kontakt (pošlji eMail)
Bolezni - html stran 2
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Bolezni
BOLEZNI
Videz diskusa
Dactylogyrus - Gyrodactylus
Hexamita
Capillaria
Trakulja
Diskus Kuga
Kolumnaris
Plesen
Cryptobia
Flubendazol

Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?







predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 
DACTYLOGYRUS - GYRODACTYLUS

Škržni in kožni zajedalci z imenom Dactylogirus in Gyrodactylus, so eni izmed najpogostejših zajedalcev diskusov.

Dactylogyrus (škržni zajedalec) spada med monogene trematode. Zraste do 0,2 mm in ima dve do štiri očesci s katerimi zazna senco ribe, ki priplava mimo, na katero se oprime s parom lovk. Je dvospolnik (hermafrodit), leže jajčeca, ki jih oplodi kar sam, kar predstavlja še dodatno, težavo saj večina preparatov ne uniči jajčec ampak samo že izležene zajedalce. Jajčeca se izležejo v
1-5 dnevih, zato je potrebno postopek zatiranja ponoviti. Odrasle ribe imajo običajno skoraj vse nekaj teh zajedalcev na sebi, kar zdravemu osebku ne škodi, saj njegov imunski sistem skrbi, da se zajedalci ne namnožijo v patološko število. Veliko nevarnost pa predstavljajo mladicam in doraščajočim diskusom. Ponavadi jih prizadenejo tako močno, da v končni fazi hlastajo na površju za zrakom in poginejo. Zajedalec se hrani s kožno sljuzjo in krvjo v škrgah.

gyrodactylus412 Dactylogyrus - Vastator (10 x povečava)

dactilo skica412 Dactylogyrus film

Škržni paraziti pritrjeni na škržne lističe.

Gyrodactylus (kožni zajedalec) spada prav tako med monogene trematode vrste Elegans. Zraste med 0,5 in 0,8 mm. Če ga močno povečamo opazimo na zadnjičnem delu oprijemalni organ v obliki dveh kaveljčkov, s katerima se oprime kože na ribi. Ni tako problematičen saj je živoroden in ne leže jajčec, kar pomeni, da se ga znebimo že z eno terapijo. Zajedalce lahko včasih opazimo celo s prostim očesom ali enostavno lupo. Zdravljenje je enako za škržne in kožne, ker ponavadi ribo zajedata obe vrsti.

girodac lens m626 Gyrodactylus - Elegans (40 x povečava)

gyro skica234 Gyradactilus film

Bolezenski znaki:

  • Riba ob izbruhu zajedalcev postane temna,

  • hitro in intenzivno diha,

  • drgne se ob predmete v akvariju (vsaj 2-3x na uro),

  • izza škržnih poklopcev ji visijo razcefrani škržni lističi,

  • škrge so otekle - nabrekle,

  • škržni lističi so bledi,

  • včasih ribe dihajo le z eno škrgo, druga je zlepljena k telesu,

  • riba je včasih apatično obrnjena proti tlom in gledaj v kot akvarija.

  • v zadnjem stadiju riba "visi" na gladini in hlasta za atmosferskim zrakom

Zdravljenje:

Za uspešno zatiranje škržnih in kožnih zajedalcev je potrebno najprej menjati 1/2 vode, očistiti steklo akvarija, filter. To je dejansko najpomembnejši del terapije, ki ga ne smemo zanemariti. S tem smo zreducirali zajedalce in bakterije na minimum, zmanjšali strupe, povečali raztopljen kisik in pripravili pogoje za terapijo.

SOL
Poznamo več načinov zdravljenja odvisno od okoliščin in dosegljivosti preparatov. Najmilejša in najvarnejša je Solna terapija. Doza je 1 jedilna žlica soli na 10 litrov vode za dobo treh tednov, kar je potrebno zaradi na novo izvaljenih zajedalcev iz jajčec. Možno je izvesti tudi kratkotrajno kopel in sicer v posebni posodi z dozo 7,5 jedilnih žlic soli na 4 litre vode. Ribo pustimo v raztopini, dokler se ne začne obračati, nato jo nemudoma prestavimo nazaj v čist akvarij. Terapijo ponovimo trikrat v 7 dnevnih razmikih.

