kontakt (pošlji eMail)
Hrana - html stran 12
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Hrana
Hrana
Artemia
Vodne bolhe
Enhitreji
Deževniki
Diskus recipe
Zelenjavno sadni dodatki
Vitamini
Spirulina
Liofilizirana hrana
Zamrznjena hrana
Semena buč
Česen

Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 
ČESEN - Allium sativum
ZGODOVINA

Ime izvira iz keltske besede "all", kar pomeni gorenje, oziroma nekaj kar povzroča bolečino. Česen je bil priznano trgovsko blago že v antičnem Egiptu, njegove kvalitete so opisane tudi v zapisih v Keopsovi piramidi. Uporabljan je bil od zdravljenja gobavosti do zdravljenja bolečih ušes in naglušnosti.

česen914 Allium sativum

KEMIZEM

  • v česnu se v majhnih količinah nahaja veliko vitaminov, mineralov in elementov v sledovih. V merljivih količinah so detektirali SELEN in GERMANIJ, ki naj bi bila odgovorna za antitumorne učinke.

  • ima najvišjo vsebnost žvepla izmed rastlin rodu Allium.

  • česen vsebuje okoli 0,5 % hlapnega eteričnega olja, sestavljenega iz žveplovih učinkovin (dialildisulfidi, dialiltrisulfidi, metilaliltrisulfidi)

  • v strokih je brezbarvna aminokislina ALIIN (S-alil-L-cistein sulfoksid), ki je brez vonja in nima nobene farmakološke učinkovitosti. Ko strok zmeljemo, se sprosti encim ALINAZA, ki povzroči pretvorbo ALIINA v 2- propensulfensko kislino, ta pa dimerizira in tvori ALICIN.

ALICIN daje zdrobljenemu česnu značilen, neprijeten vonj, hkrati pa ji pripisujejo tudi nekatere farmakološke učinke rastline.

ANTISEPTIČNE IN ANTIBAKTERIJSKE LASTNOSTI
Antiseptične in antibakterijske lastnosti česna so znane že stoletja.

· še v drugi svetovni vojni so uporabljali česnov ekstrakt za dezinfekcijo ran.
· v devetnajstem stoletju so predpisovali inhalacije česna za zdravljenje tuberkuloze

Ugotovili so, da česen inhibira rast številnih sevov mikobakterij (vključno z Mycobacterium tuberculosis), vendar v koncentracijah, ki jih je v človeškem tkivu težko doseči. Pripravki s česnovim ekstraktom so široko uporabljeni v Rusiji in na Japonskem, saj ekstrakt inhibira in vitro tako po Gramu pozitivne kot negativne bakterije:

Staphylococcus, Escherichia, Proteus, Salmonella, Providencia, Citrobacter, Klebsiella, Hafnia, Aeromonas, Vibrio, Bacillus genera.

Rast bakterij naj bi inhibiral primarno z inhibicijo sinteze RNA.

  • česen inhibira rast in produkcijo toksina pri Aspergillus parasiticus

  • Pseudomonas aeroginosa na česen ni občutljiv

  • eterična olja v česnu uničujejo gnilobne bakterije v črevesju, dobre učinke pa so dosegli tudi pri zdravljenju bakterijske griže, kolere, tifusa, paratifusa in tuberkuloze.

  • dosega približno 1 % učinkovitosti penicilinov.

Ekstrakt kaže "in vitro" tudi antifungične učinke:

(Microsporum, Epidermophyton, Trichophyton, Rhodotorula, Torulopsis, Trichosporon, Cryptococcus neoformans, Candida albicans kot tudi druge Candide).

Proti patogenim kvasovkam, posebno Candidi albicans naj bi učinkoval približno enako močno kot NISTATIN

Dokazali so tudi aktivnost proti glivicam "in vivo", saj je serumski vzorec prostovoljcev izključil aktivnost testiranih kandid in kriptokokov (znotraj tridesetih minut po užitju), za razliko od urinskih vzorcev, kjer niso ugotovili nobene biološke učinkovitosti. To nakazuje, da so česnovi ekstrakti pri zdravljenju sistemskih infekcij le omejeno uporabni.

Glede na opisano naj vsak gojitelj diskusov razmisli ali česen dati ali ne dati v diskus recipe.Obiskovalec št. 1773297, od 18.03.2004, danes smo 20.4.2024, 3:31:14, vaš IP naslov: 35.174.62.162, ©2007 Roman Gril
Izdelava spletne strani | lektoriranje vseh vrst besedil | vse za pse, muce, ribe, plazilce zoo in vrt ŽAKI