kontakt (pošlji eMail)
Bolezni - html stran 3
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Bolezni
BOLEZNI
Videz diskusa
Dactylogyrus - Gyrodactylus
Hexamita
Capillaria
Trakulja
Diskus Kuga
Kolumnaris
Plesen
Cryptobia
Flubendazol

Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?







predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 
HEXAMITA

Bolezen Hexamitoza, povzročajo bičkarji imenovani Hexamita, Spironucleus in Octomitus. Dolgi so od 8-14 µm in široki od 3-6 µm. Imajo 6 prednjih in 2 zadenjska bička ter 2 sigmoidna podaljška jedra.
Najdemo jih v črevesju, ledvicah, jetrih, vranici in luknjicah na glavi diskusa. Pri zdravem diskusu se običajno zadržujejo v gornjem delu črevesja, kjer pod kontrolo imunskega sistema, ribi niso nevarni. Če pa je riba pod stresom, se imunski sistem poruši, predvsem zaradi pomanjkanja vitaminov in slabe prehrane, nastanejo poškodbe na črevesnih stenah, ki omogočijo prehod flagelatov v krvni obtok, kar kasneje privede do infekcije organov. Riba je lahko pod stresom zaradi pomanjkanja kisika, visoke vsebnosti dušikovih spojin, previsoke ali prenizke temperature ali nihanja, grobega ravnanja v njenem okolju, mehanskih poškodb, prenaseljenosti, neprimerne trdote ali Ph.

hexamita701 Hexamita, Spironucleus in Octomitus

Bolezenski znaki Hexamitoze:
  • Riba se temno obarva ,

  • apatično se umika v vogal akvarija, tudi med hranjenjem,

  • hrani se približa, vendar je niti ne poskusi, če pa ji uspe pobrati hrano jo včasih mečka v gobčku in jo izpljune,

  • odklanjanje hrane pogosto spremlja otrplost ribe in shujšanje, kar pa povzroči stisnjen predel nad glavo,

  • koža postane na videz groba in hrapava

  • bel, sluzast, včasih spiralast iztrebek se pogosto vleče za analno odprtino ribe,

  • okužena riba ima lahko nabrekel trebušni predel,

  • na glavi in po telesu se lahko pojavijo beli kosmi podobni vati, če odpadejo ali jih odstranimo je pod njimi luknjica

  • še posebej ob strani, na glavi in po telesu, se lahko pojavijo kožne ranice in luknjice, ki se lahko razvijejo v precejšnje kraterje.


Hexamita luknjice404Bolezenski znak (luknjice na glavi)

Najbolj pogosto se med gojitelji diskusov po svetu uporablja običajno doziranje Metronidazola, čeprav moram poudariti, da je najboljši način doziranja direktno v prebavila ribe s hrano. V tem primeru je efekt najboljši. Vendar pa je pri tovrstnem napadu zajedalcev ponavadi največja težava ravno v tem, da riba ne sprejema več hrane in je potrebno zdravilo dodajati v vodo ali pa s posebno tanko cevko in injekcijsko brizgo zdravilo vbrizgati direktno v prebavni trakt ribe, kar pa zahteva precej znanja in izkušenj. Pri tem pa moramo tudi paziti na pravilno doziranje vbrizgane mešanice.

Za dodajanje v vodo se bolj priporoča Dimetronidazol, ker je v vodi bolj topen, vendar je zadovoljiv tudi kemoterapevtik Metronidazol, ki je najboljši v obliki raztopine za injeciranje. Če dodamo Metronidazol v vodo se ta absorbira skozi škržno membrano in preide direktno v krvni obtok, kar pomeni, da deluje sistematično. Pri tem pa je zelo pomembno tudi spoznanje, da se učinek Metronidazola v 6-8 urah razpolovi. To pomeni, da počasi zgublja na učinku in ga je potrebno po preteku tega časa dodajati. Prav tako je občutljiv na temperaturo nad 28 st. Celzija.


hexamite634


Hexamita pod mikroskopom, v precejšnjem porastu

ZDRAVLJENJE


Med zdravljenjem je nujno potrebno odstraniti aktivno oglje in šoto iz filtra, ker bo v nasprotnem primeru zdravljenje neuspešno, saj omenjena kemično-filtrirna materiala vežeta zdravilo nase in ne pride do želenega učinka.


1. OBIČAJNO DOZIRANJE


  • Najprej zamenjamo 1/3 vode in dobro očistimo stranska stekla in dno akvarija,

  • temperatura naj bo 28 do max. 30 st. C

  • 600 mg Metronidazola dodamo na 100 litrov akvarijske vode,

  • naslednji dan menjamo 50% vode in ponovno dodamo 600 mg Metronidazola na 100 l vode,

  • terapijo ponavljamo 3-5 dni po potrebi do izboljšanja.


