kontakt (pošlji eMail)
Ali ste vedeli - podatek 43
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?







predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 

7/18/2008
Nova vrsta diskusa Symphysodon tarzoo
objavil: rg
Število ogledov: 415
Novi diskus z imenom Symphysodon tarzoo


Članek, izhaja iz leta 2006 in govori o najdeni tretji vrsti diskusa. Symphysodon discus in S. aequifasciatus se je pridružil S. tarzoo.

tarzoo S. tarzoo

http://www.cichlidae.com/gallery/varieties.php?id=281


Diskus, ki je bil najden v zahodni amazonski regiji je izrazita vrsta, ki ji je bilo dodano staro znanstveno ime.

Znanstveniki iz švedskega muzeja Swedish Museum of Natural History in Inštitut Nacional de Pesquisas da Amazonia (INPA), so mu dodelili ime Symphysodon tarzoo.

Symphysodon aequifasciatus in Symphysodon discus

Za ti dve vrsti diskusa je bilo ugotovljeno, da nimata značilnih genetskih razlik, domneva pa se, da sta zelo sorodni ali posamično spremenljivi vrsti.

Presenetljivo, pišejo Ready, Kullander in Ferreira v Journal of Fish Biology, da DNA ne pokaže razlike med dvema zgodovinsko opisanih vrstah Symphysodon discus in Symphysodon aequifasciatus, toda kaže, da ne klinične variacije obstajajo v poreklih najdenih v zahodni Amazoniji. Ta forma je prepoznana kot razločna vrsta, Symphysodon tarzoo.

To poreklo je skladno z barvnimi formami, ki so izrazite pri drugih Symphysodon poreklih. Ta forma je parapatrično* razdeljena in je prepoznana kot izrazita vrsta, Symphysodon tarzoo.
*parapatrična speciacija - je postopno nastajanje novih vrst na področjih, kjer se prekrivajo različne populacije in so v tej coni v neprestanem genetskem kontaktu.
Parapatričen = soseden, vendar ne prekrivajoč se

Raziskovanja so bila narejena s študijami barvnih vzorcev, morfologijo in mitohondijski DNA na velikem številu Symphysodon-ov zbranih na področju celotne Amazonke.

Poprejšnje delo na rodu Symphysodon je bila je bilo zmotno zaradi premajhnega števila uporabljenih primerkov in je podalo negotovost okrog tega rodu.

Omenjena študija je najbolj obsežno delo na rodu, objavljenem do sedaj.

Symphysodon tarzoo

Symphysodon tarzoo se razlikuje v obarvanosti od ostalih diskus vrst s prisotnostjo rdečih pik na analni plavuti in telesu z različnim mitohondrijskim* poreklom.

*Mitohondrij je membranska struktura (struktura obdana z dvema biološkima membranama) oziroma kompartment evcite, ki služi celičnemu dihanju.

Sestavni deli mitohondrija so:
  • zunanja membrana
  • notranja membrana (je nagubana in posledično ima večjo površino)
  • matriks (v tem delu so v plazmi matriksa procitske (krožne) molekule DNK in procitski ribosomi)

Prve primerke je identificiral Lyons v 1959 letu, ki je omenil rdeče pike na analni plavuti in telesu. Toda opis je baziral na akvarijskih primerkih v Leticiji in Kolumbiji, zahodno od Rio Negra, predstavnik primerka pa ni bil ohranjenm. Tako vrstno ime ni bilo sprejeto in riba je bila uvrščena v sinonim.

Rdeče pike na analni plavuti in po telesu razlikujejo S. tarzoo od vseh ostalih Symphysodon vrst. Kullander verjame da je ime tarzoo veljavno pod International Code of Zoological Nomenclature, toda omenja nekaj nomenklaturnih problemov.

Ker so nomenklaturni in taxonomski problemi s Symphysodon novim tipom je S. tarzoo označen takole: INPA 25960 iz Brazilije, Vzh. Amazonka, Rio Jutai. 1998, SO Kullander in EFJG Ferreira. Odrasel samec velikosti 132.4 mm SL ima naslednje merske podatke: Hrbtna plavut, X.30; analna plavut, XIII.31; vretenca, 14 trebušnih, 17 repnih; luske, 58 v vrsti, E1, 20 v sprednji stranski liniji, 14 v zadnji stranski liniji.

Rdeče pike na analni plavuti in na telesu razlikujejo S. tarzoo od vseh ostalih vrst Symphysodon.

Roman Gril

 
Obiskovalec št. 1775503, od 18.03.2004, danes smo 26.4.2024, 14:23:50, vaš IP naslov: 3.144.143.31, ©2007 Roman Gril
izdelava spletnih strani sloHOST | lektoriranje diplom in seminarskih nalog