kontakt (pošlji eMail)
Ali ste vedeli - podatek 75
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?







predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 

9/7/2014
Naravne in vzgojene vrste diskusov
objavil: rg
Število ogledov: 1290
Različni tipi in vrste diskusov


V osnovi poznamo štiri vrste naravnih divjih diskusov, ki so jih raziskovalci ihtiologi našli v njihovih naravnih habitatih Amazonskega porečja. Obstaja tudi diskusija o imenovanju še ene vrste diskusov Symphysodon tarzoo.

Štiri naravne vrste diskusov so prikazane na prvih štirih fotografijah. Ostale sorte so rezultat selektivne vzreje ter naravnih in genetskih mutacij, ki so prinesle na stotine variacij oblik, obarvanosti in vzorcev diskusov.

NARAVNE - DIVJE VRSTE DISKUSOV:

Heckel Discus Symphysodon Discus
Heklovega diskusa najdemo v Braziliji v reki Rio Negro. Ta diskus ima poudarjeno peto plašnico. Malo manj sta poudarjeni tudi prva (čez oči) in deveta (na korenu repa). Poznamo tako modre kot rdeče različice te vrste. Ime je dobil po ihtiologu Johannu Jacobu Heckelu in je najzahtevnejši diskus za gojenje v ujetništvu, saj potrebuje izredno mehko vodo z zelo nizkim pH-jem ter nekoliko toplejšo vodo, kot ostali dve vrsti. Poznamo dve podvrsti in sicer Blue Head Symphysodon Discus Discus - ki ima modrikasto glavo in Symphysodon Discus Willischwartzi.

discus-heckel-L Heckel Discus (Heklov diskus)

Brown Discus Symphysodon Aequifasciatus Axelrodi
Rjavega diskusa najdemo na izlivu Amazonke v ocean pri kraju Belem in v Rio Urubu. Ta riba je od divjih diskusov najbolj primerna za gojenje v akvarijih. Ima prijetno rjavo barvo telesa, ki variira od rumenorjave do rdečerjave s pogostim modro rdečkastim črtastim vzorcem na plavutih in tudi glavi.

discus-brown-LBrown Discus (Rjavi diskus)

Green Discus Symphysodon Aequifasciatus Aequifasciatus
Zeleni diskus je pogosto najden v jezeru Tefe, Coari, Nanay in v Japura regiji perujske in brazilske Amazonke. Ta diskus ima na sebi široko paleto barv, ki variirajo vse od rumenozelene, olivnozelene, svetlozelene do svetlo rjavozelene. Mnogi imajo zelene, turkizne ali modrikaste proge (poznani kot Royal green) in rdeče pike na boku.

discus-green-LGreen Discus (Zeleni diskus)

Blue Discus Symphysodon Aequifasciatus Haraldi
Modri diskus se nahaja pri Manausu, v reki Purus in Manacapuri v Braziliji kot tudi pri Leticiji na meji s Perujem. Ta diskus ima modro obarvano telo in plavuti. So podobni rjavemu vendar močneje modro obarvani. Po celem telesu in plavutih ima modre črte in proge Royal blu diskus.

discus-blue-LBlue Discus (Modri diskus)


VZGOJENE VARIACIJE DISKUSOV:

Blue Turquoise Discus
Ta zelo lep moder diskus je ponavadi moder v celoti z rdečimi vzorci po telesu, ki segajo tudi na hrbtno in analno plavut in škržne poklopce. Največ jih prihaja iz ZDA, kjer jih je vzgojil rejec Jack Wattley, s križanjem divjih in vzgojenih modrih in zelenih diskusov. Poznane so "high bodied", "solid blue", "red striated", in "high finned" varietete modrega turkiza.

discus-blueturquoise-LBlu turkiz

Red Turquoise Discus
Ta rdeč diskus ima turkizne proge, ki tečejo horizontalno od glave čez telo do repa. Poznamo mnoge varietete te sorte. Nekateri imajo rumenkasto telo s turkiznimi ali rdečimi progami. Tisti, ki so križani z red spotted green diskusom imajo pretrgane vzorce prog na bokih. Mnogi od teh prihajajo od nemškega vzreditelja Dr. Edward Schmidt-Focke-a.

discus-redturquoise-LRed turkiz

Pigeon Blood Discus
Diskus "golobja kri" je običajno kremno rumene do oranžne barve na svetlejši podlagi s svetlo rdečimi očmi. Praviloma je rep pri Pigeon blood diskusu črn. Nekatere varietete tega diskusa imajo več ali manj barvnih žil (prog ali vzorcev), črnega pigmenta (pik) ali kremaste barve telesa. To sorto je razvil na Tajskem leta 1991, Kitti Phanaitthi z mutacijo. Običajno gojenje teh diskusov pri močni, še posebej naravni sončni svetlobi pripomore k zmanjašanju črne pigmentacije.

discus-pigeon-LPigeon blood (izgov. Piđn blad)

Blue Diamond Discus
Okrog leta 1990 je nekaj rejcev diskusov iz Malezije (Kheng Huat, Hock, Phang Teck Beng, in Lee Koon Yen) in Hong Konga (Sunny Lo Wing Yat) ugotovilo, da nekaj njihovih modrih turkizov izstopa v barvi. Ko so ti primerki odrasli niso imeli običajnih prog in vzorcev, značilnih za blu turkiz diskuse ampak so bili svetlo modri po celotnem telesu. Prav tako niso imeli izraženih plašnic (Cobalti in Blu turkizi jih namreč imajo). Kvalitetni Blu diamond diskusi so enakomerno svetlo modro obarvani po celotnem telesu v kombinaciji z rdečimi očmi. Nekateri modri diamanti imajo tudi svetlo rumene obarvane repne plavuti in so nekoliko manjših okvirjev.

