Je vsejedec. Potrebuje precej velik akvarij, vsaj 100l, če ne več (visok najmanj 55cm), bogato opremljen z rastlinjem (suličarke in valisnerije) , na dnu pa naj bo temen pesek. Akvarij mora imeti dobro filtracijo vode. V akvariju jih imejmo v parih. Spol se ne loči na (naše) oko. Jatna riba, med drstjo pa se grupirajo pari , ki so zelo teritorialni . Par ikre odlaga na očiščen list kakšne širokolistne rastline. Dobri starši imajo še nagon po čuvanju mladic. Mnoge umetne pasme so precej degenerirane, tako po obliki telesa, zdravju, kot po obnašanju. Podobna bolj divja vrsta visokoplavutna listarka (Pterophyllum altum) je veliko bolj zahtevna, še posebej za razmnoževanje.

Velikost: 15cm
Temperatura: 24-28°C
Voda: pH= 5.5-7.0 ; mehka do srednje mehka 10°dGH
Akvarij: 120l, visok min. 50 cm
Zadrževanje: povsod


DISKUS
Diskus - Symphysodon aquifasciata

Diskusi ljubijo zelo mehko vodo 3-5 dH s kislostjo med 5.5 in 6 pH, zato moramo uporabljati močne šotne filtre. So tudi precej izbirčni glede hrane saj jim najbolj tekne živa hrana.

Velikost: do 18cm
Tempetatura: 28 - 30°C
Voda: 5 - 7 pH, 4-10dH
Akvarij: min. 200l, visok min. 50cm
Zadrževanje: sredina

Obiskovalec št. 1774971, od 18.03.2004, danes smo 25.4.2024, 12:44:53, vaš IP naslov: 3.137.178.133, ©2007 Roman Gril
spletno gostovanje na spletne strežniku v Sloveniji | lektoriranje diplomskega dela | Spletna trgovina z hrano, opremo, zdravili za pse, muce, ptice ...