kontakt (pošlji eMail)
Ali ste vedeli - podatek 48
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 

2/6/2009
Avtomatska menjava vode...
objavil: rg
Število ogledov: 318
SISTEM POPOLNOMA AVTOMATIZIRANE MENJAVE VODE


Če smo pripravljeni v filtracijo vložiti malce več dela in sredstev, si lahko uredimo tudi popolnoma avtomatsko menjavo vode za en ali cel box akvarijev. Načrt za izdelavo izgleda takole:


Filtter za boxShema avtomatske menjave vode za tri akvarije


Pod akvarijem ali več akvariji si uredimo prekatni filter imenovan tudi sump. Le ta je sestavljen iz štirih prekatov. Prvi prekat z leve je povezan s kanalizacijo, v drugem usedalnem je manjša črpalka vezana na časovno uro in dotok vode iz akvarijev, v tretjem prekatu je filtrirni material in v četrtem glavna, močnejša potopna črpalka, ki potiska vodo iz filtra nazaj v akvarije.

V akvarije je skozi izvrtino na dnu zmontirana odtočna cev, ki sega približno do želene višine gladine vode v akvariju. Da v omenjene iztočne cevi ne potegne rib, je lahko omenjena cev zagrajena s škatlasto strukturo z večjimi odprtinami zaščitenimi z mrežico oz. rešetko. Znotraj škatlaste obrobe mora biti vstavljen razpršilec, da mulj ki bi se sicer usedal na dno škatlaste strukture, dvigne in ga odplakne v odtočno cev.

Glavna črpalka mora biti precej močna in mora imeti možnost regulacije, da si lahko moč potiskanja tudi primerno nastavimo. Kolikor vode glavna črpalka potisne v akvarije, toliko jo tudi steče čez odtočne cevi nazaj v usedalni prekat filtra, preko filtrirnega materiala in nazaj v prekat z glavno črpalko.

V drugem prekatu gledano z leve strani je nameščena manjša potopna črpalka, ki je vezana na časovno uro in črpa vodo iz filtra direktno v prvi prekat, ki je vezan s kanalizacijo. Čas vklopa te črpalke moramo nastaviti s poskušanjem na toliko časa, da nam iz sistema iztoči količino vode, ki jo naenkrat želimo menjati.

V skrajno desni prekat je speljana vodovodna napeljava vezana na plovec, ali napeljava povezana s sodom v katerem skladiščimo pripravljeno vodo. Ko potopna črpalka vezana na časovno uro prične prečrpavati vodo iz filtra v odtok prične nivo vode v filtru padati in ko pride do določene točke, plovec odpre ventil za dotok sveže oz. pripravljene vode. Ko je nivo vode spet normalen, plovec ponovno zapre ventil dovodne cevi.

Glede na nastavitev časovne ure, si lahko na ta način nastavimo poljubno število in količino menjav vode. Če imamo na dotoku vode v filter, ki je povezan na plovec, montiran elektromagnetni ventil, lahko le ta, vklopi tretjo črpalko, ki jo uporabljamo za prečrpavanje pripravljene vode iz soda ali drugega zbiralnika vode v filter.

Odtočne cevi morajo imeti zaradi sistema prostega pada tudi pomožno odzračevalno cev, ki mora segati višje od nivoja akvrijev, zato, da voda neovirano in bolj gladko steče po odtočni cevi.

Ker lahko pri delovanju omenjenega sistema pride tudi do okvare ali izpada električne energije, je sistem zavarovan. V primeru da se pokvari sistem dotoka vode na plovec in voda neprestano teče v filer, omogoči bypas vstavljen med skrajno desni in prekat s filtrirnim materialom, da voda v skrajni sili steče čez stranico skrajno levega prekata v kanalizacijo.

V primeru izpada električne energije se ustavi glavna potopna črpalka, kar pomeni, da bo nazaj v filter stekla le voda, ki je bila v tistem trenutku nad odtočnimi cevmi. Torej minimalno, le toliko kolikor je glavna črpalka zadnji trenutek pred izpadom uspela še potisniti v akvarij. Filter na skici pa ima za takšno minimalno količino še nekaj rezerve v vseh treh prekatih z desne, če pa še to ne bi bilo dovolj pa lahko voda še vedno steče čez rob skrajno levega prekata in v kanalizacijo.

Akvariji prav tako ne morejo ostati brez vode, saj so odtočne cevi locirane čisto pod vrh akvarija.

V povezavi s skranjo levim prekatom filtra, ki je povezan s kanalizacijo, si lahko zmontiramo debelejšo cev, ki jo lahko uporabimo za odtok pri sifoniranju (sesanju) akvarijskega peska.

In medtem ko se tri tedne sončimo na Bahamih ali smo na pustolovskem potovanju ob Amazonki, se nam v domačem akvariju sama od sebe menja petina vode dvakrat dnevno. Ribe nam bodo hvaležne, mi pa zadovoljni.Roman Gril

Za morebitna dodatna pojasnila, vprašanja ali izboljšave sistema me lahko kontaktirate na diskus@triera.net

 
Obiskovalec št. 1450378, od 18.03.2004, danes smo 11.7.2020, 6:26:43, vaš IP naslov: 3.236.59.63, ©2007 Roman Gril
izdelava spletnih strani sloHOST | lektoriranje diplom in seminarskih nalog