kontakt (pošlji eMail)
Diskus - html stran 1
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Diskus
Diskus
Amazonka
Geografski prostor
Sistematika
Naravni habitat
Diskusi in druge ribe

Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?







predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 
AMAZONKA

Amazonka je dolga med 6,259 in 6,712 km in ima na stotine pritokov in mrtvih rokavov. Glavna struga se začne ob združitvi andskih izvirnih pritokov Rio Ucayali in Maranon v Peruju, konča v kraju Belem ob izlivu v Atlantik, ki je tam širok 300 km. Za to porečje je značilno, da je najbogatejša sladkovodna ribja favna na svetu. Voda je mehka, skoraj brez kalcija, prevodnosti 8-70 mikrosiemesov; pH = med 3,7 - 7,8. Približno pol porečja amazonke s pritoki in jezeri najdemo v Braziliji, ostala polovica teče čez Gvajano, Venezuelo, Surinamo in francosko Gvajano, severno in vzhodno Kolumbijo, Peru, Ekvador in Bolivijo.

Brazilija295
Države po katerih teče Amazonka s pritoki

Amazonske vode se delijo v 3 osnovne tipe:

· kristalne vode (aqua clara - ph od 4,5 - 7,8)
· bele vode (aqua blanca - ph od 6,2 - 7,2)
· črne vode (aqua preta - ph od 3,7 - 4,7).



clear water998 Black water655 fish trap on edge of Amazon780

Pritoki s "kristalno, črno in belo vodo"

Najmehkejše so kristalne vode (Xingú in Tapajós), ki imajo višji delež mineralov in manj huminskih in fulvinskih kislin in so rumeno do olivno zelene barve. Bolj kisle so črne vode, ki so olivno do kavno rjave barve zaradi preperevanja pragozdnega listja in korenin; tu je voda kisla do pH 3,7. V njej primanjkuje tudi makro in mikro elementov. V njih ni vodnih rastlin in skoraj nič življenja, razen bakterij. Ribe iz teh voda, recimo z Rio Negra, živijo v pritokih ali bližnjih močvirjih, kjer se hranijo z žuželkami. V sami črni vodi ni niti komarjev; nasprotje temu so z minerali bogate motne bele vode kot je Rio Solimőes, kjer pa kar mrgoli rib in življenja, vključno z ličinkami komarjev. Bele vode so blage krem do svetlo rjave barve

Najbolj znane akvarijske ribe iz te družine so vrste neonk: navadna (Paracheirodon innesi), rdeča neonka (Cheirodon Axelrodi), črna (Hyphessobrycon herbertaxelrodi), zelena neonka (Hemigrammus hyanuary), pa tudi vrste teter, recimo cesarska (Nematobrycon palmeri), 3 vrste ognjenoglave tetre (v kristalni vodi Petitiella georgiae, v beli vodi Hemigrammus rhodostomus in v črni vodi Hemigrammus bleheri), vrste golšaric, drobnoustke, žalovalke, fantom tetre in druge.

paracheirodon935 Navadna neonka

axlerodi162 Rdeča neonka

črna802 Črna neonka

rdečeglava799 Rdečeglava tetra




Zelo številni so somi oklepničarji. Od številnih talnih vrst oklepnih somičev (corydoras) do velikih vrst pisanih oklepničarjev, ki se hranijo z algami in lesnimi koreninami, kot so Ancistrusi in Plecostomusi.
adolfoi94 Corydoras adolfoi

cory guapore227 Corydoras guapore

sterbai825 Corydoras sterbai

Ancistrus799 Ancistrus

hypostomus plecostomus621 Plekostomus

Diskusi so poleg skalark in pritlikavih ostrižnkov iz rodu Apistogramma (vodni pavlinček) najbolj znani ostrižniki iz Amazonke. Tako diskuse, kot skalarke je prvi znanstveno opisal dunajski ihtiolog Dr. Johann HECKEL v polovici 19. stoletja. Navadne neonke (paracheirodon innesi) iz Rio Ucayli - pritok Rio Putumayo in rdeče neonke iz pritokov Rio Negro (poleg Hecklovega diskusa živita tu še ostriž Uaru ura in visokoplavutna skalarka Ptreophyllum altum) so odkrili šele na začetku 20. stoletja.

altum923 Visokoplavutna skalarka

uaru166Uaru

 
 
Obiskovalec št. 1775360, od 18.03.2004, danes smo 26.4.2024, 9:15:39, vaš IP naslov: 18.191.195.110, ©2007 Roman Gril
spletno gostovanje na spletne strežniku | poceni lektoriranje vseh vrst besedil | Spletna trgovina za pse, muce, ptice, plazilce, ribe