FORMALIN - MELAHITNO ZELENILO

Druga metoda je zdravljenje s Formalinom (36% Formaldehid), lahko tudi v kombinaciji z Melahitnim zelenilom. Ta metoda je nevarnejša od solne, saj je Formaldehid zelo močan hlapljiv strup, ki je povrhu še kancerogen. Prav tako uniči izredno veliko kisika v vodi, zato je potrebno akvarij med terapijo temeljito prezračevati. Doza je 7-8 kapljic Formalina na 10 litrov mehke vode za 8 ur. Nato je potrebno menjati 50% vode. S Formalinom lahko izvajamo tudi kratkotrajne kopeli v posebni posodi z izredno močnim prezračevanjem v dozi 35 kapljic na 10 litrov vode za največ 30 minut. Dolgotrajne ali kratkotrajne kopeli izvajamo trikrat v 7 dnevnih intervalih. Pri terapijah s Formalinom je nujna prisotnost, da v primeru poslabšanja stanja, ribo takoj umaknemo nazaj v čist akvarij.

FORMALDEHID - H2 CO (nekaj napotkov in opozoril)

Aldehid, ki nastane z oksidacijo etilalkohola, se imenuje acetaldehid, metilalkohol pa se oksidira v formaldehid. Proizvaja se tako, da metilalkoholove pare, zmešane z zrakom, prevajajo preko razžarjene bakrene spirale. Ena molekula metilalkohola se oksidira z enim atomom kisika, pri čemer nastane 1 molekula formaldehida in 1 molekula vode:

Formaldehid je brezbarven plin ostrega vonja, dobro se topi v vodi. Vrelišče ima pri - 19o C. 40% raztopina formaldehida je znano desinfekcijsko sredstvo formalin. Z njim razkužujejo sobe, tako, da z vodo razredčen formalin zavre in se plinast formaldehid razširi po sobah. Formaldehid uporabljajo tudi v barvilni industriji, nadalje za izdelovanje galalita (glavniki itd.), umetnih smol in plastičnih mas. Formalin koagulira beljakovine, zato ga uporabljajo za strjevanje želatine v fotografski industriji, pa tudi za konzerviranje bioloških preparatov. Raztopine, ki vsebujejo tudi mila, uporabljajo kot razkužila.

PRAZIKVANTEL
Najbolj varna metoda zdravljenja škržnih parazitov je s Prazikvantelom, ki se nahaja v različnih tabletah, raztopinah ali prahu, vendar ga je na našem tržišču v čisti obliki zelo težko dobiti. Uporablja se v veterini kot antihelminitik za zatiranje trakulje pri sesalcih. Doza je 2-4 mg Prazikvantela na liter vode, odvisno od stadija okužbe. Doza pri nedekoriranih akvarijih je lahko manjša pri urejenih s podlago večja. Zdravilo pustimo delovati vsaj 48 ur, nato zamenjamo polovico vode. Zdravimo trikrat v 7 dnevnih intervalih. Nekateri zagovarjajo tritedensko zdravljenje z doziranjem in 50% menjavo vode na vsaka dva dni.

prazi formula16 Prazikvantel (C19 H24 N2 O2)

FLUBENDAZOL

Flubendazol je substanca, ki se uporablja za škržne, kožne in črevesne parazite.

Ker je aktivna substanca netopna v vodi, ga moramo najprej stopiti v organskem topilu. Lahko uporabimo Aceton.

Aceton se uporablja že od leta 1988 in je zelo tolerantno topilo za flubendazol, prazikvantel, mebendazol, ki so zelo slabo topni antihelmintiki.
Tako raztopljen flubendazol uniči vse škržne (dactylogyrus) in črevesne parazite (nematode, cestode) in njihova jajčeca. Aceton postane za ribe toksičen šele pri 100x normalni dozi in ne pušča nobenih neprijetnih posledic v akvarijskem okolju.

Hranjenje s 5% flubendazolom v zdravilni mešanici uniči vse črevesne zajedavce, vendar je možna ponovna infekcija saj lahko ribe neuničena jajčeca na dnu akvarija med hranjenjem ponovno zaužijejo.

