kontakt (pošlji eMail)
Voda - html stran 3
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Voda
Voda
Testiranje
pH vode in kisanje
Mehèanje
Nitriti

Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 
MEHČANJE VODE

Za gojitelja diskusov je najboljše, da mu voda primerne trdote priteče iz pipe, kar je za mnoge neuresničljivo. Z mehko vodo v pipi se lahko pohvalimo le gojitelji na področju Pohorja (Lovrenc na Pohorju, Ribnica na Pohorju, Oplotnica, Slov. Bistrica…) in pod njim ter še nekaterih krajih po Sloveniji. Ker je voda v večini slovenskih krajev srednje trda si je potrebno vodo priskrbeti v naravi. Ker je večkraten transport za nekatere gojitelje nesprejemljiv ali celo nemogoč, obstajajo različni načini kako trdo vodo omehčati. V praksi se je za mehčanje vode uveljavila:

• Reverzna (povratna) osmoza, ki deluje na principu filtriranja vode skozi polpropustne membrane.

• Ionski izmenjevalci, delujejo na principu mehčanja z ionskimi smolami.

• Filtriranje s šoto, ki nase veže določene karbonate in vodo omehča.

• Amazon Tonik, z raztapljanjem karbonatov v vodi.

• Zbiranje deževnice, ki pa je lahko zaradi onesnaženosti vprašljivo

JBL osmose13


Mehčanje s povratno osmozo poteka počasi, pri tem pa nastaja tudi trda »odpadna voda«, ki jo uporabimo za zalivanje ali jo zlijemo stran, kar predstavlja strošek in neracionalnost. Če mehčamo vodo s povratno osmozo je potrebno membrane po določenem času in po navodilu proizvajalca zamenjati, saj v nasprotnem primeru več ne opravlja svoje naloge. Voda pridobljena s povratno osmozo je tudi precej pusta z mikro in makoroementi, zato je potrebno dodati primeren delež vodovodne trde vode ali mikro elemente v obliki akvarijskih soli in podobnih pripravkov.


deionizator397


Večina ionskih izmenjevalcev temelji na zamenjavi kalcijevih ionov za natrijeve, kar ima za posledico povečanje koncentracije natrija, kar pa ni primerno za večino sladkovodnih rib. Dvostolpni izmenjevalci opravljajo popolno demineralizacijo vode in zamenjujejo pozitivne ione kalcija in magnezija z vodikovimi ioni, negativne ione bikarbonatov, sulfatov pa z hidroksidnimi ioni. Slabost te metode je v tem, da se včasih v vodo izločijo strupeni amini ter da je tako vodo potrebno ponovno mešati z vodovodno, da nadomestimo izgubljene mikroelemente.Na razpolago so tudi delni deionizacijski sistemi, ki iz vode odstranjujejo le bikarbonatno trdoto. Ker le ta običajno predstavlja večji del trdote, preostala trdota običajno ne preseže 50 mg/l CaCO3 (kar je ekvivalentno 3°dH). Ta metoda ima lastnost, da v vodi ohranja vse ostale mikroelemente, tako, da dodajanje vodovodne vode ni potrebno. Delna deionizacija deluje tako, ta izmenjuje pozitivno nabite ione vezane na bikarbonate (npr. kalcij) z vodikovimi ioni.
Čeprav se v tem postopku prideluje ogljikova kislina, ki vodo tudi okisa, se ta hitro razbije na vodo in ogljikov dioksid (CO2), tega pa z močnim zračenjem lahko izločimo iz vode, kar seveda ni nujno če potrebujemo kislo vodo. Tudi mehčanje z ionskimi izmenjevalci zahtevajo določeno vzdrževanje v smislu zamenjave ionskih smol.

Å otna bomba464


Filtriranje s šoto, ki je naravni ionski izmenjevalec bo imelo rezultate le do srednje trdote, saj ima omejene mehčalne lastnosti in ni primerna za mehčanje pretirano trde vode. Mehčanje s šoto lahko izvajamo direktno v akvariju, vendar v tem primeru trdota pada postopno. Boljša metoda je pripravljanje vode v posebnih posodah, kjer vodo nekaj časa filtriramo preko šotnega filtra ali šotne bombe, ki se tudi uveljavlja v svetu in jo tako pripravljeno natočimo v akvarij. Šotna bomba je namreč poseben večji zunanji zaprt filter z veliko količino šote. S tovrstno pripravo vodo ne samo omehčamo ampak jo tudi okisamo.

Zbiranje deževnice je prav tako eden od načinov, vendar pa onesnaženje atmosfere zahtevata večje zbiralnike z učinkovitim filtrirnim sistemom, ki zagotavlja primerno kvaliteto vode. Deževnici moramo dodajati nekaj vodovodne vode, saj v njej ni mikroelementov, ki so potrebni za življenje.
Obiskovalec Å¡t. 1804046, od 18.03.2004, danes smo 18.7.2024, 15:15:30, vaÅ¡ IP naslov: 44.200.194.255, ©2007 Roman Gril
Spletno gostovanje sloHOST | lektoriranje diplomskh nalog | spletna trgovina zoo in vrt ŽAKI