2. ZAČETNA FAZA - Zgodnje odkritje zajedalca

Če se na ribi pojavijo beli kosmi podobni vati na enem ali dveh mestih na glavi ali telesu gre za začetni napad populacije Spironucleus vortens, ki ga riba naznani z spremembo v njenem normalnem obnašanju. Zajedalce lahko identificiramo z mikroskopom tako, da vzamemo ribi "bris" na mestu belega kosma. Ponavadi se pod odstranjenim kosmom pojavi luknjica. Lahko uporabimo enostaven mikroskop. Zajedalce lahko opazujemo pri 200-400x povečavi. Post mortem (posmrtno) identifikacijo zajedalcev lahko izvedemo na odvzeti črevesni vsebini ribe, v akvariju pa za identifikacijo uporabimo svež vzorec ribjega iztrebka, ki ga z injekcijsko brizgo in daljšo cevko potegnemo iz akvarija in ga namestimo na stekleno ploščico. Vzorec nato prekrijemo s krovnim steklom in opazujemo pod mikroskopom. Vzorec mora biti vlažen oziroma vzorcu dodamo kapljico akvarijske vode, da se zajedalci v odvzetem vzorcu lahko gibljejo in premikajo. Tako jih lažje opazimo.

Doziranje:

  • Najprej zamenjamo 1/3 vode in dobro očistimo stranska stekla in dno akvarija,

  • temperatura naj bo nespremenjena 30 st. C,

  • 600 mg Metronidazola dodamo na 100 litrov vode,

  • po preteku 8 ur zamenjamo 1/3 vode in postopek ponovimo,

  • to terapijo ponavljamo na vsakih 8 ur, tri dni.


Tableto Metronidazola dobro zdrobimo med dvema žlicama in prah raztopimo s par kapljicami akvarijske vode, da postane kot redka pasta. Nato dobljeno pasto dobro zmešamo z večjo količino vode in vlijemo po celotni površini akvarija.

3. NADALJEVALNA FAZA - Kasnejše odkritje zajedalca


To je stadij, ko je bila bolezen opažena šele v nadaljevalni fazi. Beli kosmi se pojavljajo na večih delih glave in telesa. Bolezen lahko prav tako kot v prejšnjem primeru identificiramo z enostavnejšim mikroskopom pri 200-400x povečavi.

Doziranje:

  • Najprej zamenjamo 1/3 vode in dobro očistimo stranska stekla in dno akvarija,

  • temperatura naj bo nespremenjena 30 st. C,

  • 1000 mg (1 gram) Metronidazola dodamo na 100 litrov vode

  • po preteku 8 ur menjamo 1/3 vode in postopek ponovimo

  • to terapijo ponavljamo vsakih 8 ur, tri dni.

Hehxa iztrebek66 Hexa pike328 Hehxa 3784



Prvi znak Hexamite je bel spiralast iztrebek in kasneje še beli kosmi na območju glave



4. TEMPERATURNA TERAPIJA

Pogosta in tudi dokaj uspešna pa je tudi temperaturna terapija, kar pomeni, da zajedalce uničujemo z višanjem temperature. Znano je namreč da omenjeni zajedalci ne prenesejo temperature višje od 33-34 stopinj. Pri tem pa seveda ne gre samo za to. Z višanjem temperature namreč tudi povečamo presnovno aktivnost ribe in izboljšamo celotni efekt imunskega sistema. Ne smemo pa zanemariti dejstva, da količina raztopljenega kisika v vodi z višanjem temperature nad 30 stopinj rapidno pada in je v primeru temperaturne terapije akvarij temeljito prezračevati z enim ali raje dvema razpršilcema.

Postopek:

  • Najprej zamenjamo 1/3 vode,

  • prvi dan temeraturo dvignemo postopno za 2-3 stopinji (32 st.C),

  • drugi dan temperaturo dvignemo postopno še za 2-3 stopinji (34 st. C),

  • če tretji dan ne opazimo izboljšanja in ribe še vedno ne sprejemajo hrane, dvignemo temperaturo postopno še za 2-3 stopinji (36 st. C), da v končni fazi pride do

  • povišanja temperature na 37 stopinj Celzija, kar je zgornja meja temperaturne tolerance, čeprav so diskusi v nekaterih primeri prenesli tudi do 38 stopinj.


Če se uspeh pokaže šele pri temperaturi nad 34 stopinj, lahko po preteku dveh dni temperaturo ponovno spustimo na 34 stopinj in jo tako pustimo 14 dni. Seveda se omenjana terapija lahko izvaja le v nedekoriranih akvarijih, saj le redke druge vrste rib in rastlin prenesejo tako visoke temperature.


5. DOZIRANJE V HRANO

Najbolj učinkovito je zdravljenje z doziranjem v hrano, saj pride zdravilo direktno v prebavila, kjer se ti zajedalci zadržujejo, kasneje pa tudi v krvni obtok. Seveda lahko to terapijo izvajamo le, če riba še sprejema hrano. V nasprotnem primeru moramo uporabiti katero od prej naštetih metod, kasneje ko riba začne hrano ponovno sprejemati, pa nadaljujemo zdravljenje z doziranjem v hrano. Zaradi kompaktnosti hrane je najbolj primerno uporabiti Diskus-recipe, ki ga uporabljamo tudi običajno. Hranimo 3 x na dan, tri dni zaporedoma. Priporočljivo pa je tridnevno terapijo po preteku 14 dni ponoviti.

