kontakt (pošlji eMail)
Ali ste vedeli - podatek 27
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?







predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 

5/17/2006
Zacuknjen diskus
objavil: rg
Število ogledov: 848
"ZACUKNJEN DISKUS"

Zgodba o diskusih gospe Mary Ellen Sweeney.

Heckel


Na velikost diskusa ekstremno vpliva njegovo zdravstveno stanje in kondicija, predvsem v rastni dobi. Veliko ljudi začne z nabavo mladih diskusov in strah jih je, da v rastni dobi lahko utrpijo pomanjkanje v kvaliteti gojenja in zdravja ter, da ne bodo zrastli do fantazijsko velikih dimenzij in idealne paritvene dozorelosti. Jaz ne mislim tako.

Zdrav diskus kakršne koli velikost je morebiti dosegel, je dragocenost in dokaz ljubeče skrbi zanj. Govori o veliki vztrajnosti njegovega gojitelja. "Nekaj mojih najljubših rib je bilo zacuknjenih. Reševala sem jih zato, ker so mi bile tako pri srcu, obsojene pa na pogubo. Ena od teh je samica Alenquer, ki je pretrpela vse od možnih boleznih, ki jih lahko dobi diskus. Preživela je več mesecev v karanteni - zdravilišču, ampak ko sem jo vrnila nazaj, je bila ponovno najboljša v smislu drstitve in skrbi za mlade, najbolj vdana mama, kar sem jih kdaj imela čast spoznati. Njena legla niso bila ne vem kako velika. Največ do 50 otrok, ampak njena pozornost do njih je bila neverjetna."

"Ja, to je bila riba, ki je ne bom pozabila. Mnogo veliko večjih, zagotovo lepših rib, ki jih poznam so bile ikro-jedci, ženo-tepci in popolni odpadniki, ki niso legli ali oplajali iker, ne glede na vse možne trike, ki jih poznam."

"Na koncu naj povem, da je velikost diskusa delno odvisna od genov, delno od oslabitve od dolgotrajnih bolezni in slabih pogojev gojenja. Če je vaša riba velikan v akvariju potem vam čestitam. Našli ste ribo ki ima dobre gene velikosti in je bila gojena na način, ki omogoča popolno rast. Če je vaša riba manjša ampak vseeno zdrava in uspešna vam prav tako čestitam. Imate dobrega diskusa v katerega ste vložili veliko časa in energije. Ampak nekega dne, če boste želeli, si boste lahko poiskali diskusa z geni, ki podpirajo večjo telesno maso…"

Mary Ellen Sweeney


 
Obiskovalec št. 1775277, od 18.03.2004, danes smo 26.4.2024, 6:53:35, vaš IP naslov: 13.58.151.231, ©2007 Roman Gril
izdelava spletnih strani sloHOST | lektoriranje diplom in seminarskih nalog