discus-bluediamond-LModri diamant

Leopard Skin Discus
Z razliko od ostalih vzgojenih diskusov je Leopard skin diskus rezultat selektivnega križanja med dvema tipoma divjih red spotted diskusov iz različnih regij Amazonije in ne genetske mutacije. To sta izvedla rejca iz Hong Konga Sunny Lo Wing-Yat in Rocky Ng v osmih letih selekcije. Na trgu sta ga predstavila leta 1993. Variacije Leopard skin diskusa se razlikujejo po velikosti rdečih pik, nekateri imajo rdeče obročke (rings), drugi pike in obročke, pa tudi obročke v obročkih in podobno.

discus-leopardskin-LLeopard skin

Snakeskin Discus
V letu 1994 sta rejca iz Malezije Ronnie Teoh in Ah Liang, podobno kot rejci iz ostalih delov sveta ugotovila, da imata nekaj diskusov s 14-imi in ne 9-imi plašnicami, kot je to običajno. V nasprotju z običajnimi diskusi so ti imeli mnogo bolj droben in fin vzorec črt in prog. Te ribe so križali z drugimi sortami in pri tem kasneje dobili diskuse poznane pod imeni: blue snakeskin, red snakeskin, pigeon snakeskin, solid snakeskin, red spotted, golden snakeskin in abino snakeskin.

discus-bluesnakeskin-LSnake skin

Leopard Snakeskin Discus
V sredini devetdesetih let je mnogo rejcev križalo Snakeskin diskuse z mnogimi drugimi sortami diskusov. Malezijski rejec Teoh Beng Chye je s Snake skin diskusom uspešno križal Leopard skin diskusa in pri tem vzgojil Leopard snake skin diskusa. Predstavil ga je v letu 1997. Leopard snake skin je običajno zelo visoko popularen med vzgojenimi sortami diskusov. Variacije vključujejo velikost pik, pik na škržnih poklopcih, vzorca na obrazu. Nekateri imajo zlato osnovno barvo.

discus-leopardsnake-LLeopard snake skin

Snow White Discus
Ena od najzgodnejših informacij o snežno belem diskusu je prišla od Roberta China iz Malezije v letu 1995. Ko je nabavil več divjih Rjavih diskusov za razmnoževanje, je ugotovil, da nekateri mladiči pri enem od naravnih parov izstopajo. Ko so odrasli so bili brezbarvni vključno z očmi. Skoraj neverjetno, prihaja ta sorta iz Rjavih naravnih diskusov in ne iz različice Ghost. Kasneje je bila razvita še variacija z rdečimi očmi s križanjem Snow white s Solid red diskusom.

discus-snowwhite-LSnežno beli

Golden diskus
Originalni Golden diskus je rezulat razmnoževanja Rjavega diskusa, rejca iz Malezije Kim Keng How-a. Zanimivo je, da na Kitajskem pomeni "Kim" oznaka za zlato. Odrasli primerki imajo zlato osnovno barvo ter bele črte, ki lahko prekrivajo sprednjo polovico telesa ter rdeče oči. Kasnejša vrzeja je prinesla različice z manj bele barve in vzorcev. Golden diskusa pogosto križajo s Pigeon blood diskusi, s čimer dosežejo manjšo črno pigmentacijo in odpravijo črne plavuti na pigeonih. Pri pravih Golden diskusih običajno malce izstopa barva repne in prsnih plavuti ki so lahko rdečkaste.

discus-golden-LGolden diskus

San Merah Discus
V letu 1992 je singapurski rejec See Chow San (Ah San) pričel s križanjem divjega Ica Brown diskusa, ki je rdeče rjave barve s poudarjeno peto plašnico, podobno kot pri Heckel-u. Beseda "Merah" namreč pomeni "Rdeč" v Malajščini. Njegov cilj je bil kreirati sorto enakomerno rdeče barve brez črt in vzorcev po telesu. Dve leti kasneje mu je iz linije vzrejnih diskusov uspelo "odstraniti" modro vzorčenje iz čelnega predela, po petih generacijah selekcije pa je uspel dobiti diskuse brez pokončnih plašnic. Kasneje je s križanjem še izboljšal in poudaril rdečo barvo te sorte.

discus-sanmerah-LSanmerah diskus

Albino Discus
Prvič je bil Albino diskus viden v letu 2000. Gre namreč za mutacijo divjega Alenquer diskusa. Pred tem so sicer rejci kreirali različne tipe albino diskusov, kot so: albino turquoise, albino blue diamonds, albino snakeskins, albino leopard snakeskins in podobni. Albinizem (tehnično Hipomelnizem ali Hipomelanoza) sicer pomeni hipopigmentacija kot prirojena motnja, karakterizirana kot pomanjkanje pigmenta melanin v očeh in koži. Večina oblik albinizma je rezultat biološke dednosti gensko recesivnih alelov dobljenih od obeh staršev.

discus-albino-LAlbino diskus


Lp; Roman Gril
Photos in this section are from the book, "Discus...as a hobby" by Jim Quarles
 
Obiskovalec št. 1775656, od 18.03.2004, danes smo 26.4.2024, 21:10:35, vaš IP naslov: 18.191.157.186, ©2007 Roman Gril
izdelava spletnih strani sloHOST | lektoriranje diplom in seminarskih nalog