kontakt (pošlji eMail)
Recipe meseca - podatek 40
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?







predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 

3/2/2006
Ukinitev rubrike "Recipe meseca"
objavil: rg
Število ogledov: 3784
ZADNJI RECIPE MESECA


Po dvaindvajsetih objavljenih recipejih za diskuse, se odločam ukiniti to rubriko, ker smatram, da je v rubriki podanih dovolj recipejev za naše ljubljence, vse ostalo je le še iznajdljivost, poučenost in domišlija gojitelja.

Še posebej bi vas opozoril, da v recipejih ne uporabljate govejega, puranjega srca ampak vedno posežete po odlično prebavljivem ribjem mesu, školjkah, mehkužcih ali rakih, ter pri tem upoštevate prehranjevalne navade diskusov v naravi.

O tem si preberite tudi članke v rubriki "Ali ste vedeli". Recipeje raje uporabljajte le v nedekoriranih akvarijih, kjer boste tudi lažje poskrbeli za higieno.




Slika 032266Slika 033919Slika 034767Slika 03584


Diskus v naravi zaužije občasno samo ribje meso in meso rakov in rakcev. V naravi tako predstavlja diskusom naravni vir hrane tudi rdeča neonka (cheirodon axelrodi), v nekaterih primerih pa so raziskovalci ugotovili, da se diskus pogosto hrani tudi z algami, rastlinami in celo bakteriami. Tudi moja ugotovitev, da jim odgovarjajo cianobakterije, ki so se mi slučajno pojavile v enem od akvarijev z mladimi diskusi, je identična saj so mladiči pospravili doberšen del cianobakterij, ki so se naselile na akvarijsko steklo in dno. V naravi se diskusi prav tako ne odrečejo, larvam različnih insektov ter kopnim žuželkam, ki padejo v vodo ter različnim vrstam črvov in črvičkom.

Slika 045399Slika 046189Slika 047766Slika 048860

Verjamem, da je bil v času, ko so se diskusi v zelo majhnem številu pred mnogimi leti začeli pojavljati v Sloveniji recipe z govejim srcem ena izmed redkih hran, ki so jo gojitelji lahko ponudili svojim diskusom, vendar v današnjem času, ko je na tržišču ogromna paleta tako kvalitetne in raznolike hrane, sem globoko prepričan, da je hranjenje z govejim in puranjim srcem neprimerno in nezdravo, ter v veliko primerih lahko tudi pogubno.

Ob upoštevanju, da se lahko diskusom ponudi veliko vrst liofilizirane hrane, zamrznjenih belih, rdečih in črnih ličink ter zamrznjene artemie, lahko mirne duše opustimo misel na pripravo recipeja s surovim govejim in puranjim mesom. Prav tako je zelo dobro posebej za potrebe diskusov pripravljena granulirana hrana Tetra diskus hauptfuter, ki jo hranijo diskusom domala po celem svetu in je med granuliranimi hranami zagotovo številka ena in močno prednjači pred ostalimi konkurenčnimi granulati.

Slika 059877Slika 05611



In še za konec. Če želimo svojim diskusom najboljše jih hranimo z recipeji, ki vsebujejo ribje, rakovo ali meso školjk, in obveznim raslinskim ter algnim deležem, saj bomo njihovo dobro počutje in odpornost dosegli le z raznolikostjo v prehrani. Ponudimo jim larve, črve, rakce v suhi ali zamrznjeni, občasno tudi v živi obliki saj bo to poleg kvalitetne vode in prostora največ kar lahko storimo zanje.

Saj pa jih tudi gojimo z namenom, da bi se dobro počutili oni in mi.


Roman Gril






 
Obiskovalec št. 1774742, od 18.03.2004, danes smo 24.4.2024, 16:13:29, vaš IP naslov: 18.116.42.208, ©2007 Roman Gril
izdelava spletnih strani sloHOST | lektoriranje diplom in seminarskih nalog