kontakt (pošlji eMail)
Ali ste vedeli - podatek 44
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?







predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 

7/21/2008
Prehrana diskusov
objavil: rg
Število ogledov: 490
DISKUSI IN PREHRANA

Habitat diskusov se nahaja v vodah Južne Amerike, Brazilije in Peruja. Za diskuse bi po načinu hranjenja lahko rekli, da se "pasejo" in v naravi konstantno iščejo hrano. Diskusi so visoki in stisnjene oblike. Njihov vzdušni mehur je lociran na vrhu želodca. Imajo majhen želodec in kratek prebavni trakt. S tako majhnim želodcem lahko zadrži diskus v telesu le majhno količino hrane. Prav zaradi tega, lahko nastane zaradi prekomernega hranjenja diskusov težava. Že najmanjše zaprtje (ali zapeka), lahko povzroči napihnjenost in pogin.

Dieta za diskuse mora biti raznolika in vsebovati hranilne vrednosti, ki jih diskus potrebuje za preživetje. Zato se priporoča za hranjenje diskusov naslednje:


Odrasli diskusi naj se hranijo dvakrat dnevno, mladiče pa je potrebno v manjših količinah hraniti tudi 3-6x in več. Ponuditi jim je potrebno bele črvičke - enhitreje dvakrat tedensko.

enhitreji big boxEnhitreji - beli črvički

Lahko se vzredijo v večjih količinah in kasneje hranijo v zamrzovalniku, če je potrebno.

Priporočajo se tudi ličinke rdečih trzač, ki so lahko zamrznjene, bolj varne pa seveda suhe (liofilizirane ang. FD freeze dried), ...

bloodwormRdeče ličinke trzač

...plankton (nahaja se v DISKUS ALGAE granulatu, ki vsebuje še 5 različnih vrst alg), poseben recipe Emerald Entree, Mysis rakce, in bele ličinke komarjev. Nekateri vzreditelji priporočajo hrano Emeralt entree, ki je sicer pripravljena za morske ribe, vendar je izredno primerna kot dodatek sladkovodnim ribam. Vsebuje omega 3 maščobne kisline kot so EPA in DHA, ki preverjeno pomembno prispevajo k optimalni rasti in preventivi proti boleznim.

P2200026Diskus Algae granulat

Diskusi pojedo v naravi veliko modro zelenih alg. Spirulina je prav tako modro zelena alga, ki se že vrsto let uporablja v akvaristične namene (lističi spirulina) in vsebuje poseben protein imenovan fikocianin*, ki ga ne vsebuje nobena druga alga ali druga kopenska rastlina. Japonski znanstveniki so celo mnenja, da fikocianin (ang: Phycocyanin) izboljšuje funkcijo ledvic in jeter. Japonski ribji farmerji extenzivni uporabi spiruline pripisujejo zelo pozitiven efekt na njihovih ribah.

Slike 116496Spirulina luske

Ob dejstvu, da diskus potrebuje izredno kvaliteno in neosnaženo vodo, hranimo diskuse le toliko kot pojedo v približno 5 minutah. Ker se, kot smo že omenili, "pasejo", jedo počasneje kot druge ribe, zato potrebujejo nekaj več časa, da se najedo do sitega. Nekateri gojitelji prakticirajo, da diskuse pustijo brez hrane dva dni, saj s tem diskus izloči iz telesa vse toksine. Nekateri gojitelji so celo prepričani, da je potrebno diskuse pustiti brez hrane celo dva tedna, kar še vedno ni škodljivo. Seveda jih ne bomo izstradali do konca, vendar kakšen dan ali dva brez hrane je zelo priporočljiv post. V vsakem primeru pa je za odraslega diskusa bolj primerno podhranjenje kot prekomerno hranjenje.

MosquitoLarvawhitebele larveBela larva komarja

Diskuse zaradi varnosti pred paraziti in bakterijami, ki jih delno vsebujejo nekatere zamrznjene hrane, hranimo z zamrznjeno hrano le dva do trikrtat tedensko. Zaradi njihove zahtevnosti po različnih vrstah hrane jim je dnevno najbolje ponuditi zelo kvalitetno pa vendar najbolj varno hrano v liofilizirani obliki, kot so artemia, vodne bolhe, postranice, krill, larve, tubifex pa tudi luske artemia in spirulina, kot obvezen dodatek.

1 MysisMysis

Če bo diskusu nudena primerna hrana bo tudi primerno uspeval v akvarijski posodi. Ker je diskus riba, ki živi dolgo časa, bo akvarist ob njegovi lepoti lahko užival tudi 10 ali 12 let.

Roman Gril


*Fikocianin je moder pigment v fotosintetskih membranah, ki predstavlja do 20 % beljakovin pri cianobakterijah. Fikocianin učinkuje antioksidantsko in protivnetno.








 
Obiskovalec št. 1775167, od 18.03.2004, danes smo 26.4.2024, 2:44:47, vaš IP naslov: 18.219.28.179, ©2007 Roman Gril
izdelava spletnih strani sloHOST | lektoriranje diplom in seminarskih nalog