kontakt (pošlji eMail)
predstavitev gojitelja diskusov - podatek 35
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?







predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 

2/22/2012
Gojitelj diskusov Miha
objavil: rg
Število ogledov: 2835
Gojitelj diskusov Miha


Miha je akvarist, ki je gojenje diskusov in drugih rib vzel zelo resno. Logistiko delovanja akvarija in menjavo vode si je uredil s pomočjo računalnika in avtomatike. Računalniško krmili osvetlitev, gretje, alarm in videonadzor akvarija. Avtomatsko pa ima urejeno menjavo vode. V to je vložil veliko svojega dela in energije, kar pa se mu večkrat obrestuje, saj z akvarijem skoraj nima dela. Tudi ko je z doma stvari potekajo gladko in utečeno, brez njegove prisotnosti. Tudi menjava vode.

V svojem bogato zasajenem in prijetno dekoriranem akvariju goji diskuse Leopard, Snake Skin, Red Turkiz, Pigeon Blood, skalarke in veliko jato rdečih neonk.

DSCF2021IMG 0742IMG 0733

Miha, ki je celoten sistem projektiral in izvedel sam, takole opisuje njegovo delovanje:

Ob 1:00 se izčrpa iz filtra 30 l vode. V filtru jo je med max. in min. dovoljeno višino nekje 50 l razlike. Ker je prekatni, se nivo pozna samo v zadnjem prekatu, kjer so črpalke, zato je ves filtrirni material vedno potopljen, ne glede na nivo vode v zadnjem prekatu. Izvedeno je tako, da so črpalke še vedno dovolj potopljene, ko se voda izčrpa.

Akvarij1

Ob 1:01 se črpanje prekine. Nivo vode v zadnjem prekatu je 5 cm čez črpalke.

Akvarij2

Ob 1:05 se vklopi črpalka (900l/h), ki prečrpa pripravljeno vodo iz zbiralnika nazaj v filter. Nivojsko stikalo jo odklopi, ko je vode dovolj, za normalno delovanje filtra.

Akvarij4

Ob 1:07 se črpalka za svežo vodo izklopi iz napajanja, tako da v primeru odpovedi nivojskega stikala, ne bi prišlo do poplave. Filter je poln nekje do polovice, če bi odpovedalo nivojsko stikalo bi se pač napolnil do vrha. V tem primeru bi bila poplava le, če zmanjka elektrike in bi voda stekla čez filter. Zato imam v filtru še eno nivojsko stikalo, ki mi ob višjem nivoju vode kot je običajno takoj priklopi črpalko za izčrpavanje. Črpalka je 12000l/h zato pogojev za poplavo ni...sploh razen če crkneta oba, ter zmanjka elektrike na enkrat (to bi bil pa konkreten namig, naj se že neham igrati z vodo:))

Ob 9:00 se dozira 5 ml Sera blackwatter(z mikro elementi ne gnojim več, ker je več hranjenja in ni potrebe) in pognoji z makro elementi

Akvarij5

Polnjenje zbiralnika:

Prvo stikalo na dnu vklopi osmozo, drugo na sredini osmozo izklopi in vklopi vodovodno vodo, tretje pa izklopi oboje, dokler prvo na dnu ne javi praznega zbiralnika. In postopek se ponavlja. Tik pod vrhom je četrto stikalo, ki v primeru odpovedi katerega od kolegov izklopi napajanje celega sistema. EM ventili so privzeto na off.

Akvarij3

Mihi želim ob diskusih in ostalih ribah še veliko ustvarjalnosti in inovativnosti v akvaristiki.




Roman Gril







 
Obiskovalec št. 1779742, od 18.03.2004, danes smo 8.5.2024, 7:5:50, vaš IP naslov: 3.133.86.172, ©2007 Roman Gril
izdelava spletnih strani sloHOST | lektoriranje diplom in seminarskih nalog