kontakt (pošlji eMail)
Akvarij - html stran 6
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Akvarij
Akvarij
Filtriranje
Filtri
Gretje
Osvetlitev
Ureditev
Podlaga
Korenine
Kamenje
Rastline
Ozadja
Biotop ureditev akvarija za diskuse
Ciklanje in priprava akvarija za diskuse
Selitev akvarija na drugo lokacijo

Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?







predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 
UREDITEV AKVARIJA: podlaga

PODLAGA (pesek) ZA AKVARIJE Z DISKUSI



DSC 7193DSC 7332DSC 7305


Akvarij s podlago iz netopnega peska 2-3 mm

Pri načrtovanju ureditve akvarija z diskusi je potrebno skrbno načrtovati kakšna bo podlaga. Ta naj bo naravnega videza in posnema okolje amazonskih pritokov, kjer v naravi živijo diskusi. Pomembno pri izbiri peska je, da ni topen in ne vpliva na povečanje trdote Kh in kislosti pH. Praviloma se skoraj vsi akvarisi v Sloveniji borijo s previsoko pH in Kh vredsnostjo, zato si ne moremo privoščiti, da nam bo trdoto in pH povrhu dvigoval še pesek.

Čeprav mnogi viri navajajo, da morajo imeti diskusi temno podlago iz črnega ali temno rjavega peska - podlage, je to popolna zmota. Noben predel amazonije namreč ni posut s črnim peskom ampak s svetlo mivko, ki je po barvi podobna kremenčevemu granulatu. Tam kjer je dno temnejše barve to ni zaradi peska ampak drobnega vejevja in suhega listja ki pade v vodo. Pesek je praviloma svetle drap, beige ali rumenkaste barve.

Pesek naj ima zelo drobna in fina zrnca, ki omogočajo da se hrana za diskuse ne porazgubi med kamenčki, kot se to zgodi pri bolj grobem pesku večje granulacije. Pesek ne sme imeti ostrih robov saj se diskusom lahko poškodujejo usta med pobiranjem hrane po podlagi.

Omenjeno šee posebej velja tudi za somiče (corydoras), ki neprestano pobirajo hrano s tal in si lahko na ostri podlagi iz neprimernega grobega peska poškodujejo gobčke in brčice.

Velika večina peskov kupljenih v trgovinah, še posebej črnih, rdečkastih in rjavkastih, pa tudi nekaterih belih lomljencev vpliva na kemizem vode in permanentno dviguje trdoto in pH vode, ki pa morata biti, še posebej za diskuse čimbolj stabilna.

Pesek, ki ga izbiramo za akvarij z diskusi naj bo granulacije 1 mm ali maksimalno do 3 mm.


 
 
Obiskovalec št. 1775769, od 18.03.2004, danes smo 26.4.2024, 23:47:8, vaš IP naslov: 18.191.240.243, ©2007 Roman Gril
izdelava dinamičnih spletnih strani | zanesljivo lektoriranje | Spletna trgovina vse za pse, muce, ptice, plazilce, ribe