Doza A:
Na 100 litrov vode dodamo 200 mg flubendazola 5%. V manjši stekleni (ne pvc) kozarec dodamo substanco in dodamo 5 ml acetona. Ko vsebino pretresemo v par minutah, dobljeno suspenzijo vlijemo po površini akvarija. Po petih do osmih dnevih pričnemo z menjavo vode. Voda med zdravljenjem lahko postane rahlo motna. Med zdravljenjem moramo vodo močno prezračevati. Lahko nastopi bakterijski boom (prekomerna množitev bakterij - mlečna, motna voda), ki posledično privede do simptomov pomanjkanja kisika pri ribah. V takšnem primeru je potrebna menjava večine vode (90 %).

Do bakterijskega booma lahko pride še posebej pri akvarijih, ki so bolj organsko onesnaženi, zato je bolj priporočljivo tretma izvajati v bolnišničnem, nedekoriranem akrvariju, katerega smo predhodno temeljito očistili. Še posebej je pomembno da z gobico očistimo vsa stekla, v filtru pa v akvarijski vodi očistimo zgornjo plast filtr. materiala. S tem zmanjšamo organske polutante na minimum.

Doza B:
100 mg flubendazola 5% dodamo v 100 gramov hranilne mešanice (zaradi enostavnosti vmešanja substance v hrano se najbolj priporoča diskus recipe). Ribe hranimo 3-5x dnevno vsak drugi dan. V času terapije hranimo izključno z zdravilno mešanico.

Mikroskopska raziskava v času tretiranja v času 10 dni še ne pokaže ustreznih rezultatov po 10 dnevu pa paraziti pričnejo poginjati. To je tudi pričakovati, saj 5% flubendazol blokira resorbcijo hranil v črevesje, kar privede do izstradanosti parazitov. To velja približno osem dni za škržne dactylogiruse, za škržne oxyuride 10 dni in 15 dni za capillario. Na samicah parazitov z jajčeci se pokažejo poškodbe jajčnih sten zelo hitro in sicer že drugi dan terapije. Jajčeca izgledajo deformirana in razpočena. V tretjem dnevu tretmaja ni vidnih jajčec parazitov niti v iztrebkih in tudi ne na škrgah.

Tailstanding - stranski učinek zdravljenja direktno v vodi!

MEBENDAZOL

Z mebendazolom prav tako uničimo škržne in kožne parazite. Z njim lahko uničimo tudi posebno vrsto škržnih parazitov imenovano PSEUDODACTYLOGYRUS.
Prav tako je učinkovit proti nekaterim črevesnim Cestodam (trakuljam).

Doziranje je:

  • Dolgotrajna kopel 100 mg/ 100 litrov vode za 24 ur.
  • Kratka kopel 100 mg/ 1liter vode za 10 minut
Ker je Mebendazol zelo slabo topen v vodi ga lahko raztopimo z minimalno količino etilnega alkohola.

FENBENDAZOL
S Fendbendazolom zdravimo 1-2 mg/liter akvarijske vode. Za dva dni. Doziranje ponovimo 7, 14 dan. Po vsaki terapiji menjamo 1/3 do 1/2 vode in ali filtriramo z aktivnim ogljem za dva dni nato oglje zavržemo.
Pri doziranju bodimo natančni in ne pretiravajmo, saj fenbendazol včasih povzroča tailstanding (izguba ravnotežja)


TRIKLORFON
Če nam ni dostopen nobeden od zgornjih preparatov, zajedalci pa so se že močno namnožili, lahko uporabimo Triclorfon. To je zelo močan organofosfat, ki deluje na živčni sistem parazitov in tudi ribe. Zato ribe po 12 urah postanejo plašne, zelo blede in vznemirjene. Doza je 1 mg na liter vode za 24 - 48 ur. Zdravljenje ponovimo še dvakrat v 7 dnevnih razmikih in z obvezno 50% menjavo vode.

triklorfon35 Triklorfon (C4 H8 Cl3 O4 P z molekulsko maso 257.4)

FMC
Ker pa napad zajedalcev na koži in škrgah kljub zdravljenju pusti mikro poškodbe se kot sekundarna infekcija na teh mestih lahko pojavijo še bakterije in plesni, zato se priporoča kombinirano zdravljenje še z baktericidi, kot je FMC (formalin, melahitno zelenilo in metilensko modrilo)

Po menjavi vode je priporočljivo v filter pri vseh terapijah, do naslednjega doziranja vstaviti aktivno oglje, ki nase veže še preostanek zdravila v vodi. Po zdravljenju skrbimo, da ne zanemarimo akvarijske vode, ribe pa hranimo z bogato vitaminsko hrano in vsako novo kupljeno ribo damo v karanteno.