Priprava medicinske hrane:

  • 1 gram Metronidazola v prahu dobro primešamo 100 gramom Diskus-recipeja.

  • Pripravljeno mešanico lahko hranimo v zamrzovalniku in jo uporabimo po potrebi.

  • Ribe hranimo 3 krat na dan, v količinah, ki jih pojedo sproti.

  • S pripravljeno mešanico hranimo ribe tri dni.

  • Terapijo po 14. dneh ponovimo.

  • Nekateri avtorji prispevkov o zdravju diskusov priporočajo 2x letno preventivno hranjenje s pripravljeno mešanico. Še posebej se priporoča, če se pri ribi, ki sicer ne kaže znakov bolezni pojavi bel, sluzast iztrebek.


6. DOZIRANJE DIREKTNO V PREBAVNI TRAKT


V skrajnem primeru, kor riba ne sprejema več hrane in je njeno življenje že skoraj na nitki, je mogoče zdravilo s pomočjo injekcijske brizge in primerne zelo tanke gumijaste cevke vbrizgati direktno v prebavila diskusa. Za tovrsten poseg se odločimo, če imamo z ribami več izkušenj in znanja.

Prizadeto ribo mirno ulovimo s čimbolj mehko mrežico in jo položimo na primerno mizo oz. stekleni pokrov akvarija tako, da je ne jemljemo iz mrežice ampak iz mrežice gleda le glava. Ribo narahlo primemo z levo roko ter jo umirimo da med posegom ne skače. Na roki imejmo pvc rokavico ali pa si pomagamo z vrečko za zamrzovanje, ki si jo nataknemo na levo roko. Že prej si moramo pripraviti mešanico hrane in zdravila (opisano v prejšnji terapiji), ki ga v minimalni količini (0,5 ml) vbrizgamo v ribo. Cevko moramo odrasli ribi potisniti tako globoko, da cevka sega približno 1 cm od škržnega poklopca naprej proti želodcu.

Obvezno je potrebno cevko pomeriti na pravo dolžino zunaj ribe in mesto, do koder bomo cevko potisnili ribi v usta trdno prijeti s prsti, da jo v končni fazi potisnemo ribi v usta do prave mere in ne preveč, ker ji lahko povzročimo notranje poškodbe za katerimi bo riba zagotovo poginila. Riba naj med posegom ostane izven vode vsaj 30 do 45 sekund, nato jo obvezno mirno položimo v vodo. Če imamo smolo lahko riba vbrizgano mešanico po nekaj časa izbljuva in naš trud bo zaman.

Zdravljenje s cevko0277 Cevka mora biti primernega premera in zaobljena, da ne poškodujemo ribe

Zdravljenje s cevko10 Cevko potisnemo 1 cm dlje od škržnega poklopca

Zdravljenje s cevko3595 Nato počasi z občutkom vbrizgamo zdravilo v ribji prebavni trakt

7. PREVENTIVA

Da bi se telo ribe s svojim imunskim sistemom zlahka uprlo bičkarjem Hexamita, Spironucleus in Octomitus, pa je potrebno za krepitev le tega dobro poskrbeti preden pride do izbruha. Če bomo skrbeli, da bo akvarij vedno čist, voda pa brez povečanih predvsem dušikovih strupov, da bomo ribe hranili s primerno hranljivo in vitaminsko hrano, bomo zagotovo naredili največ kar lahko storimo, da do izburha zajedalcev ne bo prišlo. Na podlagi raziskovanj, so nekateri ugotovili, da je primarni vzrok za izbruh tovrstnih zajedalcev prav pomanjkanje vitamina B in D kompleks ter C, ki pomaga krepiti imunski sistem.

Za preprečevanje je zelo dobro uporabiti česen kot dodatek k Diskus - recipeju, saj je znano, da česen deluje protimikrobno in antimutagensko in je vir Kalija, Kalcija, Fosforja ter B in C vitamina. Prav tako se za preprečevanje notranjih zajedalcev priporoča Papaja, Mango in tudi semena buč, ki so znan vir Fosforja.

Iz tega vidika lahko zagotovo zaključimo, da se v akvarijih z diskusi ne sme uporabljati aktivnega oglja, saj poleg škodljivih substanc nase veže tudi večino vitaminov in mineralov.

POZOR!
ZDRAVLJENJE PO ZGORAJ NAVEDENIH POSTOPKIH JE SAMO ZA IZKUŠENE AKVARISTE IN NA LASTNO ODGOVORNOST!



1kg = 1000g
1g = 1000mg
1 velika jedilna žlica je 15 g (soli) ali 15 ml po volumnu
1 čajna žlička je 5 g (soli) ali 5 ml po volumnu




Obiskovalec št. 1775309, od 18.03.2004, danes smo 26.4.2024, 7:44:36, vaš IP naslov: 18.191.157.186, ©2007 Roman Gril
sloHOST.net: Izdelava strani | lektoriranje raznih besedil | hrana, oprema, zdravila za pse, muce, ptice, ribe, plazilce