kontakt (pošlji eMail)
Hrana - html stran 7
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Hrana
Hrana
Artemia
Vodne bolhe
Enhitreji
Deževniki
Diskus recipe
Zelenjavno sadni dodatki
Vitamini
Spirulina
Liofilizirana hrana
Zamrznjena hrana
Semena buč
Česen

Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?







predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 
VITAMINI

Glede na dosedanje študije, vedno bolj spoznavamo pomebnost vpliva določenih vitaminov na imunsko in drstitveno sposobnost diskusov. Glede na to da odrasel diskus tehta okrog 100 g se poraja vprašanje koliko vitaminov potrebuje na dan. Nepravilnosti pri dodajanju vitaminov so predvsem v tem, da se daje preveč umetnih in premalo naravnih kompleksnih vitaminov.

Posebej so problematični v maščobah topni vitamini : A, K, D, E, F, beta karoten z razliko od vodotopnih B kompleks, C in esencialnih aminokislin!

Vitamin A : nahaja se v glavnem kot provitamin A (beta karoten) v zelenih rastlinah in je pomemben , ker tvori imunski plašč kožno sluz in zdravo rast pri mladičih, kot za tvorbo rodopsina (očesni pigment). Pomanjkanje tega vitamina povzroča slabo rast in kondicijo ribe, rdeče lise na plavutih kot posledica kožnih krvavitev, deformacijo kosti in škržnih lističev, keratitis, zamaščena jetra in kožne poškodbe. Resorbira se v črevesju samo s pomočjo maščob. Diskus ima zalogo v jetrih, a potreba je 100 - 200 I.E. / kg telesne teže ali 1,5 mg retinola ali 3 mg beta karotena / kg hrane

Vitamin D: je kolektivno ime za vitamine od D1 - D7 (kalciferoli - nosilci kalcija). Pomeben je za metabolizem kalcija in fosfata. V mehki vodi je nevarnost pravilnega razmerja vseh 3, zaradi česar nastopi klasična bolezen diskusov Hole in the head disease. Pri mladih diskusih v vodi z nitarti čez 50 mg/l povzroča pomanjkanje teh vitaminov, predvsem D2 vitamina, poškodbo škržnih lističev, kar je zelo pomemben podatek za vsakega gojitelja diskusov.

Vitamin E: ali tokoferol, so ugotovili, da je zelo pomemben pri metabolizmu rib. Predstavlja bistvo prehrane rib v polinenasičenih maščobnih kislinah. Vitamin E preprečuje oksidacijo teh kislin v ribjem metabolizmu, kar je zelo pomemben podatek iz diskus fiziologije. Prav tako krepi metabolizem ogljikovih hidratov in kreatina. Potreba je 3 mg tokoferola na 100 g ribje hrane. Pri ribah pomanjkanje tega vitamina povzroča ukrivljeno hrbtenico in neplodnost, nenormalno plavanje, vnetje jeter in plavalnega mehurja (napihnjen vzdušni mehur – na glavo postavljen diskus) kar še posebej pogosto izbruhne v kombinaciji z nitrati). Pomanjkanje se odraža tudi z občutljivostjo na stres in plašnostjo.

Vitamin K: filokinon pospešuje strjevanje krvi, a ga tvorijo tudi ribe v črevesju pri zdravi črevesni flori, ob črevesnih infekcijah pride do motenj in krvavitev. Dnevna potreba je 0,001 - 0,05 mg/kg hrane. Veliko ga vsebuje špinača.

Vitamin F: polinenasičene maščobne kisline so najpomembnejše za diskuse.

Vsebnost hrane z vitamini:

• Vitamin A, zelenjava in raki
• Vitamin B-kompleks, zelenjava, jajca in ribe
• Vitamin C, zelenjava, alge in ribje ikre
• Vitamin D, polži, raki in deževniki
• Vitamin K, vodne bolhe, zelenjava in jetra

Shrimps in Krill vsebujeta naravne vzpodbujevalce barve.

Veliko od zgoraj naštete hrane lahko umešamo v beefheart recipeje, kar bo izboljšalo njihovo vsebnost. Nekateri umetni vitamini za ribe lahko vsebujejo aditive, ki povzročajo težave v rasti, razvoju in plodnosti. Za povdarjanje barv večina večjih svetovnih diskus farm uporablja tudi hormone ali hormonsko hrano, ki pa močno prizadene razvoj in plodnost rib.



Obiskovalec št. 1775101, od 18.03.2004, danes smo 25.4.2024, 22:16:38, vaš IP naslov: 18.117.183.172, ©2007 Roman Gril
Izdelava spletne strani | lektoriranje vseh vrst besedil | vse za pse, muce, ribe, plazilce zoo in vrt ŽAKI