ŠKRŽNI PARAZITI IN NOVO REVOLUCIONARNO ZDRAVILO DACTYLO-BAC



Kaj je Dactylogyrus?

Dactylogyrus je rod drobnih (manj kot 2 mm), zajedavcev trematode, ki vse svoje življenje preživijo, pritrjeni na škrge svojega gostitelja. Zajedavec se na tkivo škrge pritrdi z uporabo posebnih trnastih kaveljcev na zadnjem delu svojega telesa. Tudi v naravi so dactylogyrusi redno prisotni na škrgah divjih diskusov, kot na škrgah diskusov v akvarijih. Diskusu, ki ga gojimo v optimalnih pogojih ter hranimo s kvalitetno hrano se omenjeni zajedavci ne bodo razmnožili v prevelikem številu in ga pri dihanju tudi ne bodo motili. Če pa se pripeti, da zaradi poslabšanja bivalnih razmer v akvariju (obilno hranjenje, redka menjava vode, prenaselitev, neprimerni parametri, visok ph in trdota, hrnajenje z govejim srcem, onesnažena voda, ipd) pa diskusu pade imunski sistem in paraziti se namnožijo v patološko število kar lahko uniči še tako veliko in rejeno ribo. Ta lahko posledično zaradi stresa dodatno trpi tudi za notranjimi zajedavci kot so bičkarji hexamita, spironucleus, octomitus, cryptobia ipd.

Odrasli zajedavci ležejo jajčeca s katerimi se razmnožujejo, vsak dan. Jajčeca se potopijo na dno akvarija v pesek ali mulj in po nekaj dnevih izležejo v prosto plavajoče ličinke, ki pridno iščejo svojega gostitelja s škrgami. Na voljo imajo le približno 4 do 6 ur, da se skozi ribja usta ali direktno med škržne lamele zgrabijo za škrge, preden izgubijo sposobnost plavati.

Beri tudi: Bolezni - škržni paraziti

dactilo skica Dactylogyrus


Po 10 letih izkušenj in iskanja primernega sredstva za zatiranje najbolj nadležnih zajedavcev diskusov - škržnih parazitov ali dactylogyrusov, sem na podlagi lastnih izkušenj in raziskovanja večne in nedorečene problematike diskusov razvil zdravilo Dactylo-bac.

Ugotovitev, da diskusi prehitro dihajo kljub ozdravitvi z različnimi zdravili proti parazitom, kot je prazikvantel, triklorfon, flubendazol, mebendazol, sol in še mnogo drugih, sem na podlagi mikroskopskega raziskovanja prišel do zaključka, da diskusi kljub odstranitvi parazitov (dactylogyrus) težko dihajo zaradi sekundarne bakterijske infekcije, lahko tudi plesni.

Dactylogyrusi s svojimi kaveljčki s katerimi so pritrjeni na škržno lamelo, povzročajo drobne ranice, nanje pa se sekundarno naselijo bakterije in plesni, ki pa jih omenjeni antihelmintiki, organofosfati in podobna sredstva proti parazitom ne uničijo in riba trpi naprej. Iz tega razloga je potrebno zdravilu za škržne parazite primešati tudi ustrezno zdravilo za bakterije in plesni. Prav iz takšnih sestavin je sestavljen Dactylo-bac.


Kaj je Dactylo-bac

Dactylo-bac je učinkovito sredstvo za zatiranje škržnih, kožnih zajedavcev (dactylogyrus, gyrodactylus, argulus-ribja uš...), bakterij in plesni, ki se kot sekundarna infekcija pojavijo na poškodovani koži ali škržni lameli.

