kontakt (pošlji eMail)
Akvarij - html stran 9
..[DOMOV]..   ..[DISKUS]..   ..[VODA]..   ..[AKVARIJ]..   ..[HRANA]..   ..[DRST]..   ..[BOLEZNI]..   ..[GALERIJE]..
Akvarij
Akvarij
Filtriranje
Filtri
Gretje
Osvetlitev
Ureditev
Podlaga
Korenine
Kamenje
Rastline
Ozadja
Biotop ureditev akvarija za diskuse
Ciklanje in priprava akvarija za diskuse
Selitev akvarija na drugo lokacijo

Anketa
Koliko let se že ukvarjate z diskusi?







predhodne ankete
Novice
Želite prejemati novice DISKUS RoManijE po emailu?
 
Šola kitare
Studio REMIX
 
UREDITEV AKVARIJA: rastline

V naravnem habitatu diskusov je opaziti zelo malo rastlin ali pa jih sploh ni. Še posebej v habitatu Hrcklovega diskusa (S.discus) rastline zaradi zelo kisle vode ne uspevajo. V bolj ugodnih in manj kislih vodah pa uspeva precej plavajočih in tudi podvodnih rastlin. Še posebej plavajoče, dajejo diskusom občutek varnosti.

Rastline iz habitata diskusov:

utricularia foliosapistia stratiotes
Utricularia foliosa, Pistia stratiotes,
salviniaEichornia
Salvinia auriculata, Eichhornia
azolla ludvigia
Azolla, Ludwigia
Cyperus
Cyperus sajen izven akvarija lahko poganja korenine v vodo


Pogojno

Echinodorus bleheriEchinodorusbleheriEchinodorus bleherae
philodendronPhilodendron z dolgimi koreninami v akvarij

Skoraj vsak gojitelj diskusov v svoj akvarij posadi amazonske suličarke, da bi bil njegov amazonski habitat čimbolj verodostojen. Vendar, ali suličarke - echinodorus v resnici rastejo v Amazonki?

echinodorus natureEhinodorus subulatusechinodorus
Ehinodorusi v naravi

Nobena od tako imenovanih Amazonskih mečev ali suličark ne rastejo v Amazonki. Povprečno nihanje nivoja vode v Amazonki je 15 metrov v primerjavi med suho in deževno dobo in nobena od teh rastlin ne bi preživela v takih globinah. Nekatere od 60-ih vrst suličark zrastejo tudi do 2 m v višino, vendar tudi te vrste v takšni globini nebi dobile dovolj svetlobe za rast. "Najbližje reki Amazonki je bil Echinodorus odkrit s strani moje družine in poimenovan Echinodorus bleherae v čast moje mame Amande", pravi Heiko Bleher. Najden je bil jugo-vzhodno od mesta Belem ob izlivu Amazonke v Tihi ocean, zunaj porečja in je danes ena najpriljubljenejših akvarijskih rastlin. Vse vrse Echinodorusov so najdene v in ob rekah in potočkih, ki so različno globoki, njihov vodostaj pa v sušni in deževni dobi niha do treh metrov globine. Nobena vrsta suličark dejansko ne preživi celo življenjsko dobo pod vodo. Vse lahko živijo zunaj vode za določeno obdobje in večina jih raste emerzno (nad vodno gladino).

"Med te rastline so tako uvedli: E. Osiris, E. portoalegrenesis, E. latifolius, E. bolivianus, E. hormani, E. angustifolius, E. xinguensis, E. parviflorus in E. bleherae", pravi Heiko. Pod vodno gladino pa so skoraj ves čas; E. Osiris, E. portoalegrensis, E. hormanii in E. heikobleheri.Prav Heiko Bleher se lahko pohvali, da je s svojo družino odkril in zbral največ vrst Echinodorusov.


Začetniki so pogosto mnenja, da v akvariju z diskusi ni mogoče hkrati gojiti še rastlin, vendar to ne drži. Veliko je rastlin prilagojenih na višjo temperaturo in nizek Ph. Naravni biotop diskusov je sicer pogosto brez rastlin, vendar lahko v akvarij z diskusi posadimo različne vrste suličark (Echinodorus), ki se lepo podajo v vsak akvarij z diskusi.

diski neonke586

rastlinski discus34

Rastlinska akvarija z diskusi

Na splošno deluje akvarij z rastlinami boljše, saj rastline za rast med ostalimi elementi trošijo fosfat in nitrat kot gnojilo, ki pa sta v akvarijski vodi zelo nezaželena. To nalogo predvsem dobro opravljajo hitro rastoče rastline kot so cabombe in limnophille.


Rastline primerne za akvarij z diskusi:


Rastline, ki sicer uspevajo v običajnih parametrih vode,ki so prilagojeni diskusom, predvsem pa visokim temperaturam okrog 30 stopinj Celzija so lahko tudi rastline iz drugih habitatov. Če nimamo namena urediti tipičnega diskus biotopa lahko uporabimo tudi druge vrste rastlin, kot je Echinodorus, ki lahko raste tudi iz iz akvarija, plavajoče rastline, kot so Eichornia, Salvinia, Azolla, Ludwigia, Valisnerija, Anubias, Cryptocorine, Hygrophyla, Limnophyla sessiliflora, Aponogeton, Nymphaea Lotus in druge.

echi tenellus558 echinodo991 echinodorus barthii409 echinodorus ozelot263
Echinodorus tenellus, Echinodorus barthi, Echinodorus ozelot
anubias nana201 anubias barteri7 pistia stratiotes649 nimphaea927
Anubias nana, Anubias barteri, Pistia striotes, Nimphaea lotus
limnophila sessiliflora197 cabomba furcata do 33337 ceratophyllum demersum229 aphonogeton604
Limnophila sessiliflora, Cabomba, Ceratophyllum demersum, Aphonogeton
valisnerija americana712 Valisneria gigantea248 hygrophila polysperma48 Hygrophila corymbosa992
Valisneria americana, Valisneria gigantea, Hygrophila polysperma, Hygrophyla corymbosa



Če smo ljubitelji gosto zasajenih rastlinskih akvarijev je dobro pri zasaditvi akvarija za diskuse pustiti vsaj nekaj prostora v območju, kjer ribe hranimo nezasajenega, da lahko diskusi hrano pobirajo tudi po tleh. Med gostim rastlinjem diskusi sicer hrane nebi mogli pojesti in bi razpadala ter slabo vplivala na kvaliteto vode.

Še nekaj rastlinskih akvarijev z diskusi

PC110003
PC110044
diskoti253
diskusi v rastlinskem187
diskusi979



 
 
Obiskovalec št. 1775810, od 18.03.2004, danes smo 27.4.2024, 1:30:48, vaš IP naslov: 3.144.252.140, ©2007 Roman Gril
izdelava dinamičnih spletnih strani | zanesljivo lektoriranje | Spletna trgovina vse za pse, muce, ptice, plazilce, ribe