kontakt (pošlji eMail)
Voda - html stran 3
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Voda
Voda
Testiranje
pH vode in kisanje
Mehèanje
Nitriti

Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?







predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 
MEHÄŒANJE VODE

Za gojitelja diskusov je najboljÅ¡e, da mu voda primerne trdote priteÄe iz pipe, kar je za mnoge neuresniÄljivo. Z mehko vodo v pipi se lahko pohvalimo le gojitelji na podroÄju Pohorja (Lovrenc na Pohorju, Ribnica na Pohorju, Oplotnica, Slov. Bistrica…) in pod njim ter Å¡e nekaterih krajih po Sloveniji. Ker je voda v veÄini slovenskih krajev srednje trda si je potrebno vodo priskrbeti v naravi. Ker je veÄkraten transport za nekatere gojitelje nesprejemljiv ali celo nemogoÄ, obstajajo razliÄni naÄini kako trdo vodo omehÄati. V praksi se je za mehÄanje vode uveljavila:

• Reverzna (povratna) osmoza, ki deluje na principu filtriranja vode skozi polpropustne membrane.

• Ionski izmenjevalci, delujejo na principu mehÄanja z ionskimi smolami.

• Filtriranje s Å¡oto, ki nase veže doloÄene karbonate in vodo omehÄa.

• Amazon Tonik, z raztapljanjem karbonatov v vodi.

• Zbiranje deževnice, ki pa je lahko zaradi onesnaženosti vprašljivo

JBL osmose13


MehÄanje s povratno osmozo poteka poÄasi, pri tem pa nastaja tudi trda »odpadna voda«, ki jo uporabimo za zalivanje ali jo zlijemo stran, kar predstavlja stroÅ¡ek in neracionalnost. ÄŒe mehÄamo vodo s povratno osmozo je potrebno membrane po doloÄenem Äasu in po navodilu proizvajalca zamenjati, saj v nasprotnem primeru veÄ ne opravlja svoje naloge. Voda pridobljena s povratno osmozo je tudi precej pusta z mikro in makoroementi, zato je potrebno dodati primeren delež vodovodne trde vode ali mikro elemente v obliki akvarijskih soli in podobnih pripravkov.


deionizator397


VeÄina ionskih izmenjevalcev temelji na zamenjavi kalcijevih ionov za natrijeve, kar ima za posledico poveÄanje koncentracije natrija, kar pa ni primerno za veÄino sladkovodnih rib. Dvostolpni izmenjevalci opravljajo popolno demineralizacijo vode in zamenjujejo pozitivne ione kalcija in magnezija z vodikovimi ioni, negativne ione bikarbonatov, sulfatov pa z hidroksidnimi ioni. Slabost te metode je v tem, da se vÄasih v vodo izloÄijo strupeni amini ter da je tako vodo potrebno ponovno meÅ¡ati z vodovodno, da nadomestimo izgubljene mikroelemente.Na razpolago so tudi delni deionizacijski sistemi, ki iz vode odstranjujejo le bikarbonatno trdoto. Ker le ta obiÄajno predstavlja veÄji del trdote, preostala trdota obiÄajno ne preseže 50 mg/l CaCO3 (kar je ekvivalentno 3°dH). Ta metoda ima lastnost, da v vodi ohranja vse ostale mikroelemente, tako, da dodajanje vodovodne vode ni potrebno. Delna deionizacija deluje tako, ta izmenjuje pozitivno nabite ione vezane na bikarbonate (npr. kalcij) z vodikovimi ioni.
ÄŒeprav se v tem postopku prideluje ogljikova kislina, ki vodo tudi okisa, se ta hitro razbije na vodo in ogljikov dioksid (CO2), tega pa z moÄnim zraÄenjem lahko izloÄimo iz vode, kar seveda ni nujno Äe potrebujemo kislo vodo. Tudi mehÄanje z ionskimi izmenjevalci zahtevajo doloÄeno vzdrževanje v smislu zamenjave ionskih smol.

Å otna bomba464


Filtriranje s Å¡oto, ki je naravni ionski izmenjevalec bo imelo rezultate le do srednje trdote, saj ima omejene mehÄalne lastnosti in ni primerna za mehÄanje pretirano trde vode. MehÄanje s Å¡oto lahko izvajamo direktno v akvariju, vendar v tem primeru trdota pada postopno. BoljÅ¡a metoda je pripravljanje vode v posebnih posodah, kjer vodo nekaj Äasa filtriramo preko Å¡otnega filtra ali Å¡otne bombe, ki se tudi uveljavlja v svetu in jo tako pripravljeno natoÄimo v akvarij. Å otna bomba je namreÄ poseben veÄji zunanji zaprt filter z veliko koliÄino Å¡ote. S tovrstno pripravo vodo ne samo omehÄamo ampak jo tudi okisamo.

Zbiranje deževnice je prav tako eden od naÄinov, vendar pa onesnaženje atmosfere zahtevata veÄje zbiralnike z uÄinkovitim filtrirnim sistemom, ki zagotavlja primerno kvaliteto vode. Deževnici moramo dodajati nekaj vodovodne vode, saj v njej ni mikroelementov, ki so potrebni za življenje.




Obiskovalec Å¡t. 1775009, od 18.03.2004, danes smo 25.4.2024, 16:14:16, vaÅ¡ IP naslov: 18.191.13.255, ©2007 Roman Gril
Spletno gostovanje sloHOST | lektoriranje diplomskh nalog | spletna trgovina zoo in vrt ŽAKI