Dactylobac uporabljamo v dveh tretmajih kot 2 in 6 urno kopel izključno v karantenskem akvariju ali kar 10-20 litrskem vedru, v katerem mora biti tudi močan razpršilec za zrak. Prva kura se izvaja dve uri, druga, po preteku dveh dni pa šest ur. Ribe med zdravljenjem permanentno opazujemo in jih ob primeru neobičajnega vedenja, kot je hlastanje na gladini za zrakom, ležanje na boku, plavanje postrani ipd, brez škode, takoj prestavimo nazaj v čist akvarij.

Pri prvevem tretmaju se pri močno okuženih ribah z bakterijami pogosto zgodi, da se riba zaradi odmrlih bakterij na škrgah (bakterijska sluz), ki se luščijo prične dušiti, zato je potrebno zdravljenje prekiniti in ponovno pričeti z zdravljenjem naslednji dan. Ko se bo riba v čistem akvariju sama (z dihanjem, kašljanjem, in drgnjenjem) očistila odmrlih bakterij, lahko ponovno pričnemo z zdravljenjem. Na koncu izvedemo še šest urni tretma, ki bo ribje škrge dokončno očistil in riba bo lahko spet normalno in počasi dihala, saj bodo škržni lističi in lamele spet čisti in propustni za kisik.


PA260001Dactylo-bac za škržne, kožne parazite, plesni in bakterije

Kako se pripravimo na zdravljenje?

-Pripravimo vedro ali karantenski akvarij brez dekoracije in z močnim razpršilcem. Pri dve urnem tretmaju grelec ni potreben, pri šest urnem pa smo pozorni tudi na padec temperature, ki ne sme biti večji kot -1 stopinja C.

-V omenjeno posodo nalijemo vodo iz matičnega akvarija, saj moramo poskrbeti, da je voda enakih parametrov, kot jih je riba navajena in dodamo sredstvo Dactylo-bac.

-Filtra ne potrebujemo saj rib med tretmajem ne bomo hranili, prav tako bi sredstvo uničilo nitrifikacijske bakterije. Iz tega razloga v nobenem primeru sredstva Dactylo-bac ne uporabljamo v akvariju z delujočim biološkim filtrom.

-Preden se lotimo zdravljenja je kakšen dan pred tem priporočljivo menjati vsaj tretjino vode, saj je pomembno, da je riba med zdravljenjem v kar se da neoporečni vodi.

-Med zdravljenjem ribo opazujemo tako kot je to potrebno tudi pri drugih vrstah zdravljenja.

-Po pretečenem zgoraj omenjenem času (2 uri prvi tretma in 6 ur drugi tretma) ali če se riba prične nenormalno obnašati, jo prestavimo nazaj v čist akvarij, kjer si bo opomogla v zelo kratkem času. Tretma lahko po 24 ali 48 urah ponovimo in dosežemo poln priporočen čas zdravljenja ( 2 oz. 6 ur).

-Ker diskusom v akvariju kljub upoštevanju optimalnih parametrov za diskuse, ne moremo zagotoviti pogojev, ki jih imajo v naravi, je priporočljivo diskuse dvakrat letno ali po potrebi preventivno tretirati s sredstvom Dactylo-bac.

-Dactylo-bac prav tako ne pušča nobenih posledic, ki bi vplivale na zdravje ali drst drstnih parov, saj je drstni par pred drstjo celo priporočljivo tretirati za 2 uri.





POZOR!
ZDRAVLJENJE PO ZGORAJ NAVEDENIH POSTOPKIH JE SAMO ZA IZKUŠENE AKVARISTE IN NA LASTNO ODGOVORNOST!


1kg = 1000g
1g = 1000mg
1 velika jedilna žlica je 15 g (soli) ali 15 ml po volumnu
1 čajna žlička je 5 g (soli) ali 5 ml po volumnu




Obiskovalec št. 1775514, od 18.03.2004, danes smo 26.4.2024, 14:45:42, vaš IP naslov: 3.147.104.248, ©2007 Roman Gril
sloHOST.net: Izdelava strani | lektoriranje raznih besedil | hrana, oprema, zdravila za pse, muce, ptice, ribe, plazilce