kontakt (pošlji eMail)
Voda - html stran 2
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Voda
Voda
Testiranje
pH vode in kisanje
Mehanje
Nitriti

Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?







predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 
KISANJE VODE

Pri gojenju diskusov se skoraj vsak gojitelj sreča s težavo kisanja vode. Problem nastane predvsem zaradi tega, ker je voda v vodovodnih sistemih Slovenije izključno nevtralna do bazična kar pomeni, da ima Ph od 7 do 9. V omenjeni terminologiji med akvaristi pogosto prihaja do zmotnega tolmačenja kislosti. Povečevanje kislosti namreč ne pomeni višanje, ampak nižanje Ph vrednosti. Voda, ki reagira vse bolj kot kislina namreč dobiva vse nižji Ph.

Vodo lahko v akvarijske namene kisamo z dodatkom:

• šote (granulirana kisla šota)
• že pripravljenih sredstev (Ph minus ipd)
• hrastove skorje
• ogljikovega dioksida, ki v vodi tvori ogljikovo kislino,
• AmazoN ToniC - vrhunsko naravno sredstvo za kisanje vode amazonskih rib


Najenostavnejši način kisanja vode je dodajanje naravnega pripravka AMAZON TONIC, ki vsebuje naravne HUMINSKE, FULVINSKE in TANINSKE KISLINE (izvlečki treh vrst šote in hrastove skorje), ki zelo blagodejno vplivajo na življenje in paritveni nagon diskusov. Amazon Tonic tudi ne vsebuje škodljivih fosfatov kot večina podobnih pripravkov. Voda pri vsem tem ostane kristalno bistra in se ne obarva. Če pa nam je malce obarvana voda všeč pa vstavimo v filter minimalno količino šote, ki jo pred tem namestimo v sintetično vrečico ali žensko najlonko.

Brez Amazon Tonica si pravzaprav ne znam več predstavljati svoje akvaristične aktivnosti, saj pripravek enostavno dodajam vodi, ki jo skladiščim v sodih, da se postara, ali pa ga dodajam direktno v akvarij ob menjavi vode.

Amazon tonic525 Amazon Tonic za naravno kisanje vode za diskuse

Za gojenje diskusov je kisanja vode možno tudi z dodajanjem šote v filtru. Šota bo po treh dneh začela v vodo oddajati razne organske (huminske, taninske, fulvinske) kisline, ki blagodejno vplivajo na življenje diskusov v akvariju, hkrati bo vodo jantarno obarvala, prav tako kot je obarvana v naravnem biotopu diskusov. Prisotnost omenjenih kislin vpliva na paritveni nagon diskusov in ima vlogo pri preprečevanju plesni (Saprolegnia) predvsem na ikrah in v inkubacijskem času.


šota894


Granulirana akvarijska šota



Tudi hrastova skorja je primerna za naravno kisanje vode, saj vsebuje tanin. Neonesnaženo skorjo dalj časa kuhamo v posodi da spusti barvo. To tekočino razredčimo z vodo, ki jo uporabljamo za pripravo akvarijske vode in zmerimo Ph. Opravimo več meritev različnih koncentracij taninske in navadne vode, tako da na koncu pridemo do koncentracije, ki je primerna za naš akvarij. Kisanje vode s tako pripravljeno taninsko tekočino je potrebno izvajati postopno in raje zunaj akvarija, zaradi nevarnosti rapidnega padca Ph vrednosti, ki je za ribe lahko usoden. Prav takšen postopek lahko opravimo tudi s šoto.




Obiskovalec št. 1775548, od 18.03.2004, danes smo 26.4.2024, 16:16:24, vaš IP naslov: 3.131.13.194, ©2007 Roman Gril
Spletno gostovanje sloHOST | lektoriranje diplomskh nalog | spletna trgovina zoo in vrt ŽAKI